Nicolăescu vrea ca Stategia pe Sănătate să devină lege
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Nicolăescu vrea ca Stategia pe Sănătate să devină lege

GALERIE
eugen nicolaescu
 • eugen nicolaescu
- +

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că strategia naţională în domeniul sănătăţii ar trebui adoptată printr-o lege cu "caracter constituţional de aprobare", astfel încât să devină obligatorie pentru 20 de ani.

Nicolăescu a susţinut că strategia naţională pe sănătate trebuie să împingă acest domeniul spre un "făgaş de normalitate".

"Am dori ca această strategie să fie aprobată prin lege, dacă vreţi o lege care să aibă caracter de lege constituţională ca aprobare, ca ea să devină obligatorie măcar pentru 15 – 20 de ani. Dacă nu vom face o politică consecventă pe anumite obiective strategice această ţară nu are nicio şansă", a susţinut Nicolăescu.

El a precizat că în baza strategiei naţionale pe sănătate, ce va fi finalizată până în toamna acestui an, ar urma să fie construit bugetul multianual 2014-2016.

"Să ştim, într-un judeţ mai e nevoie de 12 spitale, mai e nevoie de 20.000 de paturi, sau e nevoie de ajustarea numărului de paturi, e nevoie de mărirea numărului de centre multfuncţionale, e nevoie de mărirea numărului de centre de permanenţă. La fel, să ştim de câţi medici avem nevoie pe fiecare specialitate în parte, acolo unde avem deficit mare de medici, ce soluţii putem să găsim împreună administraţie publică locală cu administraţie publică centrală să creştem numărul de locuri la rezidenţiat", a susţinut ministrul.

El a mai susţinut necesitatea revizuirii actelor normative în domeniul sănătăţii, amintind faptul că a lansat mai multe teme pentru continuarea reformelor care "nu sunt secrete, nu sunt picate din lună, ci sunt din programul de guvernare şi din ceea ce se va vedea în luna mai din scrisoarea cu FMI".

Nicolăescu a precizat că cel mai complicat demers pe care trebuie să-l facă ministerul anul acesta este elaborarea celor două "pachete de servicii medicale: pachetul de bază – pe care eu îl numesc ca un pachet social – şi pachetul suplimentar din asigurări private".

"Eu cred că noi trebuie să le introducem pe amândouă concomitent pentru că în acest fel putem să avem un nivel de finanţare acceptabil, putem să introducem şi fonduri private în sectorul de sănătate prin asigurările de sănătate, singura problemă pe care o avem este să vedem care va fi nivelul de deductibilitate (fie din impozitul pe venit, fie din impozitul pe profit, n.r.) a acestor asigurări private", a mai afirmat ministrul.

În plus, Nicolăescu a avansat ideea instituirii unor organizaţii conduse de manageri naţionali pentru fiecare program naţional de sănătate.

"Avem programe naţionale de sănătate, vom avea organizaţii care se ocupă de aşa ceva şi pe fiecare program naţional vom avea un manager naţional, şi să nu mai întrebe presa ministrul de ce nu sunt medicamente în nu ştiu ce spital, ci să întrebe managerul naţional", a mai afirmat ministrul.

Mediafax

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X