Note şi notaţii de (pe) la ţară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Note şi notaţii de (pe) la ţară

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

Pe front

Am mai deschis un front. Un front de lucru. Mi-am propus să cosesc şi zona pârâului (devenită un fel de mlaştină), şi bucata de grădină de dincolo de pârâu, unde n-a mai cosit nimeni cel puţin de 15 ani!

De ce fac eu asta? Păi, printre altele, pur şi simplu pentru că m-am enervat când am fost după ciuperci, urcam printre bălăriile şi de peste doi metri ca prin vreun început de junglă şi mi-am promis că de-oi vedea o maceta la Târgul Porcilor (talciocul duminical de la Sibiu), neapărat îmi cumpăr una!

În plus, mai văd şi eu ce puiet creşte pe acolo, şi creşte, dincolo de sălciile tinere de lîngă apă (nu mai vorbesc de alea mari şi mari de tot ce-au crescut de zeci de ani deja), mai sus îs copăcei de stejar, de nuc, câţiva salcâmi deja bine crescuţi... Ba a apărut chiar şi dud! Viitoarea mea bucată personală de pădure. Sper. (13.07.21)

P.S. Căci, cum am constatat câteva zile mai târziu, când am ajuns sus, în fundul fundului grădinii, relativ recent (toamna târziu, la început de an?) cineva a tăiat vreo trei stejari (de cca. 20-25 cm grosime), crescuţi fix la graniţa de sus! Să zicem că nu erau ai mei, dar nici al ăluia care i-a tăiat sigur n-au fost...

La Târgul Porcilor

Adică la talciocul duminical din Sibiu. Ca un fel de pildă, am cumpărat aşa:

- 1 suport brad de Crăciun (în principiu – suportul suportă şi alte cele), 10 lei;

- Francois Villon, balade, ESPLA 1956, trad. Dan Botta şi prefaţă de Tudor Arghezi, corector Petre Stoica, 1 leu.

Macetă n-am văzut să cumpăr una. (18.07.21)

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene...

... fără aparate de zbor în aer!

Din cauza accidentului cu elicopterul american Black Hawk aterizat forţat într-o intersecţie bucureşteană, care aterizare forţată cu mare noroc a fost fără victime omeneşti, aud la RRA că de Ziua Aviaţiei, la festivitatea oficială aferentă organizată de Ministerul Apărării, azi nu vor fi niciun fel de aparate de zbor în aer!

Păi, ce-i asta, frate? Suflare-n iaurtul românesc (mă rog, vorba vine), după ce s-a fript şoimul negru american cu ciorba bucureşteană? Eu unul, sincer să fiu, m-am gândit numaidecât după cum urmează: oare nu putem şi trebuie să deducem că Armata Română, în speţă Forţele Aeriene n-au încredere în aparatele lor de zbor, fiindu-le frică decidenţilor că oricând ar putea pica vreunul la spectacolul aerian planificat îndeobşte? (20.07.21)

"Comisia pentru Excepţii"

Aflu de la RRA că Israelul are aşa ceva. Zău că-mi place numele. La noi n-am auzit să existe, dar la ce bun, câtă vreme excepţiile funcţionează din plin, oricând, oriunde, de când există ţara asta?

Desigur, dacă bine am înţeles, CdE a Israelului se ocupă (momentan?) de a decide cine dintre străinii din ţări de cod roşu covid are, totuşi, voie să intre în ţară. Lupta împotriva pandemiei produce chestii ciudate. Şi toate respiră ceva între autoritarism şi totalitarism. (20.07.21)

"N-avem timp...

...să iubim până la capăt".

Apăi dacă n-am auzit melodia asta zilele astea! Cred că e deja – şi dacă nu e, va fi – hitul verii! Dar melodia, o spun, chiar nu-i rea. Iar mie personal îmi place în special faptul că interpretarea n-are nimic forţat, n-are stridenţe (ah, tentaţia artistului autohton de-a-şi etala abilităţile cu asupra de măsură, cât să poţi spune, tot cu o vorbă neaoşă: ce-i prea mult strică!). Dimpotrivă, cântăreaţa Irina Rimes interpretează melodia, în ciuda ritmului relativ alert al ei, cu o doză de reţinere a vocii, ceea ce conferă interpretării o notă aparte! Na, mă făcui şi critic muzical! (21.07.21)

Fântâna din bătrâni reloaded

Vorba vine. Într-un tur de forţă de cam 3 ore am scos 140 de găleţi cu o frânghie, apoi înca 52 coborând şi urcând găleată cu găleată, ca să ajung să adâncesc fântâna cu vreun lat de palmă, scoţând 9,5 găleţi de nămol amestecat cu gunoaie. A, am scos şi o broască (vie – erau parcă două, una oi fi scos-o fără să o văd) şi două năpârci înecate. Mda, trebuie să regândesc acoperământul fântânii... Nota bene: am lucrat fără nicio pauză, căci orice pauză ar fi însemnat un plus de apă de scos! (23.07.21)

Optima, "cu aromă de banane"

Azi am scormonit nămolul (scos ieri cu chiu cu vai) după gunoaie. N-am găsit mare lucru, mă refer la chestii de pus deoparte ori semnificative cumva, dar ceva-ceva tot am adunat: două sticluţe (una clasică de cerneală), un borcănel, nişte cuie, o balama, o bucată de topor (din partea unde se prinde coada), un bec, un lacăt de la vreun dulap vechi... Plus un tub de pastă de dinţi Optima, "cu aromă de banane şi" – şi ceva ce n-am mai avut cum desluşi. Ce ironie va fi fost în anii 1980 să te speli pe dinţi cu pastă "cu aromă de banane"!

P.S. Am elucidat a doua aromă graţie netului: ananas, oameni buni!

P.S.2 Prin nămolul scos am mai găsit alte două hoituri de năpârci. Mda, mă simt vinovat şi chiar e obligatoriu de acum să acopăr bine fântâna. Totuşi, nu-mi dau seama cum de au tot căzut năpârcile în fântână?!? (24.07.21)

Michael Astner este poet, traducător şi publicist.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

Tramvaiul nou și-a început treaba

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.