anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 14.08.2022

Noi reguli pentru angajatori. Amenzile ajung la 5.000 de lei dacă nu le respectaţi

In câteva zile intră în vigoare o modificare legislativă ce vizează toate societăţile din judeţ.

GALERIE
angajare-interviu
 • angajare-interviu
- +

Angajatorii ieşeni trebuie să respecte noi reguli de la jumătatea acestei luni. Din 10 octombrie, aceştia au obligativitatea de a notifica AJOFM Iaşi privind locurile de muncă disponibile în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora.

De asemenea, angajatorii sunt datori să informeze AJOFM Iaşi şi de ocuparea ulterioară a acestor posturi în termen de o zi lucrătoare. “Nerespectarea acestor prevederi este contravenţie, iar angajatorii pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 RON”, a declarat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al instituţiei. “Începând cu data de 10 octombrie intră în vigoare Legea 250 pentru modificarea şi completarea legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. De asemenea, prin noul act normativ se aduc modificări şi la Legea 116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale”, a precizat reprezentantul AJOFM Iaşi.

 
 
Ce facilităţi se oferă
 
 
Noua lege prevede şi facilităţi pentru angajatori, nu vine numai cu sancţiuni. Astfel, pentru angajatorii care încadrează pe perioadă nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc pentru fiecare dintre aceştia o bonificaţie din partea statului român pe o perioadă de 12 luni. În cazul angajatorilor care încadrează în muncă absolvenţi ai ciclului inferior de liceu, respectiv ai şcolilor de arte şi meserii, suma lunară oferită de la bugetul statului este egală cu valoarea indicatorului social de referinţă, în prezent cifrat la 500 RON. Suma creşte cu 100 RON în situaţia absolvenţilor de liceu sau de şcoală postliceală şi poate ajunge până la 750 RON pentru fiecare absolvent de studii superioare încadrat în muncă. Faţă de legea anterioară, când era stipulată condiţia expresă ca angajatorii să încheie cu absolvenţii un contract de muncă pe o perioadă de minimum trei ani, prin noul act normativ ce intră zilele acestea în vigoare, perioada respectivă se înjumătăţeşte, fiind de minimum 18 luni de la data semnării contractului de muncă.
 
 
Ce dobândă se va aplica
 
 
Totodată, angajatorii care încadrează pe perioadă nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu dizabilităţi vor primi bonificaţiile prevăzute mai sus, pe aceeaşi durată de timp, în funcţie de nivelul studiilor din CV-ul angajaţilor. “Nu beneficiază de aceste prevederi acei angajatori care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra absolvenţi din rândul persoanelor cu dizabilităţi”, a specificat Sîrghie.
Potrivit noii legi, angajatorii ieşeni care vor încadra în muncă persoane cu vârsta de peste 45 de ani sau care sunt unici susţinători ai unor familii monoparentale vor beneficia de 500 RON pentru fiecare astfel de caz timp de 18 luni. Persoanele care mai au cinci ani până la ieşirea la pensie şi care sunt încadrate tot pe perioadă nedeterminată pot aduce angajatorilor timp de un an de zile suma de 500 RON lunar pentru fiecare astfel de caz. În situaţia în care, din motive neimputabile angajatului, se încetează raporturile de muncă anterior perioadei de 18 luni, angajatorii vor fi obligaţi să ramburseze statului sumele încasate. La aceste sume se va adăuga şi dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României la data încetării contractului cu respectivul angajat.
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.