Noile reguli privind funcționarea școlilor în semestrul al doilea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Noile reguli privind funcționarea școlilor în semestrul al doilea

GALERIE
cimpeanu-rafila
 • cimpeanu-rafila
- +

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prezintă noile reguli din ordinul comun privind funcționarea școlilor odată cu începerea semestrului al doilea, ca urmare a hotărârii CNSU de joi seară.

Amintim că, prin hotărârea CNSU, a fost eliminat criteriul ratei de vaccinare de minim 60% a personalului dintr-o școală sau grădiniță pentru desfășurarea față în față a cursurilor. În schimb, trecerea la școala online va fi legată de numărul de paturi COVID libere în fiecare județ.

Noile reguli vor impune suspendarea cursurilor cu prezență fizică dacă în clasă au fost confirmate 3 cazuri COVID, față de doar un singur caz COVID cât erau în prezent.

Sorin Cîmpeanu:

 • Ne-am decuplat atat de rata de vaccinare a personalului din invatamant cat si de gradul de incidenta. A fost o motivatie ca personalul de invatamant sa fie vaccinată mult peste 70%. În prezent, dată fiind specificitatea variantei Omicron, s-a propus, s-a analizat schimbarea modului de abordare către gradul de încărcare a mediului spitalicesc.
 • Pragul este de 75%, care nu este atins în prezent în niciunul din județe. Din perspectiva aceasta, toate scolile si gradinite vor putea sa functioneze luni cu prezenta fizică
 • Suspendarea atunci cand sunt TREI cazuri în 7 zile consecutive. Decizia se ia de către Consiliului de Adminsitrație al școlii. Se păstreaza suspendarea activitatii fizice la nivelul intregii scoli la jumatate din clase, decizia se ia de către Consiliul Județean pentru Situații de Urgență.
 • București-Ilfov se va trata împreună.
 • Și în Franța a funcționat regula suspendării activității clasei la trei cazuri confirmate.
 • Ziua de referință va fi ziua de JOI, iar săptămâna nu se va fragmenta sau dacă se va ajunge în situația în care se va depăși gradul de 75% și se va trece în online, acel online se va păstra pentru toată săptămâna
 • Ministerul Educației va afișa centralizat informațiile și centralizat și pe site-urile inspectoratelor județene.
 • Suntem încă departe de acest scenariu, avem și județ cu grad de ocupare 3%
Alexandru Rafila:
 • Aceasta tulpina are o transmisibilitate foarte mare.
 • De ce trei cazuri? Pentru că aceasta este definitia focarului, etalon cunoscut de toți epidemiologii. De ce 7 zile? Pentru ca aceasta o considerăm perioada de incubație.
 • Școala se închide dacă activitatea este suspendată în jumătate dintre clase.
 • Aceste elemente vor duce la sustenabilitatea procesului de învățământ, modul în care se vor dezvolta copiii acestei generații afectați serios de ceea ce s-a întâmplat
 • Diferența este mare între județe, media națională este 16, în Suceava este 34
 • Nu putem să lucrăm cu localități, lucrăm cu județe, pentru că unele localități nu au spitale
Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X