Noi detalii în ancheta dr. Tesloianu: documente falsificate, pacienţi mulşi de bani la clinica medicului, implanturi nejustificate

„A acţionat premeditat, organizat, precaut, cu ignorarea crasă a deontologiei profesionale”, acuză procurorii

vineri, 24 februarie 2023, 02:50
4 MIN
 Noi detalii în ancheta dr. Tesloianu: documente falsificate, pacienţi mulşi de bani la clinica medicului, implanturi nejustificate

În referatul prin care procurorii Parchetului General l-au trimis în faţa judecătorilor pe cardiologul Dan Tesloianu apar noi detalii despre cum bănuiesc procurorii că şi-a operaţionalizat acesta reţeaua prin care a implantat dispozitive intracardiace reutilizate la cel puţin 238 de persoane. Chiar procurorii vorbesc, în documentul citat, despre faptul că ar fi existat o „reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase de la pacienţii decedaţi”. Se mai vorbeşte şi despre faptul că medicii care au făcut extracţiile respective nu ar fi obţinut acordul de la persoanele care s-au stins din viaţă, cât încă mai trăiau, şi nici ulterior de la aparţinători, să efectueze procedurile medicale respective.

Acest lucru ridică o serie de întrebări suplimentare legate de activitatea dr. Dan Tesloianu: de ce s-au îndreptat penal procurorii doar faţă de acesta, dacă au lăsat de înţeles că reţeaua este una naţională, iar ceilalţi cinci medici care mai sunt cercetaţi penal provin toţi de la aceeaşi unitate medicală: Spitalul de Urgenţe „Sf. Spiridon”.

Procurorii mai explică şi cum a reuşit să introducă în unitatea medicală dispozitivele pe care le-a procurat din surse diverse. Nefiind noi, nu au putut să parcurgă circuitul birocratic clasic şi nu apăreau în documentele oficiale, însă procurorii îl acuză pe dr. Tesloianu de faptul că ar fi solicitat către spital să fie achiziţionate unele accesorii necesare dispozitivelor, precum sondele care intră în inimă. Acestea nu au putut fi recoltate de la cadavre, conform surselor „Ziarului de Iaşi”, împreună cu dispozitivele propriu-zise.

„Deşi unele defibrilatoare au ca indicaţie strictă prevenţia primară sau secundară a morţii cardiace subite, (…) a implantat astfel de dispozitive fără justificare clinică, în situaţii care nu impuneau acest lucru, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul”, au precizat procurorii în documentul citat.

Pentru a putea fi operaţi la stat, pacienţii făceau o oprire la clinica privată a dr. Tesloianu

În referat, se întrevede şi o parte din modul de operare al dr. Tesloianu. Conform procurorilor, acesta a condiţionat furnizarea asistenţei medicale de accesarea prealabilă a serviciilor pe care le oferă la clinica sa privată – Cardiomed. Cum funcţiona întregul sistem: pentru a putea să beneficieze de un astfel de dispozitiv, orice pacient cu probleme cardiologice are nevoie de o trimitere făcută de un medic specialist în cardiologie.

Medicul realizează o consultaţie în urma căreia determină faptul că este nevoie de o intervenţie de acest fel şi redirecţionează pacientul către unitatea medicală unde se implantează astfel de dispozitive intercardiace. În cazul dr. Tesloianu, procurorii spun că acesta realiza la clinica privată trimiterile pentru ca intervenţiile să poată avea loc la Spitalul „Sf. Spiridon”, având grijă ca, din punct de vedere medical, pacienţii să îndeplinească toate criteriile. Inclusiv prin modificarea tratamentului acestora.

„Solicita pacienţilor să se prezinte la clinica lui privată pentru consultaţii, care, în fapt, pot fi realizate la secţia de specialitate a (…) Iaşi (n.red. procurorii se referă la Clinica de Cardiologie de la „Sf. Spiridon”). Există indicii că, de regulă, la majoritatea pacienţilor pe care îi consultă la (…) (n.red. clinica privată) consemnează un diagnostic nereal (bradicardie) care să justifice necesitatea prescrierii unui stimulator cardiac”, au mai spus procurorii.

Aceştia mai susţin că manifestările clinice ale pacienţilor care să ducă la diagnosticul de bradicardie provin în urma medicamentaţiei recomandate chiar de medic, iar un alt curs de tratament nu ar fi impus implantarea dispozitivelor.

Procurorii spun că medicii au falsificat formularele semnate de pacienţi, să pară că sunt de acord cu dispozitivele luate de la cadavre

Procurorii mai semnalează un fapt ciudat: conform referatului, dr. Dan Tesloianu sau medici aflaţi în subordinea lui au modificat mai multe înscrisuri, inclusiv „Consimţământul informat al pacientului”, prin adăugarea, după ce pacienţii au semnat deja hârtiile, unele completări. Paragraful scris de mână de către medici pe fiecare formular, înainte de rubrica cu semnătură şi fără ca pacienţii să fie informaţi, menţionează că „bolnavii şi-ar fi exprimat acordul prealabil pentru implantarea unui dispozitiv extras din cadavre şi / sau efectuarea de modificări ulterioare (prin utilizarea de corectoare, rescriere şi / sau adăugiri), referitoare la implanturi de dispozitive extrase de la pacienţii decedaţi”.

În final, procurorii le descriu judecătorilor o apreciere a activităţii dr. Tesloianu remarcată în urma cercetării lor în termeni foarte duri. Aceştia spun că medicul cardiolog ieşean a acţionat premeditat, organizat, precaut, în scop pecuniar, „cu ignorarea crasă a deontologiei profesionale”, prin introducerea fictivă a unor date „cu încasarea unor sume de bani fără nicio justificare, prin ignorarea riscului de a provoca pacienţilor probleme grave de sănătate sau chiar decesul”. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii