Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totsambata, 21.05.2022
Cine nu-şi aduce aminte de faţa plină de cicatrice a lui Andreas Nikolaus Lauda, adică Niki Lauda, campionul de Formula 1 din anii 1975, 1977 şi 1984?
Accidentul care i-a produs răni grave la nivelul capului şi i-a afectat plămânii (va face în 2018 un transplant de plămâni, cu un an înainte de a muri) s-a produs în 1976, cu ocazia Marelui Premiu al Germaniei, desfăşurat la Nürburgring, atunci când Lauda era pilotul echipei Ferrari, alături de Clay Regazzoni. Ca o ironie a sorţii, cu o săptămână înainte de cursă, Lauda semnalase unele aspecte grave legate de siguranţa traseului. Dar mesajul său nu a produs efecte! La 1 august 1976, la al doilea tur de circuit, monopostul lui Lauda se izbeşte de un terasament şi ia foc (astăzi astfel de evenimente sunt extrem de rare, accidentul produs în 2020 pe circuitul de la Bahrain în care maşina Haas a lui Romain Grosjean se rupe în două şi ia foc, s-a produs la 30 de ani de la un eveniment similar). Lauda suferă arsuri puternice la nivelul ochilor, urechilor şi scalpului, deoarece casca i-a căzut în timpul accidentului, şi numai o parte din cagula din material ignifug i-a protejat faţa. Tot restul vieţii va purta o şapcă pe cap, cu însemnele diverşilor sponsori. După 42 de zile de la accident, Lauda revenea pe circuitele de Formula 1, cu bandajele capului sângerânde, ceea ce l-a determinat pe un alt mare pilot, Jackie Stewart, să spună că „Revenirea sa după accident a fost cel mai mare act de curaj la care am asistat vreodată”.
Era o perioadă în care Formula 1 era o competiţie foarte periculoasă, departe de standardele de siguranţă de acum (unii spun că acum este pe cât de sigură, pe atât de plicticoasă, dar are, totuşi, aproape un miliard de telespectatori). Unul dintre cele mai mari pericole ale curselor auto era legat de incendiile produse în urma accidentelor (oricum, protecţia împotriva incendiilor este o preocupare a omului încă de când acesta a descoperit focul!). Bineînţeles că, în afară de piloţii de Formula 1 şi de curse în general, mai erau expuşi focului un număr uriaş de pompieri sau militari. Problema era aceea a inventării unui material care să reziste la temperaturi înalte şi la flăcări, care să asigure o izolare termică a corpului uman, să prezinte posibilitatea transferului către exterior a căldurii şi transpiraţiei corpului uman (bineînţeles, în absenţa incendiului), să permită o mişcare cât mai comodă a corpului etc.
Problema a fost rezolvată de către chimistul scoţian Wilfred Sweeny (1926-2011). Era pasionat de ştiinţă încă din copilărie, primind de Căciun cadouri precum seturi pentru experienţe de chimie, fiind pasionat şi de cerneluri invizibile (pe astea un elev le-ar folosi în diverse scopuri, dar să nu fabulăm mai mult decât este nevoie). Sweeny a urmat cursurile Universităţii din Glasgow, obţinând licenţa în 1946 şi un doctorat în chimie în 1950. A lucrat mai întâi în Marea Britanie, apoi, din 1953, Sweeny s-a angajat la DuPont, în Laboratorul de inginerie textilă al companiei. Aici, el şi echipa sa au găsit o modalitate de a face un produs cu greutate moleculară mare care să aibă proprietăţi termice şi neinflamabile remarcabile. Aşa a apărut Nomex, în 1960, care este numele de marcă pentru un material textil rezistent la căldură şi la flacără fabricat de compania DuPont. Din punct de vedere tehnic, se numeşte polimer sintetic de poliamidă aromatică (în brevetul original Nomex se numeşte „policarbonamidă”). Poliamidele aromatice precum Nomex sunt adesea numite, pe scurt, aramide.
Care este secretul Nomex? Fibrele de aramidă se umflă şi devin mai groase, atunci când sunt expuse la flăcări. Această expandare a fibrelor face ca să se obţină o barieră de protecţie între purtător şi flacără. Şi chiar dacă Nomex arde sub acţiunea directă a unei flăcări, de îndată ce aceasta este îndepărtată, materialul nu mai arde, datorită felului în care Nomex este ţesut atât de gros şi strâns.
Nomex a venit la timp! Începea era spaţială şi cursele auto deveneau din ce în ce mai periculoase! Din 1959, în Statele Unite, toţi concurenţii Indy 500 erau obligaţi să poarte costume ignifuge. Din 1963 Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA) a impus utilizarea de costume ignifuge pentru piloţii de Formula 1. Utilizarea Nomex în cursele auto s-a făcut, pentru prima oară, în cursele Indianapolis 500. Acest fapt a fost posibil după ce, în 1966, astronautul Pete Conrad (1930-1999), al treilea om pe Lună cu Apollo 12, i-a prezentat lui Bill Simpson, un producător american de sisteme de siguranţă auto, materialul Nomex folosit la confecţionarea costumelor spaţiale. Ca urmare, din 1967, aproape toţi concurenţii Indy purtau Nomex. În 1975, FIA a introdus standardul pentru costume ignifuge. În 1979, Niki Lauda, Mario Andretti şi Carlos Reutemann au început să piloteze în costume ignifuge multistrat după specificaţii NASA.
„M-am săturat de condus pe circuit”, spunea Lauda în 1979 (va reveni totuşi în Formula 1 şi va deveni, iarăşi, campion, în 1984). Peste 20 de ani, în 1999, va interpreta un rol episodic în filmul Screw Loose (Ţicniţii), în care eroii principali, interpretaţi de către Ezio Greggio şi Mel Brooks, la un anumit moment al acţiunii filmului, se urcă grăbiţi într-un taxi pentru a scăpa de nişte urmăritori. Urmează o cursă nebună, cu derapaje controlate şi cu depăşiri la limită, la sfârşitul căreia, cei doi eroi, consternaţi de faptul că încă se mai află în viaţă, îi spun taximetristului, cu ultimile resurse de energie: - Conduci precum Niki Lauda!!! La care taximetristul se întoarce şi le spune: - Chiar sunt Niki Lauda! (da, era chiar el!) - Şi atunci de ce eşti şofer de taxi? - Pentru că este mult mai palpitant să fii şofer de taxi pe Coasta de Azur decât pilot de Formula 1! Se pare că avea dreptate! Cel puţin la noi, pe unele şosele, se potriveşte!
Prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin este cadru didactic şi prorector responsabil cu activitatea didactică la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
ISJ Iaşi a publicat broşura admiterii la liceu şi şcoli profesionale
Prahova: Tentativă de omor între două femei. Victima a fost lovită în cap cu un topor
Spectatori inediți la Raliul Argeșului: Urşii au venit să vadă spectacolul automobilistic
ANAF pregăteşte o aplicaţie mobilă prin care românii să-şi vadă fişa fiscală
Şeful Fiscului le cere profesorilor care dau meditaţii elevilor să-şi facă PFA
Aveţi grijă când ieşiţi azi din casă: Cod galben de furtuni la Iaşi!
Grindeanu: Podul suspendat peste Dunăre va fi dat în circulaţie în decembrie
Sfinții Constantin și Elena: 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă
Un nou accident îngrozitor pe „şoseaua morţii” din Moldova: Doi morţi şi doi răniţi
Musk neagă că ar fi hărţuit sexual o însoţitoare de bord. Acţiunile Tesla au scăzut cu 6%
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Ministerul Apărării din Republica Moldova anchetează un furt din echipamentul militar
Cine visează la funcții în partid? Candidaturi pentru Consiliul Naţional al PNL
(FOTO) EXCLUSIV: Cine este bărbatul ucis de o maşină când ieşea din canal?
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.