Norvegia, alături de Irlanda şi Spania, va recunoaşte statul palestinian

miercuri, 22 mai 2024, 17:02
2 MIN
 Norvegia, alături de Irlanda şi Spania, va recunoaşte statul palestinian

Norvegia va recunoaşte un stat palestinian independent în speranţa că acest lucru va contribui la instaurarea păcii cu Israelul, a declarat miercuri premierul Jonas Gahr Stoere. Irlanda şi Spania vor anunţa, de asemenea, recunoaşterea unui stat palestinian, au declarat miercuri surse citate de Reuters.

Slovenia şi Malta, membre ale Uniunii Europene, au indicat, de asemenea, în ultimele săptămâni, că intenţionează să facă această recunoaştere, susţinând că o soluţie cu două state este esenţială pentru o pace durabilă în regiune. Aceste acţiuni au loc în contextul în care forţele israeliene au condus în luna mai atacuri asupra periferiilor nordică şi sudică ale Fâşiei Gaza, provocând un nou exod a sute de mii de persoane, şi au restricţionat drastic fluxul de ajutoare, crescând riscul de foamete.

„În mijlocul unui război, cu zeci de mii de morţi şi răniţi, trebuie să menţinem în viaţă singurul lucru care poate oferi un cămin sigur atât pentru israelieni, cât şi pentru palestinieni: două state care pot trăi în pace unul cu celălalt”, a declarat premierul norvegian Jonas Gahr Stoere într-o conferinţă de presă.

Înainte de acest anunţ, 143 din cele 193 de state membre ale Naţiunilor Unite recunoşteau un stat palestinian. România a recunoscut Palestina încă din 1988.

Ţările europene au abordat problema în mod diferit. Unele, precum Suedia, au recunoscut un stat palestinian încă din urmă cu un deceniu, în timp ce Franţa nu intenţionează să facă acest lucru decât dacă poate fi un instrument eficient pentru a face progrese în direcţia păcii.

Norvegia, care nu este membră a UE, declara până acum că va recunoaşte Palestina ca ţară doar dacă un astfel de demers ar putea avea un impact pozitiv asupra procesului de pace, în conformitate cu ceea ce au declarat şi Statele Unite în această privinţă.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii