anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Noaptea Muzeelor: ce puteți vizita la Iași sâmbăta aceasta

GALERIE
Noaptea-Muzeelor_Iasi_2021
 • Noaptea-Muzeelor_Iasi_2021
- +

14 muzee literare vor fi deschise sâmbăta aceasta pentru vizitatori în cadrul Nopţii Europene a Muzeelor, la acestea adăugându-se atât muzeele din administrarea Complexului Muzeal Naţional Moldova, din administrarea Universităţii „Al.I. Cuza”, dar şi a celorlalte instituţii culturale din Iaşi.

Astfel, 14 muzee din reţeaua Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi îşi vor deschide porţile, gratuit, pentru ieşeni, iubitorii de cultură, dar şi curioşii având ocazia să viziteze, de la ora 17, Muzeul „Vasile Pogor” - Casa Junimii, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecţia „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Otilia Cazimir”, Muzeul „George Topîrceanu”, Muzeul „Mihai Codreanu” (Vila Sonet), Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei - Mitropolitul Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mirceşti), precum şi cele 5 obiective din Casa Muzeelor - Muzeul Poezie(i), Muzeul Literaturii Române, Muzeul Teatrului Evreiesc în România, Muzeul Copilăriei în Comunism, Muzeul Pogromului de la Iaşi.

Publicul ieşean va avea ocazia să admire şi expoziţiile temporare pregătite de Muzeul Literaturii Române, o instalaţie umoristică din presa interbelică şi postbelică la Muzeul „Mihai Codreanu” (expoziţia La chioşcul de umor) şi Casa Muzeelor (instalaţia Să mai râdem), expoziţia despre evoluţia teatrului românesc Ecouri universale ale scenei la Colecţia „Istoria teatrului românesc”, expoziţiile Eminescu, revizor şcolar şi obiectul lunii mai Ocaua, măsura greutăţii la Muzeul „Mihai Eminescu”. Muzeele literare vor fi deschise până la miezul nopţii.

Din cadrul Complexului Moldova, conform site-ului noapteamuzeelor.org, vor putea fi vizitate Muzeul „Poni - Cernătescu”, acolo unde este pregătit şi un moment artistic de către elevi ai Colegiului „Octav Băncilă” şi de către studenţii UNAGE din Iaşi, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” va putea fi urmărită expoziţia permanentă, la Muzeul Unirii, de asemenea, vor putea fi admirate exponatele obişnuite, la Palatul Culturii, pe lângă târgul de artă de pe esplanadă, vor putea fi vizitate cele patru muzee din incintă. Ieşenii vor putea vizita în noaptea de sâmbătă şi Muzeul Mitropolitan Iaşi, Muzeul Municipal Regina Maria, galeria de artă a muzeului sau Galeriile „Grumăzescu”. De asemenea, va fi deschis pentru vizitare şi Muzeul Universităţii „Cuza”, dar şi Palatul Roznovanu. Orele de vizită pot fi consultate pe noapteamuzeelor.org.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.