Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nouă abordare de terapie pentru tulburarea bipolară

GALERIE
Bipolar-Disorder
  • Bipolar-Disorder
- +

Pacienții cu tulburare bipolară experimentează stări de dispoziție extreme, alternante, clasificate de obicei prin manie, depresie și afectarea funcționării sociale. Mecanismele complexe ale acestei afecțiuni o fac dificil de tratat, necesitând adesea o combinație de medicamente și intervenții comportamentale, care poate dura ani de zile pentru furnizor și pacient. 

Un nou studiu identifică acum un instrument terapeutic axat pe conștientizarea emoțiilor, care, potrivit specialiștilor, crește activarea și conectivitatea unui centru de reglare a emoțiilor din creier, amigdala.

Potrivit echipei de la Charité-Universitätsmedizin Berlin, din Germania, terapia poate fi eficientă în tratamentul pe termen lung și în prevenirea recidivelor în cazul tulburării bipolare.

Cercetătorii germani au investigat impactul a două intervenții psihoterapeutice asupra simptomelor tulburării bipolare și asupra activării amigdalei și a conectivității cu alte regiuni ale creierului legate de emoții, folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMNf).

Amigdala, o structură pereche din sistemul limbic al creierului, ajută la reglarea emoțiilor și la detectarea stimulilor proeminenți.

Cercetările au arătat că pacienții cu tulburare bipolară (în afara unui episod maniacal) prezintă o activare modificată și o conectivitate funcțională a amigdalei.

Într-o intervenție, 28 de pacienți au fost supuși unei terapii axate pe emoții, în cadrul căreia au fost îndrumați să își perceapă și să își eticheteze emoțiile fără evitare sau suprimare.

O a doua intervenție, administrată la 31 de participanți, a fost o terapie cognitiv-comportamentală specifică și s-a concentrat pe practicarea intervențiilor sociale.

Cercetătorii au înregistrat simptomele pacienților cu ajutorul unui interviu de evaluare longitudinală timp de 24 de săptămâni înainte de tratament, precum și timp de șase luni pe parcursul tratamentului, șase luni după tratament și între șase și 12 luni după tratament.

Evaluarea a produs măsurători săptămânale separate ale maniei și depresiei pe o scară de la 1 la 6, de la niciun simptom (1) la simptome psihotice sau deficiențe severe de funcționare (6).

Șaptesprezece participanți din fiecare grup de tratament au fost supuși la RMNf în timp ce efectuau o sarcină de potrivire a fețelor emoționale, la fel ca și 32 de subiecți de control sănătoși.

„În conformitate cu așteptările noastre, pacienții care au participat la terapia centrată pe emoții au prezentat o activare și o conectivitate crescută a amigdalei post-intervenție în comparație cu pacienții care au primit intervenția cognitiv-comportamentală, ceea ce poate reflecta o îmbunătățire a procesării emoțiilor și o toleranță crescută față de emoțiile negative”, a declarat dr. Kristina Meyer, de la Charité-Universitätsmedizin Berlin.

În schimb, a precizat ea, pacienții din intervenția cognitiv-comportamentală au demonstrat o activare crescută a regiunilor cerebrale legate de funcția socială, dar nu și o activitate modificată a amigdalei.

”Rezultatele acestui studiu sugerează că diferitele abordări psihoterapeutice își desfășoară efectele benefice prin diferite căi neuronale”, a menționat la rândul său autorul principal Felix Bermpohl, doctor în științe medicale, care activează la Charité-Universitätsmedizin Berlin.

Potrivit medicului Cameron Carter, editor al revistei Biological Psyhiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging care a publicat lucrarea, acest studiu, care utilizează RMNf pentru a angaja circuite cerebrale specifice afectate de tulburarea bipolară înainte și după diferite forme de terapie, dezvăluie noi perspective cu privire la mecanismele de acțiune ale acestora în creier.

Modelul rezultatelor observate cu ajutorul acestei abordări oferă, de asemenea, o formă unică de validare a abordării clinice utilizate, prin stabilirea unei legături între modelul teoretic care motivează intervenția centrată pe emoții și efectele acesteia în creier, a menționat medicul.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri