Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Noaptea cea mai lungă. Primarul a stat la DIICOT până la 4,30 dimineața

GALERIE
mihai chirica
  • mihai chirica
- +

Chirica se spală pe mâini în dosarul "Zoiosu", dar rămân pete. Referindu-se la contractul cu firma lui Asimionesei, primarul a declarat: „Când am sesizat nereguli, am contribuit în mod direct la demonstrarea încălcării flagrante a gestionării derulării acelui acord"

Mihai Chirica rămâne în funcţia de primar. Obişnuit să fie în lumina reflectoarelor, edilul a evitat însă pe cât posibil contactul cu jurnaliştii de la momentul descinderilor DIICOT de luni şi a acordat sporadice declaraţii de presă. Ultima apariţie în faţa reporterilor a fost în cursul dimineţii de luni: a ieşit în faţa sindicaliştilor protestatari la Palatul Roznovanu şi nu a putut evita camerele de luat vederi. În scurta declaraţie acordată reporterilor pe tema descinderilor care se desfăşurau la acea oră, Mihai Chirica a oferit informaţii controversate: DIICOT nu a avut „descinderi”, ci a solicitat „documente” şi a subliniat că „documentele solicitate sunt ca urmare a unei sesizări a Municipiului Iaşi”. În orele ce au urmat, în spaţiul public s-a aflat că DIICOT a făcut percheziţii, iar primarul a fost acuzat de „omisiunea sesizării”.

Cum a ajuns primarul să fie audiat până în zorii zilei

Procurorii DIICOT au stat în Palatul Roznovanu în ziua de luni, până aproape de închiderea programului de lucru a instituţiei. Conform surselor ZDI, în jurul orelor 15.30 – 17.00, primarul Mihai Chirica şi administratorul public Gabriel Harabagiu ar fi plecat din Primărie, alături de procurori, cu maşini diferite şi la ore distincte, pentru a fi audiaţi. Deşi presa se aştepta ca aceştia să ajungă la sediul DIICOT, cei doi ar fi fost, iniţial, potrivit surselor ZDI, la sediul Poliţiei din Copou, la Brigada de combatere a crimei organizate care a acordat sprijin acţiunii DIICOT.

Potrivit surselor ZDI, cei doi ar fi stat în Copou până aproape de miezul nopţii, când, tot pe rând, ar fi fost duşi la audieri la sediul DIICOT din zona Tg. Cucu. La acea oră, presa nu mai era prezentă la sediul DIICOT. Primul audiat ar fi fost Harabagiu, apoi Chirica: ambii au dat explicaţii procurorilor timp de câteva ore fiecare. Unele surse, neconfirmate oficial, spun că primarul ar fi plecat la ora 4.30 dimineaţa de la sediul DIICOT. Calitatea de inculpat a primarului a devenit publică, pe surse, marţi, în jurul 12.00. Contactat de „Ziarul de Iaşi”, edilul nu a răspuns apelurilor telefonice şi, ulterior, şi-a închis telefonul pentru o perioadă. Abia în după-amiaza zilei de marţi, într-o declaraţie acordată Europa liberă, primarul şi-a recunoscut calitatea de inculpat.

Cum explică şi cum răspunde primarul la acuzaţia care i se aduce

Mihai Chirica a evitat, până ieri după-amiază, să se pronunţe la modul concret asupra acuzaţiilor care i se aduc. „Acuzaţia care mă vizează se referă la «omisiunea sesizării», în traducere faptul că nu aş fi făcut un denunţ împotriva celor faţă de care eu constatasem săvârşirea unor nereguli. Am transmis însă obligaţia comunicării acestor nereguli subordonaţilor mei, şi nu oricărui angajat. Mai mult, nici în calitate de primar, nici în cea de viceprimar nu am participat în niciun fel la contractul de asociere în participaţiune încheiat în anul 2005 şi care face obiectul acestui dosar”, a comentat primarul. El a adăugat că dosarul în sine se referă la „nerespectarea flagrantă de către societatea comercială incriminată a clauzelor contractuale prevăzute în acordul menţionat”. „Când am sesizat nereguli, am contribuit în mod direct la demonstrarea încălcării flagrante a gestionării derulării acelui acord şi am delegat misiunea denunţării acestor nereguli celor care, prin fişa postului, au această obligaţie şi care, iată, nu s-au achitat de ea”, a mai spus primarul.

Exerciţiu de imagine: Chirica s-a autosuspendat de la şefia PNL Iaşi

Deşi în statutul PNL nu există posibilitatea de autosuspendare cauzată de situaţia juridică în care se află primarul, edilul a susţinut ieri că a făcut acest pas. Astfel, ideea de autosuspendare pare mai mult un exerciţiu de imagine decât unul care să provoace într-adevăr efecte în interiorul PNL. „Nu vreau ca acuzaţiile care îmi sunt aduse să prejudicieze imaginea unui partid care m-a primit în rândurile sale şi cu care am făcut echipă pentru continuarea schimbării în bine a Iaşului”, a motivat Mihai Chirica gestul său. Faţă de solicitările venite din partea liderilor USRPLUS, care i-au cerut demisia şi din funcţia de primar, edilul a precizat că nu va face un astfel de gest. „Nu-mi voi da demisia din funcţia de primar, este o funcţie administrativă, şi de aceea am încercat să fac această disjungere. (...) Nu voi răspunde tuturor presiunilor politice pe care, deocamdată, adversarii noştri, chiar dacă nu suntem în alianţă, USR, le fac în spaţiul public, care doresc să câştige alegerile printr-o altă modalitate decât cea normală, prevăzută într-o democraţie (...) Voi continua pe acest drum până la capăt. Dacă Dumnezeu mă ţine echilibrat, psihic şi fizic să-mi pot duce mandatul până la capăt, o voi face cu fruntea sus şi în beneficiul ieşenilor. Nu am luat niciodată absolut nimic de la nimeni, nu am favorizat pe nimeni, nu am dus un grăunte acasă şi toată lumea ştie acest lucru”, a mai susţinut primarul.

Mihai Chirica nu este implicat doar în dosarul instrumentat de DIICOT: în ianuarie 2021, edilul a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi în dosarul „Skoda”, acuzaţia fiind de abuz în serviciu.

Cititi si:Afacerea "Zoiosu" din Sărărie a explodat. Procurorii aruncă plasa la Primărie. Ce face Chirica?

Cititi si: Primarul Chirica, inculpat oficial în dosarul "Zoiosul"

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri