anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

sambata, 04.02.2023

Norme pentru a limita poluarea de pe şantiere. Vor rămâne numai pe hârtie?

GALERIE
santier constructii
 • santier constructii
- +

Regulamentul local privind respectarea unor condiţii stricte legate de protecţia mediului pe şantiere va intra în vigoare în luna septembrie. Municipalitatea a stabilit un set de reguli pentru constructori. 

În acelaşi timp, instituţia va aplica şi amenzi dacă normele nu vor fi respectate, care pot ajunge până la suma de 2.500 lei. Regulamentul a fost întocmit în contextul în care specialiştii municipalităţii spun că o cantitate majoră de praf provine din activitatea de construcţii pe şantiere. În prezent, Iaşul este cel mai poluat oraş din provincie, iar România riscă declanşarea unei proceduri de infringement. „În vederea reducerii poluării pe şantiere este esenţială implementarea unor măsuri eficiente de control a prafului şi emisiilor, aplicate pentru fiecare activitate generatoare de praf desfăşurată pe şantier. De asemenea, este vitală protejarea sănătăţii populaţiei şi implicit securitatea muncii lucrătorilor din şantier. Evaluarea impactului asupra calităţii aerului se aplică tuturor activităţilor de construcţie/demolare propuse, inclusiv în fazele de curăţare a şantierului“, se precizează în proiectul de hotărâre care va fi dezbătut mâine în şedinţa Consiliului Local (CL). 

Constructorii trebuie să respecte minimum 38 din 45 de reguli stabilite

Regulamentul împarte şantierele în trei categorii de risc: scăzut (construcţii cu cel mult două etaje), mediu (proiect cu o suprafaţă construită de până la 2.000 mp) şi ridicat (proiect cu o suprafaţă construită de peste 2.000 mp). În regulament, Primăria a stabilit necesitatea întocmirii unui plan de prevenire şi reducere a poluării pe şantiere, care trebuie prezentat de investitori înainte de obţinerea autorizaţiei de construire. Planul va trebui avizat de către un serviciu de resort din cadrul municipalităţii, iar Poliţia Locală va verifica modul în care constructorul respectă prevederile acestuia. Măsurile au fost împărţite în cadrul a patru obiective generale. În total, au fost stabilite 45 de reguli, iar Primăria va da aviz favorabil doar dacă investitorul îşi asumă respectarea a cel puţin 85% dintre acestea.

Printre altele, planul are ca scop adoptarea de măsuri pe şantiere care să limiteze poluarea cu praf: plase de protecţie, spălarea suprafeţelor de lucru, acoperirea pământului excavat, transportarea pământului cu mijloace auto acoperite cu prelate, instalarea de aparatură pentru monitorizarea calităţii aerului, sistarea lucrărilor în caz de vânt puternic, utilizarea soluţiilor speciale care măresc eficienţa apei în fixarea prafului, curăţirea marginilor drumurilor şi pavajelor, oprirea motoarelor vehiculelor la staţionare, folosirea unei rampe de spălare a anvelopelor în şantier şi interzicerea arderii deşeurilor în aer liber. De asemenea, Primăria urmăreşte impunerea unei limite de viteză în jurul şantierului, adoptarea unui program de lucru flexibil şi punerea la dispoziţia populaţiei a unui registru de reclamaţii. La fiecare şantier va trebui să existe un registru de evidenţă a deşeurilor, în plan fiind detaliate modalităţile de depozitare, transport şi distrugere a reziduurilor. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Stupida lex, sed lex!

Nicolae GRECU

Stupida lex, sed lex!

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

opinii

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Blocul, pacoste sau nevoie?

arh. Ionel OANCEA

Blocul, pacoste sau nevoie?

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Ca piatra-n lac

Radu POPESCU

Ca piatra-n lac

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

pulspulspuls

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Caricatura zilei

Pițuțurlică

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.