Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Noam Chomsky şi-a lansat noua carte în România: Trump este un monstru

GALERIE
trump chomsky
  • trump chomsky
- +

Volumul „Cum merge lumea” de Noam Chomsky a fost lansat de Curtea Veche Publinshing într-un eveniment online. Reputatul activist politic, filosof, lingvist şi autor american a vorbit cu traducătorul cărţii sale Paul Gabriel Sandu despre rolul Statelor Unite în lume, criza democraţiilor occidentale, încălzirea climatică, alegerile care urmează pe continentul american, rolul Chinei în noua ordine mondială, rolul intelectualilor.

Noam Chomsky pune sub semnul întrebării imaginea idealizată a democraţiei americane şi ne spune că pentru a afla „cum merge lumea“, trebuie să ne îndreptăm atenţia, pentru început, către deciziile militare, politice şi economice luate în ultimele decenii de guvernele Statelor Unite ale Americii.

„Trump nu este în niciun caz un politician obişnuit. Nu poate fi comparat cu niciun politician din întreaga istorie a SUA. Cu nimeni. Este un adevărat monstru. Interesat de nimic altceva decât de sine, de bani şi de putere. Şi ar face orice, absolut orice pentru a o păstra. Nu-i pasă absolut deloc de oameni. Ei bine, asta e ceva nou. Nu puteam spune asta despre G. W. Bush, nici despre primul Bush, nici despre Reagan, Nixon...", spune Chomsky.

El a vorbit despre alegerile care vor urma în SUA şi poziţia lui Trump, care a anunţat deja că nu va accepta rezultatele alegerilor dacă va pierde.

"De fapt, hai să ne uităm la aceşti preşedinţi: Nixon, care n-a fost în niciun caz un om de treabă, a câştigat practic alegerile în 1960. Victoria i-a revenit lui Kennedy prin jocuri de culise, voturi false etc. Nixon nu a contestat alegerile.  Ştia că dacă ar fi contestat, ar fi putut câştiga, dar a spus că n-a vrut să arunce ţara în haos. I-a păsat mai multe de ţară, decât de victoria în alegeri. Sau să ne gândim la Al Gore în 2000: alegerile au fost furate, dar a spus că nu are de gând să le conteste. Motivul invocat a fost acelaşi. Deci un republican de extremă dreapta şi un liberal-democrat au avut aceeaşi poziţie. Şi acum să ne întoarcem la Trump. A anunţat deja că nu va accepta rezultatele alegerilor, dacă va pierde. Nu-i pasă. Nu-i pasă de ţară, nu-i pasă de nimic. ş...ţ Oamenii îl numesc fascist, dar asta înseamnă să-i acorzi prea mult credit... Fascismul e o ideologie complexă. Depăşeşte cu mult ceea ce poate el înţelege. Ce este el? E un fel de dictator de tinichea, dintr-o mică fostă colonie, în care guvernele sunt răsturnate odată la fiecare câţiva ani de către armată - şi cam în asta încearcă să transforme America. Dar ce se întâmplă acum iese din absolut orice statistici. N-are de-a face cu normalitatea. Dacă va mai câştiga încă un mandat, s-ar putea ca această stare de fapt să se permanentizeze", afirmă Noam Chomsky.

De ce să ne păstrăm optimismul în faţa unor vremuri sumbre

„Există câteva raţiuni foarte bune pentru a fi optimist. Iar unul dintre motive este istoria. În ciuda a tot ceea ce vedem, dacă privim lucrurile în perspectivă, e mult mai bine acum, decât înainte. Lucruri care nu erau deloc chestionate acum 30 sau 40 de ani, sunt absolut inacceptabile azi. Nici măcar nu pot fi aduse în discuţie. Să luăm exemplul SUA. În multe privinţe, una dintre cele mai libere ţări din lume. Acum câteva decenii, în anii 1960, SUA avea încă legi segregaţioniste mai radicale decât cele ale naziştilor. Existau legi federale care impuneau segregarea cartierelor de locuinţe construite de către guvernul federal, care au făcut ca populaţiile de culoare să nu beneficieze de boom-ul imobiliar din anii ’50 şi ’60. Drepturile femeilor s-au schimbat radical. S-au produs multe schimbări în lume. ş...ţ Celălalt argument este ş..ţ obligaţia morală. În fond avem două posibilităţi. Una este să spunem: «n-are niciun sens», «renunţ», «voi lăsa să se întâmple ce e mai rău»; cealaltă este să spunem, în mod întemeiat, că există ocazii, mai bune sau puţin bune, «mă voi folosi de ele şi poate voi face lumea mai bună». De fapt, nici nu e vorba de o alegere între cele două”, spune acesta în încheiere.

Volumul "Cum merge lumea", apărut la Curtea Veche Publishing, este o colecţie de discursuri şi interviuri cu Noam Chomsky, realizate în colaborare cu cu editorii David Barsamian si Arthur Naiman, care examinează unele dintre cele mai importante şi dificile chestiuni din istoria recentă a SUA. Lumea pe care ne-o înfăţişează Chomsky făcând apel la o întreagă serie de documente istorice, unele desecretizate abia la începutul anilor ’90, este una în măsură să îl şocheze nu doar pe cititorul român, ci şi pe cel de pretutindeni.

„Cum merge lumea” de Noam Chomsky, David Barsamian şi Arthur Naiman se găseşte pe www.curteaveche.ro şi în librăriile din ţară.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri