Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nobel pentru demnitatea femeii

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

În prima săptămână a lunii octombrie au fost anunţati laureaţii Premiului Nobel pentru Pace pentru anul 2018: medicul Denis Mukwege (Republica Democratică Congo) şi militanta pentru drepturile omului Nadia Murad, membră a comunităţii etnoreligioase yazidite din Irak. Prin această decizie, Comitetul Nobel norvegian atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra utilizării violenţei sexuale ca armă pe timp de război şi asupra dramelor suferite de femei – şi copii – pe fondul conflictelor intercomunitare ce afectează numeroase zone ale lumii, în special în ceea ce numim, astăzi, Sudul global. Aşadar, s-a optat pentru o asociere întemeiată: un medic care alină suferinţe şi o victimă care vorbeşte în numele celor ce nu pot vorbi.

Nadia Murad a vorbit despre violenţa extremă practicată în toamna lui 2014 de gruparea Stat Islamic (SI) împotriva micii comunităţi yazidite din regiunea munţilor Sinjar, pe care o considera eretică. Asasinarea în masă a populaţiei masculine, dar şi a multor femei şi copii, era completată de sclavia sexuală a tinerelor femei, într-un amestec ce nu poate fi numit altfel decât genocidar şi care nu a putut fi oprit decât prin intervenţie externă – în fapt, acesta a fost începutul campaniei internaţionale împotriva SI. După cum se ştie, Murad a reuşit să scape din captivitate în luna noiembrie şi, trei luni mai târziu, să-şi înceapă şirul mărturiilor.

A fost debutul unor eforturi graţie cărora şi-a creat un profil global şi a ajuns să se implice în campanii umanitare ce acoperă o arie mai vastă de teme, incluzând drepturile omului şi combaterea traficului de fiinţe umane. Numele Nadiei Murad a figurat şi în trecut pe lista posibililor laureaţi, mai ales că eforturile ei fuseseră recompensate de Parlamentul European (Premiului Sakharov) sau Consiliul Europei (Premiul Václav Havel). Selectarea ei trebuie aplaudată şi, aşa cum se întâmplă în cazul multor laureaţi de această factură, trebuie privită drept un mesaj pe care i-l transmite comunitatea internaţională: acela de a continua şi de a face tot posibilul ca vocea ei să conteze.

Şi Denis Mukwege este o personalitate cunoscută şi respectată – stau dovadă, din nou, numeroasele distincţii primite din partea unor foruri internaţionale (spre exemplu, Premiul Sakharov), guverne sau organizaţii ale societăţii civile. După aproape două decenii de gestionare a Spitalulului Panzi din Bukavu (în estul R.D.Congo, la graniţa cu Rwanda şi în apropierea celei cu Burundi), doctorul Mukwege a devenit un simbol al eforturilor comunităţii medicale şi, în sens mai larg, ale societăţii civile africane de a atenua suferinţele provocate de războaiele civile asociate „statelor eşuate”. În cazul R.D. Congo, situaţia a fost cu adevărat dramatică, pe fondul intensităţii conflictului: diversele miliţii rebele cu baze în interiorul şi în afara graniţelor se opuneau unor forţe guvernamentale ce adesea dovedeau o brutalitate similară împotriva populaţiei civile. Într-un asemenea context, evident că femeile deveneau victime predilecte ale diverselor grupări armate, iar elementul rasial (în special ostilitatea între hutu şi tutsi) introducea un factor agravant. Violenţa sexuală împotriva femeilor avea, în mod evident, o latură de brutalitate spontană, dar nu putea fi ignorată nici aceea de agresiune calculată, menită să destrame identitatea unor întregi comunităţi. Devenise, în termenii deja impuşi în dreptul internaţional şi în studiile de securitate, o armă în război.

Îmbunătăţirea climatului general de securitate din R.D. Congo, în ultimii ani, este certă, însă persistă conflicte care îi fac pe medicii de la Spitalul Panzi să nu aibă prea mult timp de odihnă. Selectarea lui Denis Mukwege de către Comitetul Nobel norvegian este un omagiu adus tuturor acestor eforturi şi, în acelaşi timp, un stimulent pentru alte eforturi de acest gen, în Africa şi în lume.

Fosta captivă a SI şi medicul specializat în chirurgie reconstructivă sunt, ambii, laureaţi merituoşi. Din multe puncte de vedere, ei pot fi asimilaţi unei mişcări mai ample de afirmare a demnităţii femeilor supuse, în diverse contexte, agresiunilor sexuale. Ar fi oportună, totuşi, o atentă cântărire a termenilor, atunci când asociem dramele trăite sau aflate de Murad şi Mukwege cu binecunoscutele situaţii de încălcare a drepturilor şi demnităţii femeii, în Occident. Militanţii SI ori rebelii de diverse rase şi religii din R.D. Congo nu erau şi nu sunt nici politicieni, nici executivi de show-biz.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri