Noi detalii ies la iveală în cazul tinerei de 19 ani din Iași ucise de urs în Bucegi. Era animalul turbat?

miercuri, 10 iulie 2024, 16:12
3 MIN
 Noi detalii ies la iveală în cazul tinerei de 19 ani din Iași ucise de urs în Bucegi. Era animalul turbat?

Tragedia care a șocat România primește noi detalii îngrozitoare. Diana Maria, o tânără de 19 ani din Iași, a fost ucisă marți, 9 iulie, de un urs pe traseul Jepii Mici din Munții Bucegi. Tânăra, care absolvise liceul în urmă cu doar o lună, era originară din Popricani, județul Iași, dar locuia în București.

Mama Dianei a dezvăluit că fiica sa fusese deja urmărită de un urs în trecut. „Eram preocupată cu muntele ăsta. Am sunat-o și i-am zis să aibă grijă. Ai grijă, te rog, la urși, ai grijă, te rog. Din câte am aflat de la tatăl ei, că ea nu mi-a zis, că a mai fost odată cu o prietenă și a fost fugărită de un urs”, a declarat mama tinerei pentru Antena 3 CNN.

Diana era însoțită de iubitul său

În momentul atacului, Diana era însoțită de iubitul său, care a sunat primul la 112, la ora 15:45, pentru a cere ajutor. „Dispecerul de serviciu le-a dat câteva sfaturi utile, cum să se comporte în prezența ursului. Ei au urmat sfaturile, dar din păcate nu au scăpat de prezența animalului sălbatic”, a explicat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova, conform Digi24.

Diana fata ucisă de urs

Diana era însoțită pe munte de iubitul ei

Convorbirea cu serviciile de urgență s-a întrerupt brusc, semnalând tragedia iminentă. „Era îngrozită… vă dați seama, țipa: ‘Ursul se apropie din ce în ce mai amenințător!'”, a povestit Dan Banu. Potrivit acestuia, dispecerul 112 a fost martor indirect la momentul atacului, auzind strigătele de ajutor ale tinerei și ale prietenului său.

Salvatorii au găsit ursul care-și păzea prada

Salvatorii au ajuns rapid la fața locului și au găsit ursul care își păzea prada. Animalul a devenit violent și a încercat să atace echipa de intervenție. În cele din urmă, ursul a fost împușcat pentru a permite recuperarea trupului neînsuflețit al fetei. „A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de ‘pradă’ și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent!”, a relatat șeful Salvamont Prahova.

George Stratulat, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, a anunțat că ursul va fi testat pentru rabie. „Suntem pregătiți să primim probe pentru examinare anatomo-patologică și virusologică pentru rabie. Avem un protocol prin care toate animalele sălbatice împușcate sunt supuse acestor teste”, a precizat Stratulat, conform Agerpres. Potrivit acestuia, comportammentul animaalului ar indica posibilitatea ca el să fie turbat, deoarece în mod normal ursul nu atacă omul fără motiv.

Inițial, s-a dorit ca trupul fetei să fie recuperat cu ajutorul unui elicopter pentru a minimiza riscurile, dar operațiunea a fost anulată din cauza terenului împădurit și îngust. Echipa de salvatori a reușit să recupereze corpul Dianei după ce ursul a fost neutralizat.

Ciolacu anunță măsuri după cazul tinerei din Iași ucise de urs

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, miercuri, că va fi convocată o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru legea care va permite eutanasirea sau împușcarea urșilor din „zonele cu risc foarte mare”. Decizia de a iniția un astfel de proiect vine după ce marți o tânără a fost ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici din Bușteni. „Am vorbit și cu domnul ministru al Mediului și cu cei mai implicați și mai știutori în domeniu. Este o aglomerație în anumite zone. Nu mai au mâncare suficientă și de asta coboară. Am vorbit și cu dl președinte al Camerei, dl Simonis, pentru că o astfel de modificare nu se poate face decât prin Parlament. Pornim inițiativa și asta este, vom cere o seiunea extraordinară. Este evident că primează viața omului, dar nu va fi liber la împușcat urșii pe teritoriul României fiecare când vrem și cum dorim. Vor fi abordate zonele cu risc foarte mare”, a declarat premierul Ciolacu.

Citiți și: 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii