Noaptea Cercetătorilor, astăzi: experimentele inedite vor ocupa tot mediul virtual
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

Noaptea Cercetătorilor, astăzi: experimentele inedite vor ocupa tot mediul virtual

GALERIE
nopatea cercetatorilor, doremiro
  • nopatea cercetatorilor, doremiro
- +

Noaptea cercetătorilor va avea loc şi anul acesta, au anunţat reprezentanţii Universităţii „Al.I. Cuza”, doar că, în contextul pandemic, se va muta în online.

 Unul dintre cele mai cunoscute evenimente de popularizare a ştiinţei din Europa - Noaptea Cercetătorilor - va avea loc de data aceasta pe www.noapteacercetatorilor.ro, pe contul de Facebook şi de Youtube al manifestării. Organizat în paralel în mai multe state ale UE, la Iaşi va fi coordonat de Facultatea de Fizică, în parteneriat cu trei companii - Apa Vital, Hindawi şi Electra. „Pe 27 noiembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni se pregăteşte să încânte publicul cu ştiinţă, prin experimente trăsnite, fenomene curioase, imagini din culisele cercetării, conferinţe captivante, jocuri şi concursuri cu premii atrăgătoare.

Programul este desfăşurat de cercetători, inventatori şi exploratori într-un mod interactiv, educativ şi distractiv şi se adresează minţilor curioase de toate vârstele”, au precizat organizatorii. Aceştia au specificat că cercetarea „nu a intrat în izolare” în anul 2020, în ciuda condiţiilor vitrege de desfăşurare a activităţii, şi că la această ediţie echipa de la Iaşi a pregătit activităţi dedicate publicului, precum tururi virtuale, conferinţe-fulger pe teme de fizică, miniinterviuri cu cercetători şi „o privire în spatele cortinei vieţii de cercetător”.

„Timp de o zi, contul de Facebook al evenimentului de Iaşi va fi preluat în totalitate de un cercetător, care va arăta publicului cum se desfăşoară o zi din viaţa sa”, au specificat organizatorii. Sub umbrela evenimentului, pe data de 2 decembrie va fi organizat şi un panel online pe tema „Cum şi de ce promovăm cercetarea”, la care va vorbi Tudor Oprea, cercetător la Universitatea New Mexico din SUA, şi Andrada Fiscutean, jurnalist freelance care colaborează cu publicaţii din domeniul ştiinţei.

Evenimentul este intitulat DOREMI-RO, şi face parte din seria de activităţi dedicate Anului Internaţional al Sunetului, o iniţiativă globală gândită în scopul stimulării înţelegerii rolului important pe care îl joacă sunetul în toate aspectele societăţii, de la ştiinţa sunetului şi tehnologiile conexe, până la vorbire, muzică şi sunete creative. În România, UAIC coordonează evenimentul care este organizat simultan în 30 de oraşe. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.