Noi promisiuni pentru stadion, sală, bazin și rezultate sportive onorabile în Iași. Ce viziune legată de sport au cei care vă cer să vă reprezinte în Parlament?

miercuri, 20 noiembrie 2024, 04:11
8 MIN
 Noi promisiuni pentru stadion, sală, bazin și rezultate sportive onorabile în Iași. Ce viziune legată de sport au cei care vă cer să vă reprezinte în Parlament?

Altă dată o mândrie a orașului, sportul local trăiește de (prea) mulți ani doar din amintiri. La ora actuală, Iașul suferă cumplit pe toate planurile importante, infrastructură – nu are un stadion modern, o sală care să rezoneze cu vremurile, un bazin olimpic – sau rezultate sportive.

Tristul peisaj actual

În eșaloanele de elită de impact activează doar două formații locale, cea de fotbal, Poli, situată sub mijlocul clasamentului, și cea de handbal feminin, a Primăriei Iași, care e pe ultimul loc, fiind ciuca bătăilor.

Toate formațiile de tradiție de la CS Politehnica, unele – medaliate în trecut, sunt mediocre în ultimele ligi, gruparea amintită nemaiavând nici măcar o echipă în primele eșaloane.

Și la sporturi individuale e suferință mare, Iașul fiind de ani buni fără vreun senior medaliat la Campionate Europene sau Mondiale.

Asta cu toate că în sportul local se cheltuiesc o mulțime de bani publici (din buzunarul ieșenilor sau de la ministere), campioană fiind echipa Primăriei, CSM 2020, cu peste zece milioane de euro primite în ultimii doi ani. Drept consecință, primarul Iașului, Mihai Chirica, este aspru criticat de mulți fani, de același tratament având parte și președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, care alocă sume ridicole sportului, după criterii considerate a fi subiective de multe voci din fenomen.

Planurile viitorilor parlamentari

Într-un astfel de peisaj, Ziarul de Iași și-a propus să afle dacă ieșenii vor putea avea speranțe de la politicienii pe care-i vor trimite în Parlament pe 1 decembrie, când sunt alegeri. Pentru aceasta, am contactat cele patru partide reprezentate în CL și CJ Iași, PNL, PSD, USR și AUR, care sunt și primele în sondajele de opinie actuale. Acestora le-am oferit un spațiu egal pentru a-și prezenta planurile legate de sportul ieșean.

Preiczăm că în țară au fost și sunt construite o mulțime de stadioane sau săli de sport cu bani din fonduri guvernamentale, iar Legea Sportului și prevederile legale legate de sponsorizări, despre care mulți susțin că nu încurajează finanțările în sport, pot fi modificate de parlamentari.

Iată răspunsurile primite.

PNL promite 200 milioane de lei de la Guvern pentru stadion, demararea construcției Sălii la anul, eliminarea nedreptăților la finanțare

Alexandru Muraru (președinte Organizația Județeană PNL, candidat la Camera Deputaților):

„1. Stadionul Municipal Iași – Guvernul trebuie să sprijine acest proiect

Construcția unui stadion modern în Iași a început printr-un efort al Primăriei, care a contractat un împrumut de 100 de milioane de lei. PNL se angajează să lupte pentru fondurile necesare acestui proiect vital pentru sportul și economia locală de la Guvern. Prin Compania Națională de Investiții, ne angajăm că vom atrage minim 200 milioane lei pentru acest obiectiv de investiții!

  1. Sala Polivalentă „Regina Maria” – un proiect liberal pentru sportul ieșean

Un alt obiectiv major este Sala Polivalentă „Regina Maria”, pentru care Compania Națională de Investiții a lansat deja licitația, valoarea contractului fiind de 330,1 milioane lei. PNL va urmări ca lucrările să înceapă cel târziu în primăvara anului viitor, astfel încât ieșenii să se bucure cât mai curând de o infrastructură la standarde internaționale.

  1. Nedreptatea alocării fondurilor pentru Moldova

Moldova este sistematic ignorată de guvernele PSD, care au direcționat miliarde de lei în alte regiuni. Recent, Guvernul a aprobat 500 de milioane de lei pentru două stadioane la Brașov și Bistrița. În ultimii 10 ani, 11 stadioane s-au construit în România, dar niciunul în Moldova! Este inacceptabil ca Moldova să fie tratată ca o periferie.

  1. PNL susține măsuri concrete pentru sportul ieșean și tineret

Programul PNL pentru 2025-2028 este axat pe investiții masive în infrastructura sportivă și facilități pentru tineret:

– Parteneriate public-private pentru sponsorizări

– Centre de pregătire de performanță – Construirea și modernizarea centrelor de antrenament, cu facilități moderne, astfel încât sportivii să aibă condiții optime de pregătire.

– Educație pentru sănătate și sport – Lansarea programului „Sport pentru Sănătate”, în parteneriat cu școlile și universitățile.

Alături de o echipă liberală puternică în Parlament, ne angajăm să susținem inițiativele esențiale pentru dezvoltarea sportului în Iași și Moldova.”

PSD vrea minister al sportului, modificări legislative și investiții în infrastructura locală

Bogdan Cojocaru (președinte Organizația Județeană PSD, candidat la Camera Deputaților):

„Prin vocea viitorilor parlamentari, PSD Iași va propune ca sportul să fie coordonat de viitorul Guvern la nivel de minister și nu agenție națională așa cum este în prezent și să modifice o serie de prevederi legislative care necesită imediată atenție din partea factorilor de decizie:

– modificarea HG 1447/2007 privind aprobarea Normelor financiare pentru activitatea sportivă în ceea ce privește cuantumul premierilor și indemnizațiilor pentru sportivi. Actualele prevederi presupun alocarea unor sume foarte mici;

– modificarea cuantumului maximal prevăzut de Legea sportului 69/200 pentru sumele destinate cazării și mesei sportivilor. Cifrele decontate în prezent sunt derizorii;

– modificarea Legii sponsorizării și mecenatului (nr. 32/1994) astfel încât companiile private să beneficieze de gratificații importante de natură fiscală atunci când sponsorizează activități sportive;

– schimbări legislative care să permită antrenorilor/instructorilor de la nivelul de bază (copii și juniori) să beneficieze de grile de salarizare decente, cele existente acum nefiind motivante pentru performanță.

La nivelul județului Iași singura posibilitate pentru o strategie coerentă în ceea ce privește sportul și construirea unui sistem bine pus la punct este semnarea unui parteneriat între Consiliul Județean – universități – Inspectoratul Școlar și Direcția Județeană de Sport.

În ceea ce privește infrastructura, vom face toate demersurile necesare pentru asigurarea sumelor necesare construirii sălii polivalente, a unui nou stadion, dar și pentru un modern bazin olimpic de înot. De asemenea, o atenție deosebită va fi acordată construirii cât mai multor săli de sport și săli polivalente în comunitățile rurale din județ, pentru ca toți copiii să aibă posibilitatea de a practica sportul în condiții decente.

Unul dintre proiectele noastre de suflet este construirea în municipiul Iași a unui Complex sportiv (35 – 40 milioane de lei) cu terenuri de minifotbal, tenis de câmp, baschet, volei pe nisip, badminton, piste pentru role și un skatepark.”

USR – Bază modernă pe „Tineretului”, Academie de top, handbalul să fie echipa-fanion a orașului

Ștefan Tanasă (președinte Organizația Județeană USR, candidat la Camera Deputaților):

„1. Banii publici pot finanța doar Academii de fotbal. În 35 de ani de capitalism, Iașul n-a avut decât rezultate mediocre la seniori. S-au cheltuit zeci de milioane de euro, iar impactul social al finanțării publice a fost sub așteptări.

Cu banii alocați pentru fotbal putem construi o Academie de juniori care să fie de top în Europa de Est. Vom construi o bază modernă la „Tineretului”, cu săli de cursuri, cu cămin și toate dotările necesare.

Încheiem contracte cu juniorii și vom deveni rentabili din descoperirea unor talente din toată zona Moldovei, dar și din afara țării. Crescând talente, ne îndeplinim misiunea publică. Lucrăm cu scouteri și cu cei mai buni specialiști în Academiile de fotbal.

  1. Din bani publici și sponsorizări trebuie să susținem cât mai multe competiții școlare la nivel de județ. Creăm ligi școlare la nivel de județ pentru fotbal, handbal și volei. Sportul de masă va crea emulație și va dezvolta conceptul de mișcare și viață sănătoasă în rândul copiilor.

Aceste cupe școlare se vor desfășura la nivel de gimnaziu și de liceu. Săptămânal, copiii vor avea competiție, vor avea o ocupație, așa cum se întâmplă în Statele Unite și în vestul Europei.

Avem o infrastructură de sport școlar care stă nefolosită după ora 14. Avem, de asemenea, multe săli de sport în comunele din județ care stau goale. Trebuie să creăm aceste competiții.

  1. Fotbalul de Liga 1 trebuie finanțat exclusiv de sponsori privați. Iașul are în acest moment multe firme foarte puternice, care raportează profituri anuale de milioane de euro. E nevoie de un management privat în fotbalul mare.
  2. La nivel de seniori, banii publici trebuie să finanțeze o singură echipă-fanion a orașului. Aceasta ar trebui să fie cea de handbal feminin, pentru că audiența acestui sport este mare în România. Cu circa 2,5 milioane de euro investite anual, joci tot timpul în cupele europene și creezi un impact social și o promovare a brandului de oraș care justifică banii cheltuiți.”

Prioritățile AUR: stadion, sală și bazin în Iași, lege pentru cluburi ale suporterilor, depolitizarea federațiilor

Ciprian Paraschiv (președinte Organizația Municipală AUR, candidat la Camera Deputaților):

„Din tricoul Politehnicii Iași, în tinerețea când i-am fost căpitan, trecând apoi prin anii de expertiză în top managementul Federației Române de Fotbal și în activitatea derulată la nivel înalt la forul fotbalistic european, UEFA, am consolidat un principiu esențial: rezultatul unei competiții nu poate fi garantat, dar performanța sportivă pe termen mediu și lung poate și trebuie să fie pregătită. Iar infrastructura reprezintă baza.

Astăzi, urmare a politicienilor care ne-au condus, și cărora nu le-a păsat deloc de ieșeni și de Iași, trăim în „paleoliticul” infrastructurii sportive: Iașul are un stadion arhaic, construit în 1960, o sală din anii `70, depășită total, și niciun bazin olimpic!

Un pilon esențial al misiunii mele în Parlament îl constituie viitorul Iașului și al României prin sport. Este imperativ să avem stadion modern, sală polivalentă și bazin de înot la Iași, elemente care vor fi prioritățile mele. Nu voi avea liniște până când Iașul nu va avea aceste obiective, care pot fi construite printr-o colaborare între autoritățile centrale și cele locale.

La nivel național, am contribuit deja, direct, la reperele de AUR din Planul Simion dedicat sportului, de masă și de performanță deopotrivă. Iată câteva dintre ideile care vor putea revigora complet un sector esențial al societății:

– restructurarea completă a Legii 4, care îngrădește drepturile suporterilor, și protejarea libertății pe stadioane;

– stabilirea unui cadru legislativ pentru cluburi deținute de suporteri;

– organizarea de competiții naționale pentru sport de masă cu participarea diasporei;

– finanțare multianuală pentru cluburi;

– înființarea Centrului de Diplomație Sportivă;

– nou sistem de finanțare al federațiilor, care vor fi depolitizate;

– profesionalizare continuă, cu salarizare pe meritocrație pentru antrenori;

– centre regionale de excelență pentru tinerii sportivi cu potențial;

– o zi de sport în programul „Școala Altfel”;

– dezvoltarea turismului sportiv;

– 1% din cifra de afaceri a multinaționalelor, obligatoriu spre sportul românesc.”

 

Citește și: 

Etichete: bazin, Iasi, promisiuni, sala, stadion

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii