Nobel pentru demnitatea femeii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

Nobel pentru demnitatea femeii

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

În prima săptămână a lunii octombrie au fost anunţati laureaţii Premiului Nobel pentru Pace pentru anul 2018: medicul Denis Mukwege (Republica Democratică Congo) şi militanta pentru drepturile omului Nadia Murad, membră a comunităţii etnoreligioase yazidite din Irak. Prin această decizie, Comitetul Nobel norvegian atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra utilizării violenţei sexuale ca armă pe timp de război şi asupra dramelor suferite de femei – şi copii – pe fondul conflictelor intercomunitare ce afectează numeroase zone ale lumii, în special în ceea ce numim, astăzi, Sudul global. Aşadar, s-a optat pentru o asociere întemeiată: un medic care alină suferinţe şi o victimă care vorbeşte în numele celor ce nu pot vorbi.

Nadia Murad a vorbit despre violenţa extremă practicată în toamna lui 2014 de gruparea Stat Islamic (SI) împotriva micii comunităţi yazidite din regiunea munţilor Sinjar, pe care o considera eretică. Asasinarea în masă a populaţiei masculine, dar şi a multor femei şi copii, era completată de sclavia sexuală a tinerelor femei, într-un amestec ce nu poate fi numit altfel decât genocidar şi care nu a putut fi oprit decât prin intervenţie externă – în fapt, acesta a fost începutul campaniei internaţionale împotriva SI. După cum se ştie, Murad a reuşit să scape din captivitate în luna noiembrie şi, trei luni mai târziu, să-şi înceapă şirul mărturiilor.

A fost debutul unor eforturi graţie cărora şi-a creat un profil global şi a ajuns să se implice în campanii umanitare ce acoperă o arie mai vastă de teme, incluzând drepturile omului şi combaterea traficului de fiinţe umane. Numele Nadiei Murad a figurat şi în trecut pe lista posibililor laureaţi, mai ales că eforturile ei fuseseră recompensate de Parlamentul European (Premiului Sakharov) sau Consiliul Europei (Premiul Václav Havel). Selectarea ei trebuie aplaudată şi, aşa cum se întâmplă în cazul multor laureaţi de această factură, trebuie privită drept un mesaj pe care i-l transmite comunitatea internaţională: acela de a continua şi de a face tot posibilul ca vocea ei să conteze.

Şi Denis Mukwege este o personalitate cunoscută şi respectată – stau dovadă, din nou, numeroasele distincţii primite din partea unor foruri internaţionale (spre exemplu, Premiul Sakharov), guverne sau organizaţii ale societăţii civile. După aproape două decenii de gestionare a Spitalulului Panzi din Bukavu (în estul R.D.Congo, la graniţa cu Rwanda şi în apropierea celei cu Burundi), doctorul Mukwege a devenit un simbol al eforturilor comunităţii medicale şi, în sens mai larg, ale societăţii civile africane de a atenua suferinţele provocate de războaiele civile asociate „statelor eşuate”. În cazul R.D. Congo, situaţia a fost cu adevărat dramatică, pe fondul intensităţii conflictului: diversele miliţii rebele cu baze în interiorul şi în afara graniţelor se opuneau unor forţe guvernamentale ce adesea dovedeau o brutalitate similară împotriva populaţiei civile. Într-un asemenea context, evident că femeile deveneau victime predilecte ale diverselor grupări armate, iar elementul rasial (în special ostilitatea între hutu şi tutsi) introducea un factor agravant. Violenţa sexuală împotriva femeilor avea, în mod evident, o latură de brutalitate spontană, dar nu putea fi ignorată nici aceea de agresiune calculată, menită să destrame identitatea unor întregi comunităţi. Devenise, în termenii deja impuşi în dreptul internaţional şi în studiile de securitate, o armă în război.

Îmbunătăţirea climatului general de securitate din R.D. Congo, în ultimii ani, este certă, însă persistă conflicte care îi fac pe medicii de la Spitalul Panzi să nu aibă prea mult timp de odihnă. Selectarea lui Denis Mukwege de către Comitetul Nobel norvegian este un omagiu adus tuturor acestor eforturi şi, în acelaşi timp, un stimulent pentru alte eforturi de acest gen, în Africa şi în lume.

Fosta captivă a SI şi medicul specializat în chirurgie reconstructivă sunt, ambii, laureaţi merituoşi. Din multe puncte de vedere, ei pot fi asimilaţi unei mişcări mai ample de afirmare a demnităţii femeilor supuse, în diverse contexte, agresiunilor sexuale. Ar fi oportună, totuşi, o atentă cântărire a termenilor, atunci când asociem dramele trăite sau aflate de Murad şi Mukwege cu binecunoscutele situaţii de încălcare a drepturilor şi demnităţii femeii, în Occident. Militanţii SI ori rebelii de diverse rase şi religii din R.D. Congo nu erau şi nu sunt nici politicieni, nici executivi de show-biz.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Grand Slam, povestea unei himere

Nicolae GRECU

Grand Slam, povestea unei himere

Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (IV)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (IV)

Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

pr. Constantin STURZU

Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

pulspulspuls

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.