anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Nostalgii de vară (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
 • Dobre - aug. 2018
- +

Timpul nu iartă! A trecut şi copilăria şi tinerețea şi a venit momentul în care te copleşesc amintirile. Atunci când eram copil, aproape că mă rușinam să le spun prietenilor că mi-am petrecut vacanța la țară, mai ales că ei se lăudau cu excursii la munte, la mare sau mai știu eu prin ce țară din apropiere. În schimb, exaltam de fericire când ajungeam la bunica. Îmi plăcea să rup din pâinea neagră de 2 lei şi ceva, adusă de la oraș în saci din iută de muncitorii care lucrau în fabricile de odinioară, să smulg ceapa din grădină sau să rup roșiile înrourate, crescute pe aracii aduşi din pădure.

Mă rugam de mamaia să mă lase să umblu cu picioarele goale în glodul abia format după ploia scurtă de vară sau măcar să încerc gumarii pe care acum mai toată lumea-i poartă, doar că-s făcuți la chinezi și au în ei un ciorap din ceva sintetic ori cizmele grele de cauciuc purtate de bărbații în toată firea când plecau la pădure sau la CAP să-și facă numărul de norme. Interzis aveam la fântâna cu cumpănă și găleată din lemn de salcâm, cum dealtfel nu mi se permitea nici să mă urc în cireșul falnic plin de fructe roșii și dodoloațe. De aprins focul cu găteje păstrate de la via curățată în primăvară, nici atât!

Mă mulțumeam cu mămăliga, mereu tăiată felii cu ața din papiota aflată mereu la îndemâna bunicii, al cărei gust nu l-am mai regăsit nici până azi. Coaptă în tuci, pe plita din ogradă, „pâinea” galbenă a țăranului se simțea fantastic de bine alături de ouăle moi, cu gălbenușul aproape ireal de colorat, așteptând cuminți în strachina de lut să sature burțile celor rupți de oboseală după treburile făcute într-o zi lungă de vară. Și n-am să uit nici mașinăria din lemn la care mamaia  țesea covoare pentru sine și pentru tot satul, dar mai ales de ia, acea cămeșă pe care o îmbrăca de fiecare dată când era vreo sărbătoare sau vreo nuntă-n sat, alături de catrința şi nelispitul batic, iar când se lăsa răcoarea, bundița de miel brodată de mâinile sale.

Astăzi am ajuns să constat că mai mult străinii îndrăgesc ia românească, acest monument UNESCO copiat până şi de casele de modă cu renume mondial, precum și de vreo câțiva nostalgici pe care vor să-i știe lumea că-s români. Altceva nimic! Pe prea puțini îi mai interesează mândra cămașă de la țară, cei mai mulți contemporani temându-se, probabil, să nu fie asociați cu… niște țărani. Totuşi, țin să le reamintesc că pe spatele celor de la țară cu palmele bătătorite, de când lumea şi pământul, s-a clădit bogăția materială şi spirituală a acestei țări.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.