anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Noi taxe de drum în Bulgaria. Ce trebuie să ştie românii care pleacă în concedii

GALERIE
taxe, drum, bulgaria
 • taxe, drum, bulgaria
- +

Ministerul de Externe le atrage atenţia românilor care intenţionează să-şi petreacă vacanţa în Bulgaria sau să o tranziteze că în ţara vecină au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum

 În Bulgaria, începând cu luna iulie, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Astfel, începând cu data de 1 iulie, drumurile naţionale de categoria a II-a sunt incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă şi pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi şi drumurile naţionale de categoria I va fi majorat în două etape. Concret, majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă şi pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone s-a realizat începând cu data de 1 iulie 2022 şi se va mai rearanja la data de 1 ianuarie 2023, arată Agerpres. Mai trebuie spus că taxele pentru vinietele electronice, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023, până la data de 31 decembrie 2022 cuantumul acestora rămânând neschimbat. 

Concret, pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022 între 6 şi 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 5 şi 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi între 2 şi 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.   Pe de altă parte, pentru aceleaşi mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, începând cu data de 1 ianuarie 2023, se vor achita taxe între 10 şi 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 6 şi 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi între 4 şi 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

TIR-urile ajung şi la 30 de stotinci pe kilometru  Apoi, pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, până la data de 31 decembrie 2022, se vor achita taxe de drum între 16 şi 20 de stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 13 şi 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi  între 9 şi 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a. Pe de altă parte, pentru aceleaşi mijloace de transport, începând cu data de 1 ianuarie 2023, se vor achita între 26 şi 30 de stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 22 şi 25 de stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi între 19 şi 23 de stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

TIR-urile ajung şi la 30 de stotinci pe kilometru 

Apoi, pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, până la data de 31 decembrie 2022, se vor achita taxe de drum între 16 şi 20 de stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 13 şi 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi  între 9 şi 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a. Pe de altă parte, pentru aceleaşi mijloace de transport, începând cu data de 1 ianuarie 2023, se vor achita între 26 şi 30 de stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă, între 22 şi 25 de stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I şi între 19 şi 23 de stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Nici autocarele nu au fost uitate 

Totodată, pentru autocarele cu greutate între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022 între 1 şi 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 şi 8 stotinci. Pentru autocarele mai mari cu greutate de peste 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 şi 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 şi 9 stotinci. „În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a şoferilor români, a achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, transmite MAE. Instituţia mai precizează că informaţii suplimentare privind vinieta electronică şi taxele de drum tip TOLL pot fi obţinute pe www.bgtoll.bg/ro/.  

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.