Nou stareţ la Mănăstirea „Trei Ierarhi“: Elisei Nedescu. Slujbă specială de hirotesie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Nou stareţ la Mănăstirea „Trei Ierarhi“: Elisei Nedescu. Slujbă specială de hirotesie

GALERIE
Trei_Ierarhi_pr_elisei_nedescu
  • Trei_Ierarhi_pr_elisei_nedescu
- +

Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi are un nou stareţ, în persoana părintelui Elisei Nedescu. Aceasta a fost hirotesit în cursul zilei de ieri, într-o slujbă specială care a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, cât şi de către PS Nichifor Botoşăneanul, episcop-vicar.

Ceremonia a fost cu atât mai specială cu cât a fost o „predare de ştafetă“, în contextul în care PS Nichifor a condus mănăstirea pentru mai bine de 10 ani înainte de a fi numit episcop-vicar în urma votului din Sfântul Sinod.

„Hirotesia este rânduiala de slujbă prin care se acordă fie una dintre treptele clerului bisericesc inferior, fie una dintre rangurile onorifice, fie confirmarea într-o funcţie bisericească administrativă“, au explicat cei de la doxologia.ro, portalul Arhiepiscopiei Iaşilor.

Aceştia au prezentat, pe scurt, şi istoria mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“, aflată în inima oraşului. De origine bizantină, aceasta a fost ridicată de către Vasile Lupu, lucrările fiind finalizate în 1639. Lăcaşul, care poartă hramul Sfinţilor Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan, a fost gândită ca o necropolă domnească şi este de inspiraţie bizantină.

Cititi si: ÎPS Teodosie: E foarte limpede că fructele de mare nu sunt de post. Asta e lăcomie!

„În anul 1641, la 13 iunie, mănăstirea devine prima casă din Moldova a moaştelor Sfintei Cuvioase Parascheva. În anul următor, 1642, Mitropolitul Petru Movilă scrie şi prezintă Sinodului de la Iaşi celebra Mărturisire ortodoxă de credinţă“, se mai precizează pe doxologia.ro.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ziua Regalităţii

Lucian DÎRDALA

Ziua Regalităţii

În mod normal, societatea românească va descoperi, în timp, de ce această zi merită celebrată: va fi, probabil, un proces similar celui de (re)descoperire a rolului jucat de instituţia monarhică în istoria secolelor XIX-XX.

Filmuletul zilei

opinii

Iluzii de primăvară

Nichita DANILOV

Iluzii de primăvară

Lebăda îşi croia netulburată mersul maiestuos alunecând pe luciul apei, în timp ce în jurul ei un cârd de răţuşte agitate se cufundau în apă şi ieşeau la suprafaţă chiar pe sub burta ei, făcând o gălăgie infernală. Lebăda însă plutea imperturbabilă, ignorând cu totul cârdul de raţe şi tot ce era în jur.

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Dana ȚABREA

La ordin, Führer! Un spectacol de colecţie

Pe muchia fragilă ce desparte ura de adoraţie, pot apărea relaţii toxice susţinute de sentimente contradictorii succesive sau chiar simultane. Monodrama La ordin, Führer! scrisă de autoarea austriacă Brigitte Schweiger, cu un uşor caracter autobiografic (bunica scriitoarei a murit într-un lagăr de concentrare), investighează frenezia care-a cuprins minţile oamenilor odată cu apariţia hitlerismului.

De Ziua Tatălui

Michael ASTNER

De Ziua Tatălui

În august 2011, am scris un text dedicat memoriei tatălui meu, o baladă bilingvă în germană şi-n săseşte (varianta amnăşană). Anul trecut, într-una din lungile seri de noiembrie (la Amnaş fiind), am tradus balada.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Etaju 3

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.