Nota 1 la Muzică a unui elev de la Colegiul Național Iași, anulată de Tribunalul Vaslui. Motivarea instanței
Un caz juridic inedit din Iași, declanșat în aprilie 2023, atrage atenția asupra regulamentelor și evaluărilor din sistemul de învățământ românesc. După ce un elev de clasa a VI-a de la Colegiul Național din Iași a primit nota 1 la testarea inițială la Educație Muzicală, părinții săi au acționat în instanță școala, considerând nota nejustificată. Tribunalul Vaslui a decis anularea notei, argumentând, în motivarea publicată acum 10 zile, că profesorii nu pot sancționa lipsa unor cunoștințe care nu au fost predate în anul școlar curent.
Care a fost cerința?
Scandalul a izbucnit după ce elevul, fiul a doi magistrați ieșeni, a primit nota 1 pentru că nu a rezolvat testul primit la Educație Muzicală. La testare, conform informațiilor din hotărârea instanței, elevul a poziționat eronat notele muzicale, plasându-le pe portativ cu o linie mai sus decât era corect.
„Transcrieți pe portativ următoarele note muzicale: do bemol, si bemol, mi bemol, sol bemol, re bemol; identificați enarmonicul sunetelor do bemol, si bemol, mi bemol, sol bemol, re bemol şi transcrieți pe portativ”.
Acestea au fost subiectele primite de o clasă a VI-a a Colegiului Național Iași pe 16 octombrie 2023, conform site-ului ReporterIs. Printre elevii din clasa respectivă se afla și fiul soților magistratilor Claudia Monica Palaghia, procuror militar la Parchetul Militar Iași, și Marius Cătălin Palaghia, judecător la Tribunalul Iași. Când au aflat că fiul lor a fost notat cu 1 la testarea de la muzică, părinții au inițiat demersuri pentru a obține anularea notării.
Ei au considerat că nota 1 se acordă doar în caz de fraudă, iar elevul nu copiase și nu fraudase. După ce conducerea Colegiului Național și Inspectoratul Școlar Județean Iași au susținut nota acordată, părinții au apelat la instanță, dosarul revenind unei instanțe din afara Iașului: Tribunalul Vaslui. Procesul a implicat și analiza unui specialist în curriculum, Iulian Marius Teodorescu, care a confirmat că subiectul testat, referitor la „sunetele enarmonice”, nu este inclus în programa clasei a VI-a. Pe baza acestei informații, instanța a decis anularea notei. Sentința de la Vaslui poate fi atacată în termen de 15 zile, nefiind definitivă.
„Este prima etapă, prima sentință. Urmează și alte cadre procedurale. La momentul acesta ne rezervăm dreptul de a comenta după ce se încheie toate etapele”, a precizat Elena Calistru, la cererea reporterilor „Ziarul de Iași”.
Notele pot fi de la 1 la 10
În Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, art. 106, al 1. face referire la acordarea notelor de la 1 la 10 în învățământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal:
„Rezultatele evaluării se exprimă, după caz, prin:
- a) aprecieri descriptive privind dezvoltarea copilului – la nivelurile antepreşcolar, preşcolar şi clasa pregătitoare;
- b) calificative la clasele I-IV din învățământul de masă şi, respectiv, pentru clasele I-IV și pentru nivelul de învățământ gimnazial din învăţământul special care şcolarizează elevi cu deficienţe grave, severe, profunde sau asociate;
- c) note de la 1 la 10 în învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi în învăţământul postliceal”.
„Nu există precizări în ceea ce privește acordarea fiecărei note. Profesorul știe ce se întâmplă la fiecare oră, în clasă”, a transmis Antonina Bliorț, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași.
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video