Noii infractori
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Noii infractori

GALERIE
dana tabrea
  • dana tabrea
- +

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

Teatrul Naţional din Bucureşti a prezentat spectacolul Noii infractori de Edna Mazia, în regia lui Ion Caramitru. Cu acest prilej, putem să reflectăm la motivele care atrag publicul spectator spre un spectacol sau altul. Unii spectatori sunt atraşi de autorul textului şi vin la teatru pentru o nouă abordare a unui dramaturg clasic, modern sau contemporan. Alţi spectatori ar putea alege în funcţie de alte spectacole vizionate, purtând semnătura aceluiaşi regizor. Alţii în funcţie de genul spectacolului, comedie sau dramă, potrivit unor cronici sau referinţe. În cazul punerii în scenă a piesei Noii infractori, e de remarcat că textul nu seamănă neapărat cu altele ale autoarei, dar numele acesteia ar putea atrage, la fel evenimentul sau notorietatea regizorului. Cu toate acestea, nu putem neglija faptul că, odată spectacolul început, reuşeşte să captiveze în mare măsură atenţia, în sensul că te ţine în permanenţă conectat ca să vezi ce urmează.

Noii infractori sunt infractorii care nu deranjează pe nimeni. E definiţia pe care reprezentantul ordinii ce rezolvă moral, dar nu tocmai onorabil chestiunea o dă infracţiunii găsite la locul faptei: o casă de toleranţă într-una dintre cele mai frumoase construcţii arhitecturale ale oraşului, un bordel în casa unor oameni de bine, rămaşi fără bani, cu toate acestea o familie veche, cu tradiţii, moştenitoarea anumitor valori din trecut. Nici unul dintre membrii familiei nu a avut habar iniţial de adevărul cu privire la afacerea pe care doamna casei o iniţiază din disperare, forţată de împrejurările vieţii, dar cu toate acestea toată lumea a avut de câştigat de pe urma banilor obţinuţi: fiul şi ginerele au avut parte de o excursie la Paris, fiica s-a putut întoarce acasă, soţul era angajat în continuare datorită banilor soţiei care îi plătea indirect salariul către angajator. Mai mult, odată afacerea deconspirată, copiii doamnei casei intră în joc. Cât îl priveşte pe soţul ei, acesta se arată foarte îngăduitor după ce ea intră în închisoare, spunându-i că iertat-o de mult.

Se pare că valorile celor, direct sau indirect, implicaţi, nu erau chiar atât de diferite. Oricum, se creează un contrast foarte puternic, întreţinut prin lumini şi coregrafie, între ambientul tradiţional al casei şi zvâcnirea de imoralitate care e menită să-i împace pe toţi şi să-i facă părtaşi la fericire. Bunica se obişnuieşte cu fetele care veneau în casă aparent pentru cursuri de gătit, mama se simte utilă şi apreciată, fiul şi fiica profită material de pe urma afacerii, primul nu se mai desparte de soţie şi poate că nici nu mai e nevoit să se „prostitueze” artistic, scriind muzică pentru reclame, iar fiica poate că primeşte bani mai mulţi ori de câte ori cere pentru a-şi finanţa călătoria ori publicarea cărţii, iar în cele din urmă găseşte un subiect de inspiraţie pentru noua ei carte. Noii infractori sunt, prin urmare, cei care au de câştigat prin implicare, colaborare tacită, ignoranţă sau închiderea ochilor de pe urma noii afaceri.

Noii infractori e un spectacol aşezat, cu suspans, care-şi dozează foarte bine umorul şi drama, cu actori implicaţi şi care au priză la public. Unele roluri sunt mai tuşate (Daniel Badale, Şimşon, Ileana Olteanu, Naomi), iar altele extrem de discrete (Alexandrina Halic, Anca, Alexandru Hasnaş, Şlomo). În intervalul dintre cele două, fiecare actor îşi aduce propria contribuţie, conform coloraturii rolului său, la reuşita de public extraordinară a acestui spectacol: Virginia Mirea, în rolul principal, Dorina, în rolul soţului, Andrei Finţi, Arie, în cel al fiicei, Teodora Mareş, Bambi, în rolul fiului, Silviu Biriş, Ylai ş.a.m.d.

Dincolo de notele comice pe care le aduc cu sunet Daniel Badale sau Ileana Olteanu, există un comic mai discret, de situaţie sau de personaj, care răzbate din interpretarea Alexandrinei Halic ori a lui Alexandru Hasnaş. În esenţă însă, spectacolul reflectă drama nepotrivirii vremurilor cu omul, a împrejurărilor de viaţă nefaste care scot o lume din rădăcini şi impun noi infracţiuni, a nevoii de a intra în pas cu timpurile, lucru care nu presupune întotdeauna alegeri conform credinţelor celor mai adânci ale personajelor.

(Noii infractori de Edna Mazia, traducerea: Etgard Bitel, regia: Ion Caramitru, distribuţia: Virginia Mirea, Andrei Finţi, Alexandrina Halic, Teodora Mareş, Silviu Biriş, Afrodita Androne, Ileana Olteanu, Diana Sar, Cosmina Olariu, Daniel Badale, George Piştereanu, Alexandru Hasnaş, Viorel Florea, Aris Bănuţoiu, Mihai Verbiţchi, Alexandru Popescu, Emy Drăgoi, scenografia: Florilena Popescu Fărcăşanu, ilustraţia muzicală: Călin Ţopa, coregrafia: Florin Fieroiu, TNB, vizionare online: 15 aprilie 2021)

Dana Ţabrea este profesor, doctor în filosofie şi critic de teatru (membru AICT)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.