anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Nimic nu a mai rămas în picioare la Fortus. S-au furat şi „cuiele’ din pereţi

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (2)
 • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (2)
- +

Creditorul majoritar al combinatului a găsit încă un motiv să nu preia activul funcţional al firmei în contul datoriilor. Maşinile nu mai pot fi conectate în nici un fel la o sursă de energie electrică din cauza că reţeaua electrică a dispărut.

Debandada de la firma Fortus continuă la Iaşi în condiţiile în care din fabrică se vinde tot, inclusiv bunuri care nu sunt pe inventar, se fură ca în codru iar numărul angajaţilor ajunge la 15. La începutul procedurii de insolvenţă erau 1.500 de angajaţi.  În urma unor operaţiuni de verificare a evaluării activului funcţional de la Fortus, care au avut loc recent şi care s-a încheiat pe 6 septembrie a.c, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), care este creditor majoritar al fostului combinat Fortus dar şi reprezentanţul Statului Român, a găsit noi motive să justifice refuzul de a prelua activul funcţional prin darea în plată.
 
În procesul verbal în posesia căruia reporterii de la  „Ziarul de Iaşi” au intrat se precizează faptul că nicio clădire sau echipament nu pot fi racordate, alimentate la utilităţi, adică la gaz, energie electrică, apă, etc. Motivul? S-au furat porţiuni semnificative din reţeaua de alimentare cu energie electrică, cel mai probabil, cablurile fiind valorificate la firmele de colectare a metalelor. „Toate panourile de comandă şi cablurile electrice din interiorul activului funcţional care au fost confecţionare din cupru lipsesc în proporţie semnificativă. Cu privire la lista mijloacelor fixe aferente activului funcţional propuse la casare este de menţionat faptul că acestea au fost identificate fizic, în ansamblu, nepermiţând instrucţionarea acestora cu număr de inventar”, se arată în document. Unul dintre micii acţionari care urmăreşte îndeaproape procesul de la Tg. Mureş şi traseul nefericit al fostului combinat de utilaje grele spune că în comisia de verificare a evaluării propusă de cei de la AAAS se află şi Marin Drugă, care este de fapt administratorul special al Fortus. Ieşeanul susţine că participarea acestuia nu este legală. „Marin Drugă reprezintă acţionarii, nu are ce căuta în comisia făcută de creditorul majoritar, nu se încadrează în nicio lege. Nici Gheorghe Chişcă nu are ce căuta în comisia făcută de Fortus, deoarece are trei roluri, de director, de acţionar şi de angajat. Ba mai mult, este împuternicit de administratorul judiciar să-l reprezinte în comisie. Pe de altă parte, AAAS nu vrea să execute sentinţa prin care judecătorul sindic i-a impus să acopere prin dare în plată datoriile iar administratorul judiciar, Todor Ignaţie, vrea act notarial care să ţină loc de contract de vânzare cumpărare, privind transmiterea dreptului de proprietate în favoarea creditorului AAAS. E ca la referendul, nu contează cine votează, ci cine numără voturile!”, se întreabă retoric Florin Rugină, reprezentantul în instanţă a angajaţilor disponibilizaţi de la Fortus.
 
AAAS are de recuperat de la Fortus nu mai puţin de 200 de milioane de lei, sumă în care sunt cuprinse şi creanţele ANAF, de 150 de milioane de lei. Menţionăm faptul că în ultima adunare a acţionarilor, care a avut loc pe 24 august a.c., administratorul judiciar a propus aprobarea valorificării activului nefuncţional, a metodei de valorificare şi aprobarea valorificării deşeurilor rezultate în urma casării şi dezmembrării utilajelor din patrimoniul societăţii propuse spre casare de comisia de inventariere, însă acţionarii nu au fost de acord cu niciun punct de pe ordinea de zi.
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Nichita DANILOV

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Mărturisesc că scriu aceste rânduri cu mâhnire. Cu întristare. (...) Prin anii '86 am apărut amândoi, într-adevăr, pe pagina întâi a revistei Dialog. Eu, cu o poezie intitulată Senin, domnia sa cu un tablou cu Ceauşescu. A ieşit un scandal de proporţii. Revista Dialog a scăpat ca prin urechile acului, era cât pe ce să fie desfiinţată după acest incident.

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Michael ASTNER

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate (III)

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.