Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Noi suntem puhoiul, voi sunteţi puroiul!

GALERIE
tismaneanu
  • tismaneanu
- +

Reprezentanţii puroiului dau lecţii de rafinament, batjocoresc diaspora de o manieră incalificabilă. A vorbi despre „lumpendiaspora“ este expresia unui deşănţat, abominabil rasism social. Este echivalentul contemporan al abjectului slogan fesenist „Noi nu ne vindem ţară!“. Nu o vindeţi, doar o înfeudaţi infinitei voastre rapacităţi. Puhoiul vrea adevăr, dreptate şi libertate. Puroiul doreşte să eternizeze minciuna, fărădelegea şi sclavia.

Greu de găsit ceva mai lamentabil, mai jalnic, mai deprimant decât personajele care au devenit umbrele faimei lor din trecut. Fiecare din raţiuni care nu au nimic de-a face cu altruismul civic, şi-a abandonat o vocaţie. Pot să mă înjure în voie, acestea sunt datele obiective, cele care vor dăinui. Nu eu le-am construit, ci ei înşişi. Despre caloriferistul putinofil Andrei Marga, cel mai probabil fost informator al Securităţii, nici nu mai are sens să vorbesc. Foşti disidenţi ajunşi pamfletari de pubela, ex-vedete ale jurnalismului democratic transfigurate în denigratori a ceea ce cândva le servea drept scut moral, „tribuni“ de-odinioară ai societăţii civile care se vând pentru stipendiile administrate de canaliile pesedisto-aldiste. Spectacolul e grotesc, dar avem consolarea că în urma lor nu va rămâne decât noroiul insalubru al abjecţiei...

Doar o etică a revoltei ne poate întări şi inspira în aceste momente de confruntare cu un regim de o abjecţie greu de întrecut. Dictaturile comuniste erau oribile, iar noi ştiam că sunt infecte. Ceea ce-au reuşit succesorii întru Rău ai totalitarismului bolşevic este anestezierea morală a milioane de oameni. O performanţă de un infinit cinism având ca efect disoluţia conştiinţei civice.

Tragicomedia pesedistă se joacă pe un scenariu conceput, încă de la începutul anilor ‘90, de politrucii Brucan, Iliescu, Marţian Dan, Bârlădeanu, Măgureanu, Iosif Boda şi alţii ca ei. Unul dintre scenarişti era un profesor de marxism-leninism de la Institutul de Construcţii, un exaltatat iresponsabil şi histrionic cu numele de N. S. Dumitru. Educat, ca şi Iliescu, în URSS, Dumitru (prim-vicepreşedinte al FSN în iunie 1990) vedea pretutindeni „duşmani ai poporului“. A dispărut de pe firmament, dar a lăsat în urmă o toxică mentalitate a învrăjbirii.

Un laitmotiv al propagandei feseniste era calomnierea, anatemizarea şi stigmatizarea exilului românesc. Uzurpatorii nu se sfiau să arunce zoaie în Ion Raţiu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Radio Europa Liberă. La ora actuală, discursul anti-diaspora este refuncţionalizat în chip pervers. Nu în ultimul rând, de condeiera pesedistă Alina Mungiu Pippidi, de nistoreşti şi de nemernicele antene. Acestui discurs al urii noi îi răspundem cu unul al ironiei, lucidităţii şi speranţei, al încrederii în valorile şi instituţiile euro-atlantice.

Sintagma „Muie PSD“, devenită slogan naţional, este deopotrivă rezultatul şi catalizatorul acestei deşteptări civice. Prin ea, se aude vocea vulgului, adică a acelor oameni care nu mai vor să dezbată la nesfârşit ce şi cum. A trecut momentul ambiguităţilor sofisticate. Revoluţiile dau glas aşteptărilor vulgului. Sunt, ne place sau nu, vulgare. Estetica lor este una diferită de aceea a vremurilor calme. Vulgaritatea lor este, în adâncimi, una de un maxim, superb rafinament. Depinde de noi să-l preţuim cum se cuvine! (Articol preluat de pe www.contributors.ro)

Vladimir Tismăneanu este profesor de Ştiinţe politice la Universitatea Maryland

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri