Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nostalgii, antinostalgii şi solidarităţi selective

GALERIE
sorin cucerai
  • sorin cucerai
- +

Stânga românească practică un tip de solidaritate selectivă, de care victimele comunismului nu se bucură, iar dreapta românească e absolut surdă la problemele actualilor marginalizaţi.

I. PIB-ul pe înţelesul nostalgicilor

1989: 42 miliarde dolari (sursa: Banca Mondială); 2009: 125 miliarde euro (sursa: Eurostat); 2018: 202 miliarde euro (sursa: Eurostat)

Nostalgicii comunismului ar trebui să ştie (sau, dacă sunt suficient de în vârstă, să-şi reamintească) faptul că în 1989 România era o ţară care producea doar 42 miliarde de dolari - şi să-şi imagineze cam care era pe atunci nivelul de sărăcie.

E uşor să facă asta. Iau o ţară care are azi PIB-ul pe care îl avea România în 1989 - de exemplu, Ghana - şi se uită cam cum trăiesc oamenii ăia (la care adaugă şi nivelul de represiune care era la noi şi care în Ghana nu există). După ce fac asta, pot fi oricât de nostalgici vor.

P.S. România îşi începe primul deceniu postcomunist cu un PIB de 38 de miliarde de dolari (1990) şi îl încheie cu un PIB de 37 de miliarde de dolari (2000). Vorbim de un deceniu pierdut, de un deceniu de stagnare, de un deceniu de menţinere în aceeaşi sărăcie ca în comunism. Pentru asta avem de "mulţumit" guvernelor FSN (PSD) şi CDR.

Tranziţia propriu-zisă spre capitalism începe la noi abia dn 2001 şi se încheie în 2007, odată cu aderarea la UE. Ca să înţelegem transformarea: în 2001 România avea un PIB de 40,7 miliarde de dolari. În 2007, de aproape 176 miliarde de dolari (127,6 miliarde euro) - o creştere de 4,4 ori în 7 ani.

Cam atât despre "răul" provocat la noi de capitalism şi de deschiderea pieţelor.

Chiar şi după ce tranziţia a luat sfârşit, PIB-ul României aproape s-a dublat în cei 10 ani dintre 2009 şi 2018.

În 2020 sau cel târziu în 2021 România va intra în categoria economiilor bogate (high-income economies). Un salt absolut spectaculos în 20 de ani (ceea ce face şi mai greu de tolerat, retrospectiv, deceniul pierdut dintre 1990 şi 2000).

II. Despre propunerea USR de interzicere a organizaţiilor şi simbolurilor comuniste

1. Dacă citim proiectul de lege propus de URS, observăm că în el comunismul e definit din perspectiva urii de clasă, a violenţei de clasă şi a exterminării sociale (bănuiesc că asta se referă la tentativa regimurilor comunste de a extermina categorii sociale considerate indezirabile).

Până să ne inflamăm pro sau contra, ar trebui să vedem că ceea ce interzice proiectul USR e tocmai asta: propaganda în favoarea urii de clasă, a violenţei de clasă şi a exterminării sociale. Atât. Nimic altceva.

2. Altfel, proiectul propus de USR e stupid. Mai întâi, pentru că organizaţii care să susţină ura de clasă, violenţa de clasă şi exterminarea socială nu există în România - şi, conform legislaţiei în vigoare, nici nu pot exista, deci propunerea e redundantă.

În al doilea rând, fiindcă propunerea are drept scop declarat "prevenirea instaurării regimului dictatorial comunist", ceea ce e absolut ridicol, nu ne paşte nicio primejdie în sensul ăsta.

3. Echivalarea anticomunismului cu fascismul, operată de unii critici dinspre stânga ai proiectului, e o măgărie uriaşă. Din punctul meu de vedere, impardonabilă. E o mizerie la fel de mare şi de jegoasă ca a celor de dreapta care echivalează orice politică de stânga cu comunismul.

A te opune unui regim totalitar sau autoritar, indiferent de culoarea lui ideologică, e o obligaţie morală a oricărui om care crede în valorile democraţiei liberale. Există un anticomunism pro-democratic pe care l-au practicat şi îl practică toate forţele politice susţinătoare ale democraţiei.

Comuniştii au aruncat în puşcărie şi/sau au ucis o sumedenie de politicieni şi de oameni obişnuiţi, mulţi dintre ei de stânga, exclusiv pentru credinţele democratice ale respectivilor, credinţe care i-au făcut să se opună comunismului.

A ignora victimele pro-democratice ale comunismului şi a refuza să accepţi că există un anticomunism pro-democratic (manifestat ca atare de la stânga la dreapta) e o batjocură la adresa memoriei şi a suferinţelor tuturor celor care s-au opus comunismului din motive pro-democratice - inclusiv de batjocorire a celor morţi între 16 şi 21 decembrie 1989, sau a participanţilor la revolta anticomunistă de la Braşov din 1987, ca să dau doar două exemple recente.

Şi e şi un mod cu totul imbecil de a ignora adevărul istoric - şi de a-ţi proba nemernicia.

5. Proiectul USR, oricât de stupid ar fi - şi e alarmant de stupid! - ar fi putut fi un bun prilej de discutare a istoriei recente şi a traumelor provocate de regimul comunist.

Din păcate, nu e cazul.

Stânga românească practică un tip de solidaritate selectivă, de care victimele comunismului nu se bucură, iar dreapta românească e absolut surdă la problemele actualilor marginalizaţi.

Am fost martor zilele trecute la un "dialog" în care cuiva vădit traumatizat de cuvântul "tovarăş" i se răspundea cinic cu "get over it, au trecut 30 de ani". Mă întreb dacă o victimă a vreunui alt tip de abuz ar fi primit acelaşi răspuns...

Eu cred însă că dacă vorbim de solidaritate, ea trebuie manifestată în raport cu toate victimele, indiferent de tipul de abuz la care au fost supuse - deci şi în raport cu persoanele care continuă să aibă traume generate ca urmare a supravieţuirii forţate în comunism. Mă tem însă că stânga românească nu e capabilă de atâta generozitate: are şi ea o listă neagră cu victime indezirabile.

La noi, ambele tabere se caracterizează, din păcate, printr-un nivel extrem de coborât al empatiei sociale - şi printr-unul extrem de ridicat de ură faţă de ceea ce ei percep a fi adversarul social.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri