anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Nodulul tiroidian: diagnostic și tratament (P)

GALERIE
arcadia
 • arcadia
- +

Statistic, la 50 - 60% dintre persoanele care efectuează o ecografie tiroidiană se descoperă cel puțin un nodul tiroidian, dar marea majoritate a acestora (aproximativ 95%) sunt benigni.

De ce apar nodulii tiroidieni?

Factorii care predispun la apariția nodulilor tiroidieni sunt:

 • sexul feminin;
 • vârsta înaintată;
 • antecedentele familiale  de afectare nodulară a tiroidei;
 • prezența tiroiditei, o inflamație cronică a tiroidei;
 • proveniența din regiuni cu deficit de iod în apă și sol;
 • expunerea la radiații, mai ales la nivelul capului și gâtului.

Cum mă poate afecta prezența unui nodul tiroidian?

Nodulii tiroidieni benigni nu sunt simptomatici decât în cazul în care au dimensiuni crescute și comprimă structurile din jur, putând determina probleme de respirație, dificultăți la înghițit, modificarea vocii ori obstrucția circulației venoase sau dacă produc hormoni tiroidieni în exces (simptome de hipertiroidie).

Nodulii maligni, pe lângă fenomenele compresive locale, pot disemina în ganglionii din vecinătate, în țesuturile din jur sau în organe la distanță. Creșterea bruscă a unui chist tiroidian sau hemoragia într-un nodul pot determina sensibilitate sau durere locală.

Cum se investighează un nodul tiroidian?

Metoda cea mai accesibilă și mai eficientă pentru investigarea nodulilor tiroidieni este ecografia.

Elastografia – o tehnică asociată ecografiei – apreciază elasticitatea țesuturilor din jurul unei leziuni; nodulii cu consistență crescută sau fermă sunt considerați cu risc crescut de malignitate.

Examenele de sânge măsoară nivelul hormonilor tiroidieni și al TSH, prezența anticorpilor anti-tiroidieni sau al calcitoninei.

Se poate efectua, de asemenea, scintigrama tiroidiană, o explorare ce utilizează iodul radioactiv pentru a realiza o „hartă” a captării acestuia în tiroidă.

Puncția cu ac fin a nodulului tiroidian este principalul test ce stabilește caracterul benign sau malign.

Explorările imagistice de înaltă rezoluție (CT, IRM, PET-CT) sunt utile în leziunile maligne pentru aprecierea extensiei locale și la distanță.

Cum se tratează nodulii tiroidieni?

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu necesită un tratament specific, fiind doar urmăriți periodic (la 6 - 12 luni) clinic și ecografic, pentru a monitoriza structura și creșterea lor.

Dacă nodulul crește cu mai mult de 20% în cel puțin două dimensiuni, se recomandă repetarea puncției cu ac fin. Nodulii la care puncția a evidențiat un aspect malign sau suspect, precum și cei cu diametru mai mare de 4 cm, nodulii ce determină tulburări de compresiune, trebuie îndepărtați chirurgical.

Pentru diagnosticarea corectă și evaluarea ecografică periodică a nodulilor tiroidieni, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Ioana Luca, medic specialist Endocrinologie, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL nu poate guverna fără PSD

Cosmin PAȘCA

PNL nu poate guverna fără PSD

Nu este exclus ca, pe fondul unui dezinteres masiv la urne, PSD să obţină un număr de mandate sensibil mai mare decât cel estimat pe baza voturilor de la locale. Şi atunci nici „mama” alianţei cu USR PLUS, PMP şi UDMR nu va oferi PNL liniştea necesară să guverneze.

Filmuletul zilei

opinii

Transformare

Codrin Liviu CUȚITARU

Transformare

„Laa instaanţăă meelg cuu aaltceevaa. Suusţiin căă m-aauu deesnaaţiioonaaliizaat ceeii dee laa LLS, puunâânduu-măă săă fuumeez... Aam şii dooveezii. Mii-aauu daat naarghiileeaa, aauu făăcuut aapooii seelfiiuulii şii auu puus poozeelee pee Facebook cuu coomeentaaliiuul - S-aa tuulciit chiineezooiiuul! M-aauu moodiifiicaat deecii. M-aauu deesnaaţiioonaaliizaat. Veezii tuu, Coodliinee, îînvăăţâând eeuu loomâânaa, aam deescoopeeriit şii cuum săă fiiuu hooţ, ceeaa cee ee biinee.” N-am mai ştiut ce să adaug. Am rămas plost.

Din corola de minuni a creierului - Memoria

Bogdan ILIESCU

Din corola de minuni a creierului - Memoria

„Without memory, there is no culture. Without memory, there would be no civilization, no society, no future.” Elie Wiesel

Centenar diplomatic (II)

Florin CÎNTIC

Centenar diplomatic (II)

1920 a însemnat recunoaşterea internaţională a României complete, în adevăratele sale fruntarii. Trianonul şi apoi, în octombrie, Parisul, sunt cele două repere de neuitat pentru că ele au adus consfinţirea unirii cu Transilvania şi Basarabia.

pulspulspuls

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Vorba zilei: Cică Chirica are mai mulţi oameni pe lista PSD decât pe cea a PNL

Pe la sfârşitul anilor 90, Mircea Dinescu a făcut valuri printr-o afirmaţie la adresa şefului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, un profesor universitar care frecventa asiduu diverse conferinţe internaţionale, în pofida faptului că nu prea stăpânea limbile străine. 

Caricatura zilei

Chef

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.