Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nori negri la orizont: Exporturile firmelor ieşene au intrat pe minus!

Cele mai mari exporturi sunt realizate de companiile ieşene în Coreea de Sud

GALERIE
import_Export_customs_clearance_at_Sea_Port
  • import_Export_customs_clearance_at_Sea_Port
- +

Exporturile firmelor ieşene au început să intre la apă. Aşa indică ultimele date făcute publice de către Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS). Astfel, în martie 2014, exporturile au însumat 59,6 milioane euro, fiind cu 1,2% (-745.000 euro) mai mici comparativ cu luna similară de anul trecut.

În schimb, importurile realizate în martie 2014 au însumat 53,3 milioane euro, fiind în creştere cu 6,3% faţă de luna martie a anului trecut (+3,1 milioane euro). Soldul operaţiunilor de comerţ internaţional în luna martie 2014 a fost de „pe plus” cu 6,3 milioane euro. Şi datele pe trimestrul I al acestui an indică o scădere la capitolul exporturi de 0,9 puncte procentuale. Valoarea exporturilor realizate de firmele din judeţul Iaşi în primul trimestru din 2014 este de 165,4 milioane euro. Faţă de perioada similară a anului precedent şi valoarea importurilor s-a diminuat. Totalul produselor importate a ajuns la 35,9 milioane euro, cu 1,8% mai mici ca în primul trimestru din anul 2013."Execentul comercial din trimestrul I al acestui an se apropie de suma de 30 milioane euro. Valoarea exporturilor şi importurilor către şi din ţări ale Uniunii Europene au însumat, în trimestrul I 2014, 113,9 milioane euro (68,87% din total), respectiv 93,7 milioane euro (68,96% din total)”, a transmis în comunicat conducerea DJS Iaşi. Ţările partenere situate pe primele 5 locuri în derularea exporturilor din trimestrul I 2014, (reprezentând 59,54 din total exporturi) au fost: Coreea de Sud (17,78%) Franţa (15,18%), Suedia (13,19%), Germania (7,62%) şi Marea Britanie (5,77%). În cazul importurilor, Germania (15,47%), Franţa (13,16%), Italia (11,62%), Turcia (7,53%) şi China (6,43%) sunt ţările de unde se aprovizionează majoritatea unităţilor economice din judeţul Iaşi. „Pe grupe de produse, în trimestrul I 2014, ponderi mai importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de: maşini, aparate şi echipamente (61,0% la export şi 37,6% la import), metale comune şi articole din acestea (11,0% la export şi 17,0% la import), produse ale industriei uşoare (13,1% la export şi 12,3% la import) şi produse ale industriei chimice (3,7% la export şi 14,0% la import)”, au indicat oficialii Direcţiei. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Dan CONSTANTIN

În timp ce şoferii ieşeni au ajuns să citească romane în maşini, Chirica mai scoate din pălărie câte o machetă

Primarul ne tot ameninţă cu tot felul de proiecte, care de care mai fanteziste. Este campion la înşirat vorbe goale şi machete, niciun alt edil din ţară nu-l întrece.

opinii

Teroare academică

Codrin Liviu CUȚITARU

Teroare academică

Teroarea autentică se cunoaşte după maniera în care îi pici. Nota 4 pe linie reprezintă un act terorist primitiv, lipsit de rafinament. Eu evaluez numai pe o scară de la 0 la 1. Adică, în cataloagele mele, vei găsi note precum 0.12, 0.20, 0.37, 0.42, 0.63. În cazuri excepţionale, când mi se înmoaie şi mie sufletul, pun câte un 0.95 sau – cu mână tremurândă! – câte o notă de 1.

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Gabriel MURSA

Universitatea lui Cuza și lumina cunoașterii (I)

Universitatea constituie loc al reflecției produse de capul limpede. Universitatea nu trebuie să fie locul patimei, ci al calmului, al prezumției că adevărurile nu pot fi absolute, ci conjecturale, adică supuse permanentei verificări, cum ar spune Karl Popper. Ea constituie nu un spațiu al bigotismului, ci al toleranței, nu al comandamentelor, ci al spiritului critic, nu al spaimelor iraționale, ci al prudenței și al optimismului moderat. Universitarul și Universitatea nu pot pretinde statutul de deținător ultim al adevărului. 

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Florin CÎNTIC

Decriptarea trecutului prin lentilă literară şi lingvistică (I)

Cum Dan Alexe a stârnit Golemul adormit al naţional-ceauşismului istoric aş pune această introducere la viitoarea mea analiză a prodigioasei sale activităţi editoriale din ultimul deceniu de a construi o hermeneutică istorică cu ajutorul literaturii şi al lingvisticii:

pulspulspuls

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

O numire de şef cu schempsis la casa cu pătrate: bărboşi versus bărbieriţi

Ehehee, nu ştim dacă aţi observatără, stimaţi telespectatori ai scenei politice locale, dar în ultima vreme se petrec lucruri tare interesante, cu schepsis şi cu bătaie lungă, în zona liberalilor de Bahlui. 

Caricatura zilei

Drona cu bunătăți

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Credeti ca autoritatile au fost pregatite pentru prima zapada care a cazut in judetul Iasi in aceasta toamna?

vezi raspunsuri