Nouă ani de închisoare pentru un traficant debutant. A început să tremure când i s-a pus „ceaiul” în faţă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Nouă ani de închisoare pentru un traficant debutant. A început să tremure când i s-a pus „ceaiul” în faţă

GALERIE
khat Kenya
  • khat Kenya
- +

Acesta a primit la Poştă două colete masive de khat din Kenya, o plantă asimilată drogurilor la noi. Cum s-a dat de gol?

 

Un traficant de droguri începător s-a ales cu aproape 9 ani de închisoare pentru două pachete cu „ceai”. Conţinutul ciudat al coletelor, ca şi comportamentul nesigur al traficantului au provocat suspiciunea unei angajate a Oficiului poştal vamal, care a sesizat telefonic Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate. În continuare, soluţionarea cazului a fost o joacă de copil pentru anchetatori.

În prima jumătate a lunii noiembrie 2019, Daniel Podoleanu s-a prezentat la Oficiul Poştal 13 pentru a ridica un colet provenit din Kenya şi destinat bunicii soţiei sale. Pe colet se menţiona că ar conţine ceai. Conform procedurii standard, coletul a fost deschis în faţa destinatarului, moment în care funcţionara Poştei a constatat că el conţinea patru pungi cu 23,65 kg de frunze uscate cu un miros înţepător. Conform declaraţiilor date de funcţionară ulterior, la deschiderea pachetului Podoleanu s-a înroşit la faţă, fiind surprins şi mirat. În timp ce se deschidea primul colet, un alt angajat a adus din magazie un al doilea colet, cu acelaşi destinatar.

Acesta conţinea 14,85 kg din acelaşi tip de frunze. Podoleanu s-a înroşit din nou şi a început să-i tremure mâna. Apoi, deşi acceptase coletele ca fiindu-i destinate, a spus că nu ştie ce este cu ele, nu ştie de unde sunt şi cum de au ajuns pe adresa sa. Poliţia a fost chemată imediat, Podoleanu fiind de acord să aştepte. Ulterior s-a constatat că în cele două colete se aflau frunze de khat, un arbore originar din Etiopia. Acesta este cultivat în mod obişnuit în Cornul Africii, localnicii obişnuind să mestece frunzele sau, mai rar, să le consume sub formă de ceai. Efectele sale sunt asemănătoare cu cele ale frunzelor de coca, tăind pofta de mâncare şi provocând o stare de euforie, încredere şi volubilitate. În Uniunea Europeană, khat-ul este consumat cu precădere în cadrul comunităţilor de imigranţi africani, nefiind un drog comun. În Kenya, ţara de provenienţă a coletelor, cultivarea khat-ului este legală. În România, substanţele active conţinute de plantă sunt trecute în categoria drogurilor de risc şi de mare risc. Podoleanu le-a spus iniţial poliţiştilor că fratele său, stabilit în Suedia, i-ar fi solicitat să primească două colete cu ceai.

Acestea urmau să fie ulterior expediate în ţara scandinavă. Drept recompensă, ar fi urmat să primească 500-1.000 de euro, drept cadou de Crăciun. Ulterior, în faţa instanţei, a spus că a refuzat să primească coletele şi că poate i-a făcut o surpriză fosta soţie sau mama acesteia, el nediscutând nimic cu fratele său despre primirea unor colete. La rândul lui, fratele inculpatului a afirmat că nu i-a cerut niciodată să primească şi să retrimită pachete din Kenya. Atitudinea inculpatului a fost apreciată ca nesinceră de către judecători, care au reţinut totuşi faptul că acesta nu avea antecedente penale. Sentinţa stabilită de judecătorii Tribunalului pentru trafic internaţional de droguri a fost de 8 ani şi 8 luni de închisoare. Apelul declarat de inculpat va fi judecat în februarie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.