anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Nimic de salvat

GALERIE
Pavel Lucescu
 • Pavel Lucescu
- +

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

Sunt multe motive pentru care decizi să votezi la un moment dat un anumit partid, dar nimic nu bate în relevanţă modelul de societate pe care ţi-l inspiră liderii lui.

PSD a fost mereu partidul celor care vor să fie bine ca să nu fie rău. Al românilor pentru care schimbarea e o vorbă goală, când nu se transformă de-a dreptul într-o ameninţare. PSD inspiră stabilitate şi status-quo.

PNL a moştenit tradiţia dreptei anilor ’90, pe care a spoliat-o de principii, transformând-o într-un pesedism cu faţă urbană. PNL inspiră oportunitate şi dat din coate. PNL e pentru românul „şmecher” care crede că, dacă eşti bun, eşti prost, că banul înseamnă şi rezolvă tot, că interesul personal e singurul lucru care contează în viaţă. Îi zice liberalism pentru că sună mai onorabil decât cinism.

Excluzând extremele, în linii mari PSD şi PNL acoperă cam două treimi din spaţiul ideologic, PSD servind nevoia românului de conservare şi control social, PNL pe cea de putere şi profit. Nimic despre viitor, însă. PSD şi PNL nu se adresează decât trecutului şi prezentului imediat.

Dar România, ca orice societate de altfel, mai are şi un segment de populaţie pentru care viitorul e mai important decât orice. Şi, deloc întâmplător, cei mai mulţi dintre cei care-l compun sunt mai degrabă tineri. Pentru ei a apărut acum câţiva ani USR. Un partid al noilor generaţii, al rupturii de vechile partide şi vechile metehne.

USR n-a fost închipuit ca o construcţie ideologică, ci una care să reprezinte spiritul şi nevoile unei generaţii. Un partid care promitea şi inspira, şi prin figura fondatorului Nicuşor Dan, o societate mai echitabilă, mai corectă şi mai umană. Şi a funcţionat o vreme, iar succesul, cât a fost, s-a datorat exclusiv acestei imagini.

Cât timp promitea să instaureze o societate care nu discriminează şi nu lasă pe nimeni în urmă, adică exact genul de probleme pe care mai ales noile generaţii le resimt acut şi dramatic, USR avea un viitor. Când a intrat pe mâna cinicilor avizi de statut şi putere, a început să sucombe. Iar aceştia nu au venit doar cu lăcomia şi setea de mărire, ci şi cu ideologia aferentă.

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Năsui, Drulă şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

România nu avea nevoie de o reşapare a liberalismului rudimentar al anilor ‘90 întruchipat de Patriciu şi Cataramă, lupii tinerii ai PNL-ului acelor timpuri. România nu avea nevoie de încă un partid de psihopaţi, fie ei şi pe gustul unui segment din noua generaţie. Nu avea nevoie de USR-ul de azi din care, din păcate, nu mai e nimic de salvat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.