De Business

Punem punctul pe știi

Norvegia a descoperit cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa

joi, 13 iunie 2024, 10:27
3 MIN
 Norvegia a descoperit cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa

Firma minieră Rare Earths Norway spune că a descoperit cel mai mare zăcământ dovedit din Europa de elemente foarte apreciate de pământuri rare, reflectând poate un moment de cotitură atât pentru ţara nordică, cât şi pentru regiune, transmite CNBC.

Unul dintre puţinele zăcăminte care nu sunt deţinute sau controlate de China, descoperirea celui mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa continentală este considerată un impuls binevenit în încercarea Europei de a rupe dominaţia Chinei în materie de pământuri rare.

Cererea de pământuri rare şi minerale critice este aşteptată să crească exponenţial în următorii ani, pe măsură ce tranziţia către energie curată se accelerează.

Vitale pentru tranziţia globală

Rare Earths Norway a declarat, pe 6 iunie, că Fen Carbonatite Complex din sud-estul ţării se mândreşte cu 8,8 milioane de tone de oxizi de pământuri rare (TREO) cu o perspectivă rezonabilă de extracţie economică.

În cadrul TREO, care sunt considerate vitale pentru tranziţia globală de la combustibilii fosili, compania spune că există aproximativ 1,5 milioane de tone de pământuri rare legate de magneţi, care pot fi folosite în vehicule electrice şi turbine eoliene.

Citiți și: Instalarea de panouri fotovoltaice, o afacere ruptă din soare pentru Climatherm

Descoperirea eclipsează un depozit masiv de pământuri rare găsit anul trecut în Suedia vecină. Alf Reistad, CEO al Rare Earths Norway, a declarat pentru CNBC că descoperirea de la Fen reprezintă ”o mare piatră de hotar” pentru companie.

”Este important să menţionăm că astăzi nu există absolut nicio extracţie de elemente de pământuri rare în Europa”, a spus Reistad prin videoconferinţă, luni.

Unul dintre obiectivele Legii materiilor prime critice este de a extrage cel puţin 10% din cererea anuală de pământuri rare a Uniunii Europene până în 2030, iar Rare Earths Norway spune că speră să contribuie la acest obiectiv.

Rare Earths Norway a spus că zăcământul de pământuri rare din Telemark, la aproximativ 210 de kilometri sud-vest de Oslo, ar putea sublinia poziţia Norvegiei ca parte integrantă a lanţului valoric al pământurilor rare şi al materiilor prime critice din Europa.

Pământurile rare, ”mai importante” decât petrolul şi gazele

Agenţia Internaţională pentru Energie a spus că oferta de astăzi este sub ceea ce este necesar pentru a transforma sectorul energetic. Acest lucru se datorează faptului că există o concentraţie geografică relativ mare a producţiei de multe elemente necesare tranziţiei energetice.

Cele mai multe elemente de pământuri rare sunt situate în China, a doua mare economie din lume, estimate că reprezintă 70% din extracţia globală de minereu de pământuri rare şi 90% din prelucrarea minereului de pământuri rare. China a fost cel mai mare partener al UE pentru importurile de elemente de pământuri rare în 2022, reprezentând 40% din totalul importurilor în funcţie de greutate.

Lucrările de explorare la complex vor continua

Privind în perspectivă, Rare Earths Norway a spus că lucrările de explorare la complex vor continua, cu foraje suplimentare care sunt programate pentru luna viitoare. Compania a spus că lucrează pentru dezvoltarea primei etape a mineritului până în 2030.

Citiți și: „După pandemie a picat tot. S-au oprit toate investițiile“

Întrebat dacă el crede că resursele descoperite ar putea fi considerate de mai multă valoare decât livrările de petrol şi gaze ale Norvegiei, Reistad a răspuns: ”Nu au mai multă valoare, dar [preşedintele Comisiei Europene] Ursula von der Leyen a declarat că litiul şi elementele de pământuri rare vor în curând va fi mai importante decât petrolul şi gazul.” ”Deci, va fi mai important, dar nu va avea aceeaşi valoare, desigur”, a adăugat el.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii