
Noi obligații pentru companiile de utilități care afectează domeniul public în timpul unor lucrări

Primăria Iași înăsprește regulamentul dedicat operatorilor de utilități care fac intervenții pe domeniul public. Municipalitatea propune Consiliului Local (CL) modificări ale unor prevederi, inclusiv la nivel de amenzi.
Proiectul de hotărâre a fost publicat ieri spre consultare publică astfel că, cel mai probabil, va fi aprobat de plenul CL în ședința ordinară din cursul lunii ianuarie 2025. În regulamentul modificat, sunt prevăzute amenzi pentru mai multe situații în care operatorii nu-și îndeplinesc obligațiile, dar cuantumul maxim al unei sancțiuni stabilit prin lege este unul mic (2.500 lei).
„Domeniul public afectat de intervenții va fi refăcut la starea inițială în termen de 5 zile de la remedierea avariei, pentru toate categoriile de folosire – spații verzi, străzi, trotuare, esplanade, parcuri, piațete etc., respectiv cu toate dotările existente înainte de intervenție – borduri, stâlpi de delimitare, indicatoare, marcaje, mobilier urban, elemente decorative etc.”, este una dintre prevederile care vor completa regulamentul aprobat încă din anul 2009.
O altă modificare presupune un termen de 48 de ore pentru înlăturarea tuturor efectelor unor intervenții sau săpături în urma lucrărilor desfășurate la rețele tehnico-edilitare de natură să afecteze domeniul public. În cazul în care molozul și alte materiale rezultate din intervenții nu pot fi evacuate în acest termen, atunci acestea trebuie depozitate pe folie impermeabilă acoperită.
Proiectul prevede și situațiile în care reparațiile sunt făcute la o temperatură de sub 10 grade Celsius. „În intervalele de timp în care temperatura atmosferică coboară sub 10° C, asfaltările care se vor executa în urma intervențiilor la rețelele de utilități se vor face cu mixtură asfaltică la rece, în termen de 5 zile de la remedierea avariei. La străzile modernizate asfaltarea se va executa local – pe suprafața în care s-a intervenit, urmând ca atunci când condițiile meteo revin la temperaturi de peste 10° C să se execute în termen de 5 zile stratul de uzură”, se precizează în proiect.
Potrivit unui raport întocmit de Corpul de control al primarului, modificarea regulamentului este necesară întrucât, în urma verficărilor în teren, au fost constatate unele fapte ale operatorilor de utilități care nu erau anterior reglementate în ceea ce privește refacerea și eliberarea locurilor de intervenție.
În ceea ce privește amenzile, acestea sunt cuprinse între 200 și 2.500 lei. În următoarele luni, domeniul public va fi afectat de numeroase intervenții la rețele de utilități. În acest context, Primăria a stabilit și un alt regulament, despre care ZDI a scris săptămâna trecută: benzile dedicate transportului public vor fi deschise circulației tuturor autovehiculelor atunci când lucrările efectuate de operatori de utilități afectează benzile normale de trafic.
Publicitate și alte recomandări video