România a urcat la un nivel al PIB/capita de 78% din media UE, față de 55% cât avea acum 10 ani, nivelul acestui indicator crescând cu peste 40%. Oarecum contraintuitiv, în țări bogate cum e Luxemburg sau Suedia nivelul de trai (măsurat prin PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare) a scăzut în ultimii 10 ani față de nivelul de trai al europeanului mediu, mai arată datele Eurostat.
Luxemburg, Olanda și Danemarca rămân în continuare statele cu cel mai înalt nivel de trai față de media UE, în vreme ce bulgarii, grecii și letonii sunt pe ultimele locuri.

„Procesul de convergență economică nu este o autostradă cu sens unic, așa cum reiese din dinamica mai multor țări ECE (inclusiv Cehia, Slovacia și Slovenia) ca urmare a izbucnirii crizelor globale (Marea Criză Financiară, pandemia de coronavirus și tensiunile geo-politice). Aceste șocuri au avut consecințe asimetrice pentru țările din întreaga lume și din Europa”, explică economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, într-un articol publicat pe brettonwoods.org

Mai mult, pe Hotnews