anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Norvegia estimează la 180.000 de morţi şi răniţi pierderile armatei ruse în Ucraina

GALERIE
morti_rusia_ucraina
  • morti_rusia_ucraina
- +

Războiul care devastează Ucraina de aproape un an s-a soldat cu aproape 180.000 de morţi sau răniţi în armata rusă şi cu 100.000 în rândul armatei ucrainene - plus 30.000 de civili ucişi - potrivit unor estimări prezentate de către şeful Statului Major norvegian, generalul Eirik Kristoffersen, care consideră că, în pofida acestor pierderi, ”Rusia este în măsură să continue destul de mult timp”, relatează AFP.

”Pierderile ruseşti încep să se apropie de aproximativ 180.000 de militari morţi şi răniţi”, a anunţat duminică şeful Statului Major norvegian Eirik Kristoffersen, într-un interviu la postul TV2 - fără să precizeze originea acestor date.

Norvegia, o ţară vecină cu Rusia, este un stat membru NATO de la înfiinţarea Organizaţiei, în 1949. ”Pierderile ucrainene sunt probabil de peste 100.000 de morţi şi răniţi. În plus, în Ucraina au fost ucişi aproximativ 30.000 de civili în acest război îngrozitor”, a anunţat generalul norvegian.

Rusia şi Ucraina nu prezintă bilanţuri fiabile ale pierderilor lor. În noiembrie, şeful armatei americane Mark Milley, anunţa că armata rusă a suferit pierderi de peste 100.000 de moţi sau răniţi, iar armata ucraineană ”probabil” la fel. Aceste date nu pot fi verificate din surse independente.

În pofida acestor pierderi grele, ”Rusia este în măsură să continue destul de mult timp”, a declarat şeful Statului Major norvegian, evocând capacităţi de mobilizare şi de producţie de armament ale Moscovei.

”Ceea ce îngrijorează cel mai mult este dacă Ucraina va fi capabilă să menţină Forţele Aeriene ruse în afara războiului”, care au fost ţinute până în prezent în afara conflictului ”de către apărarea antiaeriană ucraineană”.

Majoritatea atacurilor ruseşti din ultimele luni au fost efectuate cu rachete cu rază lungă de acţiune. Generalul norvegian îndeamnă la livrarea rapidă a unor tancuri de luptă Ucrainei - un dosar frânat până în prezent în principal de către Germania.

”Dacă vor trebui să treacă la ofensivă în timpul iernii, au nevoie (de tancuri de luptă) rapid, a subliniat la TV2 Eirik Kristoffersen. În pofida unor apeluri urgente ale Ucrainei şi mai multor ţări europene, Germania a refuzat vineri să furnizeze Kievului tancuri de tip Leopard.

Aceste tancuri sunt prezente în mai multe alte ţări europene, inclusiv în Norvegia, însă livrarea lor Ucrainei este necesar, în mod teoretic, să fie aprobată de către Germaia.

SURSA FOTO: Mediafax

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.