
„NORDIS DE IAȘI” – Clienții merg „la braț” cu avocatul să semneze contractul. Urmele adânci lăsate de NORDIS pe piața imobiliară din Iași

Scandalul provocat de prăbușirea Nordis a zdruncinat încrederea cumpărătorilor de apartamente din Iași și, cel mai probabil, din întreaga țară. După ce sute de români au rămas fără apartamente și fără banii achitați în avans, mulți dintre aceștia fiind victimele promisiunii unui apartament care nu a fost niciodată livrat, oamenii sunt mult mai sceptici și mai atenți, privind cu prudență orice ofertă imobiliară.
În prezent, mulți dintre ei vin la semnarea contractelor însoțiți de avocați și juriști, pentru a se asigura că tranzacțiile sunt sigure și nu vor ajunge să fie păcăliți.
„Constatăm o menținere a interesului pentru blocurile noi, însă în ultima perioadă clienții dau dovadă de un plus de prudență atunci când analizează ofertele. Mulți chiar preferă să fie asistați de către juriști sau avocați la semnarea actelor, ceea ce este de apreciat”, ne-a explicat Ștefan Gheorghiu, partener responsabil de management în cadrul agenției imobiliare 4Biz Properties din Iași.
El accentuează faptul că, deși diverse statistici indicau o scădere a numărului de tranzacții la începutul anului, „în realitate, numărul antecontractelor de vânzare a apartamentelor noi, în curs de construire, a fost peste așteptări”.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
În cazul Nordis, în perioada 2019-2024, grupul imobiliar a încasat peste 195 de milioane de euro de la clienți, iar o mare parte din acești bani ar fi fost delapidată, iar proprietățile vândute de mai multe ori. Cumpărătorii, atrași de promisiuni și de prețurile mai mici, au fost dispuși să plătească în avans, pe baza unor machete, fără să știe că vor rămâne fără apartamente.
Clienții, tot mai prudenți după cazul Nordis
Ștefan Gheorghiu explică faptul că, pe lângă acest comportament mai precaut al cumpărătorilor, cererea pentru apartamentele noi rămâne totuși ridicată în rândul ieșenilor. A identificat și câțiva factori care contribuie la această tendință.
„Există o supraaglomerare a apartamentelor vechi, frecvent locuite de mai multe generații, iar tinerii care încep activitatea profesională sau avansează în carieră se interesează tot mai mult de achiziționarea propriei locuințe, căutând mai mult confort și libertate”, spune Gheorghiu.
De asemenea, mulți clienți provin din județele învecinate și sunt atrași de creșterea economică a Iașului, așa că optează pentru apartamente noi, chiar dacă vor aștepta luni bune finalizarea construcției. În plus, o categorie importantă de cumpărători sunt cei care lucrează în străinătate și vor să își securizeze venituri pasive prin achiziționarea de apartamente pe care le vor închiria.
„Și în cazul acestor clienți, preferința se îndreaptă către apartamentele noi, fie cumpărate direct de la dezvoltator (beneficiind de cel mai bun preț, însă cu asumarea primirii apartamentului la termen, ulterior finalizării construcției și a intabulării), fie la revânzare, la prețuri mai mari, însă intabulate și pregătite pentru mutare imediată”, ne explică Gheorghiu.
El adaugă că, în ultimele șase luni, clienții au devenit mult mai atenți la aspectele juridice implicate în semnarea antecontractelor.
„Proiectele beneficiază și de finanțare bancară, ceea ce constituie o garanție în plus pentru cumpărători că ritmul lucrărilor va fi respectat (acesta nu este condiționat în vreun fel de încasarea în avans a prețului apartamentelor) și că sumele achitate la antecontract vor fi cheltuite strict în acord cu graficele convenite cu banca, nu deturnate către cheltuieli discreționare ale dezvoltatorilor, cum din păcate s-au mai văzut cazuri prin țară”, ne-a explicat Gheorghiu.
Unul din zece clienți apelează la un jurist sau avocat
Flavian Zaharia, de la agenția imobiliară Greenland Imobiliare din Iași, a observat și el o schimbare în comportamentul cumpărătorilor:
„Unul din zece clienți apelează la un jurist sau la o persoană cu cunoștințe juridice, precum avocat sau notar”. El ne spune că, în ultima perioadă, clienții sunt tot mai interesați de opțiuni sigure. Aproape jumătate dintre aceștia sunt dispuși să facă un compromis în ceea ce privește anul de construcție al blocului, pentru a obține o locație bună în oraș. Zonele cele mai căutate sunt Nicolina, Podu Roș, Păcurari și Oancea.
„Anul 2025 vine cu o cerere mare pentru apartamente cu o cameră, ideale pentru investiție, dar și pentru două camere decomandate, model preferat în general de familii (pentru locuit). Bătaia mare este pe blocurile construite după 1980 și pe etajele intermediare, unde se ajunge des chiar la prețul unui bloc nou”, a afirmat Zaharia.
În general, la nivelul Iașului, tinerii sunt cei care preferă locuințele noi
Un alt aspect important pe care l-a observat este faptul că tinerii de până în 40 de ani sunt cei mai interesați de apartamente noi. Aceștia au acces la mai multe surse de informații și sunt dispuși să își asume riscuri pentru a obține locuința dorită. Pe de altă parte, apartamentele vechi sunt căutate mai ales de persoanele vârstnice, care preferă să fie aproape de spitale și magazine, dar și de familiile care vor să evite traficul urban și să își aducă copiii la școală.
Emilian Tarcan, de la agenția imobiliară Casa Albă din Iași, afirmă că, în urma cazului Nordis, clienții sunt mult mai atenți la un detaliu important: doresc ca proprietățile să fie deja intabulate.
„În prezent, clienții sunt mult mai atenți atunci când achiziționează imobiliare, având în vedere evenimentele economice recente și schimbările de pe piața imobiliară. Un aspect esențial pe care aceștia îl urmăresc este ca bunurile să fie deja intabulate, asigurându-se astfel că proprietățile sunt clare din punct de vedere juridic și nu prezintă riscuri legale. În acest context, transparența și siguranța în tranzacții sunt mai importante ca niciodată”, ne-a declarat Tarcan.
Acesta observă că cererea pentru apartamente noi a crescut mult, mai ales în zonele periferice ale Iașului, pe fondul dezvoltării infrastructurii și apariției unor noi proiecte rezidențiale. Totodată, constată un interes tot mai mare pentru case individuale și duplexuri în zonele periurbane, atât pentru achiziție, cât și pentru închiriere.
Timpul de așteptare, o problemă, dar nu atât de mare încât să sperie clienții
El mai remarcă faptul că cei care aleg apartamente noi sunt atrași de instalații moderne, consum redus de energie, tehnologii smart home și finisaje noi. În schimb, cumpărătorii de apartamente vechi pun un accent mai mare pe locație, preferând cartierele deja dezvoltate, cu infrastructură stabilă și un istoric clar al clădirii. Mulți apreciază și spațiul mai generos al unor imobile mai vechi, însă au mai puțină încredere în dezvoltatori și în calitatea construcțiilor recente.
Un alt aspect important este timpul de așteptare, ne spune Tarcan. Apartamentele noi pot necesita mai mult timp pentru livrare, pe când apartamentele vechi sunt deja disponibile pentru mutare. În plus, apartamentele vechi își pot păstra valoarea mai stabilă, mai ales în zonele centrale sau istorice.
Un lucru e clar: ieșenii preferă locuințele noi
Monica Dudău, director de marketing pentru divizia imobiliară din Europa OLX Group, observă o schimbare în preferințele clienților din județul Iași în ultimele luni (octombrie 2024 – februarie 2025). Deși proprietățile din blocurile vechi continuă să primească mai multe vizualizări pe anunț, o tendință valabilă și în aceeași perioadă a anului trecut, interesul pentru apartamentele din blocurile noi a crescut, semn că acest segment câștigă teren. Cererea pe Storia este în creștere pe ambele segmente, dar ritmul de creștere este mai accentuat pentru proprietățile noi.
„Pe plan regional, Iașul se remarcă printr-un interes deosebit pentru segmentul proprietăților noi, cu un procent de 84% dintre respondenți care preferă apartamentele sau casele nou-construite, cel mai ridicat nivel din toate orașele analizate. Prin comparație, doar 16% dintre respondenții din Iași au optat pentru locuințe din segmentul vechi”, ne-a explicat Monica Dudău.
Ea mai spune că există diferențe clare între cumpărătorii de apartamente noi și cei de apartamente vechi. Generațiile mai tinere, cum ar fi Generația Z și Generația Y, sunt mult mai interesate de apartamentele noi, iar această preferință scade pe măsură ce vârsta crește. De asemenea, Monica Dudău remarcă faptul că femeile sunt mai interesate de achiziționarea de apartamente noi decât bărbații.
Publicitate și alte recomandări video