„Tortul” Guvernului pentru judeţ: cum se împart cele 1,5 miliarde între comune şi oraşe? Și Scânteia și Schitu Duca iau cât Iaşul
Primarii de comune au tras lozul câstigator în repartizarea banilor în cadrul Prog (...)
citeste totsambata, 13.08.2022
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, promite bolnavilor de cancer că vor avea citostatice fără sincope tot anul, precizând că programul oncologic a trecut dintr-o fază de boală cronică, într-o formă de convalescenţă, iar actualele "crize acute" vor fi "potolite" pentru a intra în normalitate.
Ministrul Eugen Nicolăescu şi preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, au prezentat duminică, într-o conferinţă de presă, bilanţul "realizărilor" din cele trei luni de la semnarea protocolului de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi APCR.
"Vreau să subliniez că un parteneriat semnat, în urmă cu trei luni, cu o asociaţie, dacă este urmărit, dacă se lucrează cu consecvenţă şi profesionalism, cu responsabilitate, se pot obţine şi rezultate", a declarat ministrul Sănătăţii.
Eugen Nicolăescu şi Cezar Irimia le-au promis bolnavilor de cancer că până la sfârşitul anului nu vor mai fi sincope în aprovizionarea cu citostatice, iar dacă unele produse vor lipsi, pentru acestea vor exista alternative.
Nicolăescu a adăugat că "programul de cancer a trecut astăzi dintr-o fază de boală cronică, într-o anume formă de convalescenţă".
"Mai are câteva crize acute, sperăm să le potolim şi să intrăm într-o fază de normalitate în perioada imediat următoare", a spus Eugen Nicolăescu.
Ministrul a indicat printre realizări găsirea celor mai potrivite soluţii pentru rezolvarea problemelor semnalate de către pacienţi. Astfel, potrivit lui Nicolăescu, au fost alocate fonduri pentru SC Unifarm SA în vederea achiziţionării unor stocuri de medicamente care prezentau disfuncţionalităţi, au avut loc discuţii cu Consiliul Concurenţei pentru stoparea exporturilor paralele pentru 2013, au avut loc negocieri cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente şi cu Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice, pentru asigurarea necesarului de medicamente pe piaţa românească, înaintea realizării exporturilor paralele, şi a fost întocmită o listă de medicamente la care s-au constatat disfuncţionalităţi în aprovizionare, aceasta fiind urmărită în permanenţă.
Eugen Nicolăescu a mai spus că a fost instituit un sistem de raportare şi un circuit de diseminare a informaţiilor, dar şi de alertă rapidă între instituţiile care supraveghează aprovizionarea cu medicamente, astfel încât pacienţii să fie în permanenţă informaţi despre eventualele schimbări. Totodată, au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii stocurile de citostatice din spitale, dar şi de la SC Unifarm SA, iar specialiştii MS colaborează continuu cu Comisia de oncologie, fiind astfel identificate terapiile alternative pentru schemele de tratament.
Mai mult, din 1 aprilie, pacienţii îşi pot achiziţiona medicamentele şi din farmaciile cu circuit deschis, a spus Eugen Nicolăescu.
Ministrul Sănătăţii a prezentat şi strategia pentru viitor, care vizează intensificarea monitorizării medicamentelor şi transparenţa în sistem, precum şi revizuirea listei de medicamente compensate şi gratuite, la care vor lucra echipe mixte.
"Până la data de 15 mai, colectivele comune vor lucra la revizuirea listelor de compensate şi, pe propunerile de suplimentare a actualelor liste, se va ţine cont de punctele de vedere ale pacienţilor. Până la sfârşitul anului vor fi finalizate şi aprobate protocoalele terapeutice pentru toate afecţiunile, în special cele oncologice. De asemenea, va fi regândit programul de oncologie plecând de la partea de prevenţie şi până la cea de paliaţie, astfel încât acest program să aibă un caracter integrat", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a făcut precizări în legătură cu medicamentele oncologice cu probleme de aprovizionare.
"În prezent, medicamente precum Bleomicina, Citarabina, Cisplatina şi 5- Fluorouracil se găsesc în stocuri suficiente la SC Unifarm SA sau la alţi distribuitori din piaţă. De asemenea, cinci medicamente oncohematologice importante, dar şi Vinblastina, un alt medicament deficitar, se vor găsi începând cu sfârşitul săptămânii viitoare la Unifarm SA sau la alţi distribuitori autorizaţi, astfel încât spitalele să poată începe aprovizionările", le-a spus Adrian Pană pacienţilor.
Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, a spus că în cele trei luni de la semnarea protocolului de colaborare s-au făcut paşi importanţi şi siguri, care le dau speranţe pacienţilor.
"Am plecat de la zero. Lucrurile s-au întâmplat, cu paşi mici, dar s-au întâmplat. După trei ani şi jumătate de dezastru în viaţa pacienţilor cronici, am pornit la drum cu dreptul, chiar dacă am pornit de la zero. Am făcut paşi importanţi şi siguri, paşi care ne dau speranţe. Am avut consultări pentru contractul cadru 2013-2014, vom avea întâlniri pentru creionarea pachetului minim de servicii, care trebuie făcut odată şi odată. Rezolvarea crizei citostaticelor după trei ani de zile în care am spus că lipsesc 40 de citostatice din România, trecerea a o parte din tratamentele parenterale la farmaciile cu circuit deschis, în localitatea de baştină, lucru care nu s-a mai întâmplat din 2010, iar punctul culminant, interzicerea exportului paralel, ceea ce reclamăm din 2009, chiar instituţiei prezidenţiale, şi ni s-a spus că nu sunt soluţii pentru a opri acest comerţ paralel. Uitaţi că s-au găsit soluţii. A trebuit să vină domnul ministru Nicolăescu, pentru că citostaticele noastre luau calea Occidentului", a spus Irimia.
El a adăugat că reactualizarea listei de medicamente compensate este "şansa reală de supravieţuire".
"Ne punem mari speranţe să renunţăm în acest an la terapiile alternative. Anul trecut a fost anul luptei pentru supravieţuire a pacienţilor cronici din România. Am pornit de la zero, acum găsim citostatice, iar acolo unde nu se găsesc cinci-şase citostatice, avem soluţii alternative date de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii", a mai spus Irimia. (Mediafax)
Cuvinte cheie: + Eugen Nicolaescu, bolnavi cancer, citostatice
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Orăşenii au început să crească păsări şi porci ca să facă faţă scumpirilor
Ce este o fatwa şi ce legătură are cu trecutul scriitorului Salman Rushdie
Presa din Iran se bucură de violenţele asupra scriitorului Salman Rushdie
Un tânăr a intrat cu maşina în gardul unei gospodării şi s-a oprit în peretele casei
Wilian pleacă de la Corinthians, după ce a primit ameninţări cu moartea
Congresul SUA a adoptat planul vast pentru climat şi sănătate al preşedintelui Joe Biden
Simona Halep şi Sorana Cîrstea şi-au aflat adversarele din primul tur la Cincinnati
Andrej Babis, fostul premier ceh, este anchetat în Franţa pentru spălare de bani din fraude
LIVE TEXT: Politehnica Iași - Viitorul Pandurii Târgu Jiu 2-0, rezultat final
Economia Marii Britanii s-a contractat în trimestrul al doilea cu 0,1% faţă de trimestrul anterior
David Popovici evoluează, sâmbătă, pentru aurul la CE de nataţie, la 100 metri liber
Zelenski: Restricţiile de vize pentru cetăţenii Federaţiei Ruse sunt corecte
VIDEO - Două maşini s-au izbit puternic în faţa la Kaufland-ul din Tudor Vladimirescu
Simona Halep o va înfrunta pe Jessica Pegula în semifinale la Toronto
Cât mai câştigă din salariu şefii învăţământului ieşean? Declaraţii de avere actualizate
Ateliere de grădinărit mâine la Universitatea “Cuza”. Înscrierile se pot face online
Carambol provocat cu o alcoolemie de comă: 3,47 la mie. Ce l-a salvat de la o condamnare pe măsură?
Iulian Diaconu, medaliat cu aur la Europenele de haltere Under-17
Boris Johnson se declară ''consternat'' de atacul asupra lui Salman Rushdie
Reprezentant BNR: Preţurile la energie şi combustibili sunt cele care influenţează inflaţia
Atac armat în Muntenegru: Cel puţin 11 persoane au fost ucise
Modulul de intervenţie din România, pregătit să intervină pentru stingerea incendiilor din Franţa
Actriţa Anne Heche, 53 de ani, a murit. Ea a fost implicată într-un cumplit accident auto
Şoferiţa care a accidentat mortal două fete în capitală, condamnată la 4 ani şi 6 luni închisoare
Poliovirusul, detectat în eşantioane de apă uzată din New York. Autorităţile fac apel la vaccinare
Judecătoarea Gabriela Baltag (CSM): Nu mi-a fost dat niciodată să citesc legi mai retrograde
Benjamin Netanyahu obţine o victorie în alegerile primare ale Partidului Likud
Novak Djokovic s-a retras de la Cincinnati. Nevaccinat anti-covid, el nu poate intra în SUA
Ce spune şeful PSD despre faptul că UMDR primeşte bani din Ungaria: Este imoral? Foarte posibil!
UE va discuta luna aceasta interdicţia vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi
Germania urmează să scadă la 19°C încălzirea în clădiri publice. ”Vom da decret”
Nicolae GRECUPohtiţi la fotbal! |
Eugen MUNTEANUMitocanul de la volan (I) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUDobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă) |
Alexandru CĂLINESCUO limbă din prefabricate |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.