Nouă ani de închisoare pentru un traficant debutant. A început să tremure când i s-a pus „ceaiul” în faţă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Nouă ani de închisoare pentru un traficant debutant. A început să tremure când i s-a pus „ceaiul” în faţă

GALERIE
khat Kenya
  • khat Kenya
- +

Acesta a primit la Poştă două colete masive de khat din Kenya, o plantă asimilată drogurilor la noi. Cum s-a dat de gol?

 

Un traficant de droguri începător s-a ales cu aproape 9 ani de închisoare pentru două pachete cu „ceai”. Conţinutul ciudat al coletelor, ca şi comportamentul nesigur al traficantului au provocat suspiciunea unei angajate a Oficiului poştal vamal, care a sesizat telefonic Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate. În continuare, soluţionarea cazului a fost o joacă de copil pentru anchetatori.

În prima jumătate a lunii noiembrie 2019, Daniel Podoleanu s-a prezentat la Oficiul Poştal 13 pentru a ridica un colet provenit din Kenya şi destinat bunicii soţiei sale. Pe colet se menţiona că ar conţine ceai. Conform procedurii standard, coletul a fost deschis în faţa destinatarului, moment în care funcţionara Poştei a constatat că el conţinea patru pungi cu 23,65 kg de frunze uscate cu un miros înţepător. Conform declaraţiilor date de funcţionară ulterior, la deschiderea pachetului Podoleanu s-a înroşit la faţă, fiind surprins şi mirat. În timp ce se deschidea primul colet, un alt angajat a adus din magazie un al doilea colet, cu acelaşi destinatar.

Acesta conţinea 14,85 kg din acelaşi tip de frunze. Podoleanu s-a înroşit din nou şi a început să-i tremure mâna. Apoi, deşi acceptase coletele ca fiindu-i destinate, a spus că nu ştie ce este cu ele, nu ştie de unde sunt şi cum de au ajuns pe adresa sa. Poliţia a fost chemată imediat, Podoleanu fiind de acord să aştepte. Ulterior s-a constatat că în cele două colete se aflau frunze de khat, un arbore originar din Etiopia. Acesta este cultivat în mod obişnuit în Cornul Africii, localnicii obişnuind să mestece frunzele sau, mai rar, să le consume sub formă de ceai. Efectele sale sunt asemănătoare cu cele ale frunzelor de coca, tăind pofta de mâncare şi provocând o stare de euforie, încredere şi volubilitate. În Uniunea Europeană, khat-ul este consumat cu precădere în cadrul comunităţilor de imigranţi africani, nefiind un drog comun. În Kenya, ţara de provenienţă a coletelor, cultivarea khat-ului este legală. În România, substanţele active conţinute de plantă sunt trecute în categoria drogurilor de risc şi de mare risc. Podoleanu le-a spus iniţial poliţiştilor că fratele său, stabilit în Suedia, i-ar fi solicitat să primească două colete cu ceai.

Acestea urmau să fie ulterior expediate în ţara scandinavă. Drept recompensă, ar fi urmat să primească 500-1.000 de euro, drept cadou de Crăciun. Ulterior, în faţa instanţei, a spus că a refuzat să primească coletele şi că poate i-a făcut o surpriză fosta soţie sau mama acesteia, el nediscutând nimic cu fratele său despre primirea unor colete. La rândul lui, fratele inculpatului a afirmat că nu i-a cerut niciodată să primească şi să retrimită pachete din Kenya. Atitudinea inculpatului a fost apreciată ca nesinceră de către judecători, care au reţinut totuşi faptul că acesta nu avea antecedente penale. Sentinţa stabilită de judecătorii Tribunalului pentru trafic internaţional de droguri a fost de 8 ani şi 8 luni de închisoare. Apelul declarat de inculpat va fi judecat în februarie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.