Noi focare Covid la Iaşi. Cel de la Operă, ”secret”. Rancea, infectată, a zburat la București
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Noi focare Covid la Iaşi. Cel de la Operă, ”secret”. Rancea, infectată, a zburat la București

GALERIE
Beatrice Rancea
  • Beatrice Rancea
- +

Încă trei focare de COVID-19 în Iaşi, dintre care două au fost raportate de către DSP. Un prim focar ar fi la Opera Naţională Română Iaşi, unde mai mulţi angajaţi au infecţia cu noul coronavirus. Printre aceştia se află şi Beatrice Rancea, managerul ONRI. Care însă a plecat ieri la Bucureşti. Tot ieri s-a înregistrat şi primul deces la Spitalul Mobil Leţcani.

 

Ieri, la închiderea programului, angajaţii ONRI au fost informaţi cum că, începând de luni, sediul instituţiei se închide “până la o dată ce va fi comunicată ulterior”. “Accesul nu va fi permis întrucât au fost confirmate cazuri pozitive de COVID-19 în rândul angajaţilor şi se vor efectua toate măsurile de igenizare prin dezinfecţia spaţiilor, unde s-au desfăşurat activităţile compartimentelor artistice, tehnice, administrative şi economice (săli de repetiţie, săli de studiu, sala de balet,canine, vestiare, birouri, băi, holuri) prin intermediul substanţelor biocide, a lămpilor UV şi prin nebulizare”, se arată în anunţul făcut de Compartimentul de Resurse Umane al ONRI.

Cititi si: Opera Română Iaşi nu este considerată focar de coronavirus de către autorităţi

Iniţial, în rândul salariaţilor circula informaţia cum că aproximativ 15 au fost depistaţi pozitiv la testare, printre care şi managerul Beatrice Rancea, acest din urmă fapt fiind confirmat chiar de către ea. Ulterior, sindicatul ONRI a anunţat că ar fi vorba despre trei angajaţi confirmaţi pozitivi şi unul carantinat, deoarece are un membru în familie pozitiv.

Rancea în sala de spectacol

Marţi, 3 noiembrie, s-a jucat însă spectacolul Tosca, ce a marcat cei 64 de ani de existenţă a instituţiei ieşene. În sala de spectacol s-a aflat inclusiv Beatrice Rancea, care a stat alături de colegul de partid, actualul şef al CJ Iaşi, Costel Alexe. ”Vă asigurăm că spectacolul de marţi seara s-a desfăşurat în condiţii de maximă siguranţă epidemiologică, fiind luate toate măsurile de prevenţie a virusului Covid-19!”, au precizat reprezentanţii ONRI pe pagina de facebook a instituţiei. Curios însă este că, mai mic sau mai mare, focarul de la ONRI nu apare în baza de date a DSP. “Dacă nu apare în baza de date, înseamnă că nu s-a raportat. Şi într-adevăr, nu apare ONRI ca focar”, a spus Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

Focarul ar fi trebuit anunţat la DSP de către conducerea ONRI. În acelaşi timp, surse din cadrul ONRI au declarat că Beatrice Rancea ar fi plecat ieri la Bucureşti. Potrivit legii, aceasta ar fi trebuit să intre imediat la aflarea rezultatului testului în izolare la domiciliu, după o evaluare a stării de sănătate la Spitalul de Boli Infecţioase. O coincidenţă legată de închiderea ONRI este şi faptul că, tot de luni, 9 noiembrie, inspectorii Curţii de Conturi urmau să înceapă verificările legate de anumite ilegalităţi constatate de către Ministerul Culturii. E vorba de constatările făcute în primăvară şi nu în săptămâna care tocmai s-a încheiat, când Corpul de Control al ministrului Culturii s-a aflat la ONRI pentru a doua oară în acest an. Legat de faptul că este confirmată cu infecţia cu SARS COV 2 şi de starea de sănătate, Beatrice Rancea a refuzat să răspundă la telefon, trimiţând presei doar mesajul ”Vă mulţumesc. Sunt bine!”. A confirmat însă că e infectată pentru presa de la Bucureşti.

Alte două focare. La ATI Leţcani, primul deces

Alte două noi focare care de data aceasta au fost raportate de DSP Iaşi, sunt la Institutul de Psihiatrie Socola – secţia 5 acuţi, unde trei pacienţi şi doi angajaţi au fost testaţi pozitiv, şi la Spitalul Clinic de Urgenţă Sfântul Spiridon, la compartimentul de Aprovizionare, unde cinci salariaţi au COVID-19. La primul focar, cazurile pozitive au fost izolate în pavilion. Personalul pozitiv a fost izolat la domiciliu şi monitorizat de medicul de familie. La al doilea focar, cazurile pozitive au fost izolate la domiciliu. Ancheta epidemiologica este în desfăşurare. De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică a informat că la Primăria comunei Victoria au mai fost depistaţi încă doi salariaţi, focarul iniţial incluzând şase persoane. Şi la Centrul de Servicii Sociale Sfântul Andrei focarul a ajujns la opt persoane. - au fost confirmaţi cu noul coronavirus încă 4 salariaţi, iar la Fundaţia Hecuba, la cinci persoane. De asemenea, la CSS Bucium alţi nouă beneficiari au fost confirmaţi cu COVID-19, focarul ajungând la 26 de persoane.

306 noi cazuri la Iaşi

Ieri la Iaşi au fost raportate 306 noi cazuri de COVID 19, dar şi un deces. ”Este vorba despre un bărbat de 67 de ani, cu multiple comorbidităţi, şi care a ajuns într-o stare foarte gravă de sănătate. A intrat direct la ATI Leţcani dar a decedat la scurt timp. Până acum, la ATI Leţcani au fost internate trei persoane, dintre care una a avut o evoluţie bună şi a revenit în salonul de confirmaţi. Singurul rămas internat deocamdată este şi primul pacient adus aici”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.