Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Noi reguli pentru programul de vizită în spitalele din România. Ce schimbări propune Ministerul Sănătății

GALERIE
reguli, vizita, spital
  • reguli, vizita, spital
- +

Ministerul Sănătăţii a publicat în transparenţă decizională un proiect de ordin care prevede un program organizat de vizitare a pacienţilor internaţi în spitale, dar şi reguli care trebuie respectate în momentul în care rudele intră la cei internaţi.

Astfel, în timpul săptămânii există un anumit orar de vizită, iar în weekend acest orar este prelungit. Vizitele pot fi făcute în orice zi, indiferent de oră, în cazul pacienţilor aflaţi în stare critică. Există şi condiţii stipulate clar în document şi în cazul copiilor internaţi în spitale.

De asemenea, documentul mai prevede şi că pacienţii nu trebuie testaţi Covid la internarea în spital decât dacă au simptome de boală. Măsura este luată în contextul în care, potrivit Ministrului Sănătăţii, au existat sesizări din teritoriu cum că în multe unităţi sanitare pacienţii erau testaţi Covid, deşi acest lucru nu era necesar.

„Acest Ordin vine în continuarea unei decizii pe care am luat-o la nivelul Ministerului Sănătăţii legată de accesul în spitale, care era condiţionat de foarte multe ori de efectuarea unui test Covid. Știţi bine că am avut semnale din teritoriu, au fost tot felul de exagerări care limitau inclusiv dreptul pacienţilor de a primi asistenţă medicală în ceea ce priveşte această testare, care trebuia demonstrată de către pacient, ceea ce nu era normal, practic noi în momentul de faţă, chiar dacă pandemia la nivel global continuă, nu mai avem o problemă de sănătate publică legată de infecţia cu noul coronavirus şi este normal să nu existe limitări ale pacienţilor şi nici ale aparţinătorilor care doresc să-şi viziteze rudele în spitale”, a spus Ministrul Sănătății Alexandru Rafila.

„Am reglementat faptul că pacienţii nu trebuie testaţi decât în măsura în care sunt simptomatici şi acest lucru trebuie realizat gratuit de către unitatea sanitară, iar acest Ordin reglementează foarte clar cum se face accesul în spital într-un mod civilizat, încât oamenii să aibă pe de o parte acces la informaţiile legate de rudele lor apropiate şi să poată să le viziteze într-un interval de timp rezonabil, cu o durată rezonabilă. Mai mult, trebuie să ţinem cont şi de măsurile necesare pentru controlul infecţiilor asociate asistenţei medicale care trebuie limitate şi nu trebuie să constituie o problemă legată de accesul vizitatorilor în spitale, trebuie să existe un echilibru în toate”, a explicat Ministrul pentru News.ro.

„Proiectul de Ordin va mai suferi mici modificări până la finalizarea lui şi publicarea în Monitorul Oficial, pentru că aşteptăm şi opinii din partea celor care îl studiază în transparenţă decizională. El trebuie să fie în primul rând un Ordin care trebuie să fie înţeles şi acceptat de profesionişti”, a adăugat el.

„Ordinul prevede foarte clar perioadele de vizită în timpul săptămânii şi în weekend, durata vizitei, în funcţie de mărimea salonului numărul de vizitatori care pot fi prezenţi simultan trebuie să fie totuşi limitat, discutăm de prevenirea infecţiilor asociate asistenţei medicale, de faptul că un vizitator trebuie să aibă un echipament de protecţie adaptat care să fie furnizat de către unitatea sanitară, chiar mă gândesc să adăugăm şi câteva măsuri care ar putea să îmbunătăţească şi mai mult controlul infecţiilor cum ar fi instruirea aparţinătorilor care doresc să îşi însoţească pacienţii aflaţi în stare gravă ca însoţitori permanenţi, pentru copii, să-i instruim în domeniul regulilor de igienă care trebuie respectate în unitatea sanitară”, a mai spus Rafila.

„Aş vrea ca toate unităţile sanitare de asistenţă medicală spitalicească să colaboreze să-l afişeze în zone care sunt accesibile tuturor, să poată să-l consulte, vom face şi o campanie publică pentru a informa oamenii cum pot să îşi viziteze într-un mod sigur, decent, rudele care sunt internate în spital, cum pot afla informaţii legate de rudele lor”, a adăugat Ministrul.

Ordinul prevede şi câteva modalităţi care se referă la comunicarea cu pacienţii deja internaţi, problemă sesizată destul de frecvent, potrivit lui Rafila. În acest sens, vor exista reguli clare după care aparţinătorii vor primi informaţii despre rudele internate în spital şi vor exista persoane desemnate să facă acest lucru, dar şi un sistem bazat pe un număr unic pentru fiecare pacient în parte.

„Trebuie să existe posibilitatea comunicării, dar într-un timp rezonabil, gândiţi-vă la faptul că cineva întreabă din jumătate în jumătate de oră ce face persoana internată, lucrul ăsta nu este posibil. Trebuie să existe totuşi un interval de timp în care această comunicare se poate realiza, am corelat acest Ordin şi cu prevederi din alt Ordin care este finalizat şi va fi pus în transparenţă. Este legat de criteriile de performanţă ale managerilor de spital, ei trebuie să asigure în interiorul spitalului un sistem care să permită informarea aparţinătorilor prin introducerea unui număr unic pentru fiecare pacient şi acel număr unic de identificare al pacientuui este comunicat familiei, iar ei pot obţine informaţii în momentul în care apelează un număr de telefon sau stabilesc un program de consultare cu medicul curant care trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea”, a spus Rafila.

„Sunt practic două Ordine care sunt în legătură unul cu celălalt, este vorba despre acest Ordin şi de cel care stabileşte criteriile de performanţă ale managerului, pe baza căruia este evaluat încât prevederile din acest Ordin să poată să fie parte a procesului de evaluare a managementului de spital, nu este vorba de singurele criterii de evaluare, dar şi ele trebuie incluse aşa încât să existe şi un mecanism stimulativ pentru cei care asigură managementul spitalului în a respecta aceste prevederi”, a concluzionat Ministrul Sănătăţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri