anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 13.08.2022

Nori negri la orizont: Exporturile firmelor ieşene au intrat pe minus!

Cele mai mari exporturi sunt realizate de companiile ieşene în Coreea de Sud

GALERIE
import_Export_customs_clearance_at_Sea_Port
 • import_Export_customs_clearance_at_Sea_Port
- +

Exporturile firmelor ieşene au început să intre la apă. Aşa indică ultimele date făcute publice de către Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS). Astfel, în martie 2014, exporturile au însumat 59,6 milioane euro, fiind cu 1,2% (-745.000 euro) mai mici comparativ cu luna similară de anul trecut.

În schimb, importurile realizate în martie 2014 au însumat 53,3 milioane euro, fiind în creştere cu 6,3% faţă de luna martie a anului trecut (+3,1 milioane euro). Soldul operaţiunilor de comerţ internaţional în luna martie 2014 a fost de „pe plus” cu 6,3 milioane euro. Şi datele pe trimestrul I al acestui an indică o scădere la capitolul exporturi de 0,9 puncte procentuale. Valoarea exporturilor realizate de firmele din judeţul Iaşi în primul trimestru din 2014 este de 165,4 milioane euro. Faţă de perioada similară a anului precedent şi valoarea importurilor s-a diminuat. Totalul produselor importate a ajuns la 35,9 milioane euro, cu 1,8% mai mici ca în primul trimestru din anul 2013."Execentul comercial din trimestrul I al acestui an se apropie de suma de 30 milioane euro. Valoarea exporturilor şi importurilor către şi din ţări ale Uniunii Europene au însumat, în trimestrul I 2014, 113,9 milioane euro (68,87% din total), respectiv 93,7 milioane euro (68,96% din total)”, a transmis în comunicat conducerea DJS Iaşi. Ţările partenere situate pe primele 5 locuri în derularea exporturilor din trimestrul I 2014, (reprezentând 59,54 din total exporturi) au fost: Coreea de Sud (17,78%) Franţa (15,18%), Suedia (13,19%), Germania (7,62%) şi Marea Britanie (5,77%). În cazul importurilor, Germania (15,47%), Franţa (13,16%), Italia (11,62%), Turcia (7,53%) şi China (6,43%) sunt ţările de unde se aprovizionează majoritatea unităţilor economice din judeţul Iaşi. „Pe grupe de produse, în trimestrul I 2014, ponderi mai importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de: maşini, aparate şi echipamente (61,0% la export şi 37,6% la import), metale comune şi articole din acestea (11,0% la export şi 17,0% la import), produse ale industriei uşoare (13,1% la export şi 12,3% la import) şi produse ale industriei chimice (3,7% la export şi 14,0% la import)”, au indicat oficialii Direcţiei. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.