Nodulul tiroidian: diagnostic și tratament (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Nodulul tiroidian: diagnostic și tratament (P)

GALERIE
arcadia
 • arcadia
- +

Statistic, la 50 - 60% dintre persoanele care efectuează o ecografie tiroidiană se descoperă cel puțin un nodul tiroidian, dar marea majoritate a acestora (aproximativ 95%) sunt benigni.

De ce apar nodulii tiroidieni?

Factorii care predispun la apariția nodulilor tiroidieni sunt:

 • sexul feminin;
 • vârsta înaintată;
 • antecedentele familiale  de afectare nodulară a tiroidei;
 • prezența tiroiditei, o inflamație cronică a tiroidei;
 • proveniența din regiuni cu deficit de iod în apă și sol;
 • expunerea la radiații, mai ales la nivelul capului și gâtului.

Cum mă poate afecta prezența unui nodul tiroidian?

Nodulii tiroidieni benigni nu sunt simptomatici decât în cazul în care au dimensiuni crescute și comprimă structurile din jur, putând determina probleme de respirație, dificultăți la înghițit, modificarea vocii ori obstrucția circulației venoase sau dacă produc hormoni tiroidieni în exces (simptome de hipertiroidie).

Nodulii maligni, pe lângă fenomenele compresive locale, pot disemina în ganglionii din vecinătate, în țesuturile din jur sau în organe la distanță. Creșterea bruscă a unui chist tiroidian sau hemoragia într-un nodul pot determina sensibilitate sau durere locală.

Cum se investighează un nodul tiroidian?

Metoda cea mai accesibilă și mai eficientă pentru investigarea nodulilor tiroidieni este ecografia.

Elastografia – o tehnică asociată ecografiei – apreciază elasticitatea țesuturilor din jurul unei leziuni; nodulii cu consistență crescută sau fermă sunt considerați cu risc crescut de malignitate.

Examenele de sânge măsoară nivelul hormonilor tiroidieni și al TSH, prezența anticorpilor anti-tiroidieni sau al calcitoninei.

Se poate efectua, de asemenea, scintigrama tiroidiană, o explorare ce utilizează iodul radioactiv pentru a realiza o „hartă” a captării acestuia în tiroidă.

Puncția cu ac fin a nodulului tiroidian este principalul test ce stabilește caracterul benign sau malign.

Explorările imagistice de înaltă rezoluție (CT, IRM, PET-CT) sunt utile în leziunile maligne pentru aprecierea extensiei locale și la distanță.

Cum se tratează nodulii tiroidieni?

Majoritatea nodulilor tiroidieni nu necesită un tratament specific, fiind doar urmăriți periodic (la 6 - 12 luni) clinic și ecografic, pentru a monitoriza structura și creșterea lor.

Dacă nodulul crește cu mai mult de 20% în cel puțin două dimensiuni, se recomandă repetarea puncției cu ac fin. Nodulii la care puncția a evidențiat un aspect malign sau suspect, precum și cei cu diametru mai mare de 4 cm, nodulii ce determină tulburări de compresiune, trebuie îndepărtați chirurgical.

Pentru diagnosticarea corectă și evaluarea ecografică periodică a nodulilor tiroidieni, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Dr. Ioana Luca, medic specialist Endocrinologie, Arcadia

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.