
Tranzacțiile au ajuns la nivelul dramatic al celor din primele luni de după izbucnirea războiului de la graniță
„NORDIS DE IAȘI” – Scandalul din capitală lovește dur și la Iași. Piața imobiliară locală, în colaps. Cea mai abruptă scădere din România în 2025

Dosarul ZDI „Nordis de Iași” analizează astăzi un fenomen neașteptat: piața imobiliară din județ a intrat în moarte clinică la începutul lui 2025.
Numărul locuințelor tranzacționate în primele două luni ale anului a scăzut cu peste 67% față de perioada ianuare-februarie 2024 (cea mai mare scădere din România), în condițiile în care numărul tranzacțiilor la nivelul țării s-a diminuat cu doar 8,9%. În realitate, spun reprezentanții ieșeni ai agențiilor imobiliare, prăbușirea a fost și mai puternică de atât, iar vânzările care s-au realizat totuși în acest an fuseseră agreate deja de la finalul anului trecut. Vinovații? Scandalul NORDIS a fost scânteia. La asta s-au adăugat Trump, Putin și Georgescu.
Prin aceste nume am rezumat, de fapt, situații care au creat o stare de profundă neîncredere a cumpărătorilor în stabilitatea economică și politică a regiunii în general și a Iașului în particular, așa cum a reieșit după discuțiile cu doi fondatori ai unora dintre cele mai renumite agenții imobiliare din Iași, dar și din mărturiile unei ieșence, stabilită în UK, care încearcă în aceste zile să vândă două locuințe în Iași.
Nordis, Trump, războiul, Georgescu și politica: Cum au zdruncinat încrederea cumpărătorilor
Însă, înainte de a sta de vorbă cu ei, am analizat evoluția tranzacțiilor imobiliare din Iași din ultimele 26 de luni (ianuarie 2023 – februarie 2025), iar datele extrase din statisticile ANCPI creionează o realitate dramatică: în prima lună din acest an s-au vândut doar 292 de locuințe în județul Iași, cele mai puține din toată perioada analizată. Iar creșterea din februarie nu e suficient de viguroasă încât să dea speranțe într-o revenire rapidă.

Numărul locuințelor vândute în județul Iași în perioada Ianuarie 2023 – februarie 2025 (Sursă date: ANCPI)
Situația e comparabilă cu cea de la începutul războiului din Ucraina, când pentru câteva luni piața imobiliară parcă a înghețat, spune Emilian Tarcan, fondatorul agenției imobiliare Casa Albă. De fapt, în prima jumătate de an după atacul lansat de Federația Rusă asupra țării ce are granița la doar câteva sute de kilometri de Iași vânzările s-au menținut la un nivel de două sau chiar de trei ori mai mare decât cel înregistrat în prima lună a lui 2025. Abia când a devenit evident că războiul va fi unul de durată, numărul tranzacțiilor cu locuințe a scăzut la Iași, până la un total de 314 tranzacții în decembrie 2022.
Realitatea imobiliară de la finalul anului trecut a fost însă complicată de scandalul Nordis. Deși falimentul Nordis a afectat în mod direct mai ales alte zone din țară, efectele sale au reverberat și în Iași, amplificând neîncrederea în dezvoltatorii imobiliari. Această stare de incertitudine s-a reflectat direct în scăderea numărului de tranzacții, fenomen observat începând cu luna noiembrie, după ce Nordis Management a intrat în procedura falimentului în octombrie 2024. De la 1.216 locuințe tranzacționate în octombrie, vânzările s-au prăbușit cu peste 50% în luna următoare, când s-au tranzacționat doar 596 locuințe. Scăderea a continuat și în decembrie (494 locuințe vândute).
În primele două luni ale anului 2025, această tendință descendentă a continuat, cu doar 292 de tranzacții în ianuarie și 426 în februarie. Potrivit reprezentanților agențiilor imobiliare din Iași, această scădere este alimentată de o creștere a neîncrederii populației în stabilitatea economică și politică a regiunii. Discuțiile legate de Călin Georgescu, anularea alegerilor din România și politica internațională, în special deciziile lui Trump privind războiul din Ucraina, au amplificat temerile cumpărătorilor.
De la vânzări record la prăbușire: Iași, lider negativ al pieței imobiliare
Așa se face că în primele două luni din acest an piața tranzacțiilor de locuințe din județul Iași a înregistrat cea mai abruptă scădere la nivel național în primele două luni ale anului 2025, comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Cu un total de doar 718 unități individuale tranzacționate în lunile ianuarie și februarie 2025, față de 2.227 în intervalul ianuarie-februarie 2024, scăderea este alarmantă, atingând un procent de minus 67,76%. Această cifră plasează județul Iași pe primul loc într-un clasament negativ al prăbușirii pieței imobiliare, depășind județe precum Ialomița (-63,53%) și Brașov (-47,36%).

Top 10 județe cu cele mai mari vânzări de locuințe în ianuarie – februarie 2024 și evoluția tranzacțiilor în aceeași perioadă din 2025 (Sursă date: ANCPI)
Dacă la începutul anului 2024 în județul Iași se vindeau cele mai multe locuințe din țară, după București, în acest an scăderea numărului de tranzacții l-a făcut să coboare în topul județelor cu cele mai multe tranzacții pe locul al șaselea. Deși nu de aceleași proporții ca cele din Iași, și Brașovul a înregistrat o dinamică negativă semnificativă (-47,4% față de anul trecut), iar scăderi mai mici s-au înregistrat pe piețele imobiliare din Timiș (-24,4%) și din București (-5,9%). În schimb, județe precum Cluj (+8,2%) și Ilfov (+2,3%) au resimțit o creștere a numărului de tranzacții.
„Scăderea este chiar mai mare decât cea care reiese din statistici”
Scandalul Nordis a fost o felie din „tortul” neîncrederii cumpărătorilor din Iași, spune Emilian Tarcan, care adaugă: „Părerea mea e că scăderea este chiar mai mare decât cea care reiese din statistici. Agențiile imobiliare din Iași au vândut extrem de puține locuințe în acest început de an. Atât politica lui Trump, la nivel internațional, cât și cea din România, afectează foarte puternic consumatorul final, creează confuzie și nesiguranță. Dacă anul trecut în piață erau prea puține oferte și nu puteau satisface cererea, acum nu mai există cerere. Și nu există niciun fel de predictibilitate. Știm doar că, în general, vânzările sunt în creștere primăvara și că atunci când plouă oamenii nu mai vor să vadă case. Poftim predictibilitate!”.
O ieșeancă aflată în postura de vânzător a confirmat această atmosferă de nesiguranță. Stabilită de mai mulți ani în Regatul Unit al Marii Britanii, aceasta se află în Iași pentru a vinde două locuințe. „Interes există, dar am constatat o mare frică. Oamenii vin să vadă locuințele, spun că le plac, dar că se tem să bage acum banii într-un apartament sau într-o casă. Se tem de război, se tem de apropierea de Ucraina”, a declarat aceasta.
„În primul rând a scăzut vertiginos puterea de cumpărare”
Cristian Diaconu, fondator agenție imobiliară Fidelia Casa: „Eu cred că scăderea numărului de tranzacții e urmarea mai multor factori. În primul rând a scăzut vertiginos puterea de cumpărare. Apoi a scăzut gradul de încredere a populației și nivelul de predictibilitate. Tu, ca antreprenor în domeniul imobiliarelor, își faci niște planuri pe final de an pentru anul următor, dar se schimbă legea. În plus, ceea ce se întâmplă pe plan politic a dus la o slăbire a încrederii în investiții, inclusiv în imobiliare și la o percepție a bunăstării populației diminuată față de perioada anterioară”, spune și Cristian Diaconu, fondatorul agenției imobiliare Fidelia Casa.
În fața acestei realități sumbre, atât agenții imobiliari, cât și vânzătorii privați se confruntă cu o dilemă fără precedent: așteptare sau ajustare drastică a prețurilor? Piața din Iași pare suspendată într-un vid al incertitudinii, în care lipsa de predictibilitate economică și temerile legate de stabilitatea globală dictează un ritm lent, aproape paralizant.
Publicitate și alte recomandări video