Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nouă cadre medicale de la Spitalul „Spiridon“ au COVID

GALERIE
cadre medicale
  • cadre medicale
- +

Pacientul „zero“ ar fi o femeie adusă de la Botoşani. Situaţia nu este lămurită, pentru că, înainte de internare, femeia a fost testată, iar rezultatul a fost negative.

Încă două cadre medicale de la Secţia de Ortopedie a Spitalului „Sfântul Spiridon“ au fost depistate pozitiv în urma testăriii pentru SARS CoV2. În total, nouă asistente şi infirmiere au fost diagnosticate cu COVID 19. Între timp, conducerea instituţiei a găsit pacientul „zero“. Dar în acest caz există o enigmă, a intrat negativ în sala de operaţie şi a ieşit pozitiv după actul medical, în condiţiile în care testele la echipa de medici au fost negative. În opinia managerului Spitalului „Sfântul Spiridon“, Ioan Bîrliba, totul a început de la o pacientă din Dorohoi transferată de la Spitalul Judeţean Botoşani la Iaşi. Femeia a fost internată la Iaşi pe 25 aprilie cu fractură de col femural, deci în urgenţă majoră, iar medicii au stabilit că trebuie operată.

„Pacienta a venit cu un test PCR negativ de la Botoşani, test făcut pe 24-25 aprilie. În baza rezultatului la test, ortopezii, personalul medical, echipaţi corespunzător au intrat în sala de operaţie două zile mai târziu. În cele două zile, conform protocoalelor, pacientei i s-a făcut pregătirea preoperatorie, consulturi cardiologice, consultaţii etc. Care sunt obligatorii în vederea efectuării actului chirurgical“, a declarat Ioan Bîrliba, managerului Spitalului „Sfântul Spiridon“. Operaţia a avut loc cu succes şi conform protocolului intern întocmit de epidemiologi şi infecţionişti, i s-a recolatat un nou set de probe. „Asta s-a întâmplat pe 2 mai, iar pe 3 mai, chiar înainte de a o externa, a venit rezultatul. Pozitiv“, a mai spus Ioan Bîrliba. În opinia ma nagerului spitalului ar exista mai multe ipoteze. Cea mai plauzibilă, din punctul de vedere al lui Ioan Bîrliba, este că pacienta din judeţul Botoşani s-a infectat cu SARS CoV2 în perioada dintre recoltarea de probe şi internare. „Testul negativ de pe 25 aprilie a fost recoltat într-o perioadă anterioară. Să ţinem cont că perioada de incubaţie este de 3,4, 5 sau chiar 7 zile. E posibil deci ca în momentul în care persoana a intrat în sala de operaţie să fi fost pozitivă deşi testul era negativ. Există această ipoteză“, a mai spus Ioan Bîrliba. După aflarea rezultatului la al doilea test, pacienta a fost izolată şi trimisă la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“.

Ulterior, conducerea sitalului a dispus testarea tuturor cadrelor medicale care au fost contacţi direcţi cu pacienta, aşa cum scrie în protocoalele de la Ministerul Sănătăţii. „Au rezultat un număr de patru asistente şi cinci infirmiere, în total nouă pozitivi“, a mai adăugat Ioan Bîrliba. De menţionat că Spitalul „Sf. Spiridon“ a devenit spital suport pentru celelalte patologii decât COVID 19 pentru toată Moldova. „Noi primim toată patologia gravă din Regiunea de Nord Est. Botoşani e închis, Piatra Neamţ închis, Suceava închis. Şi atunci, este aproape imposibil să nu se întâmple un asemenea fenomen. Sigur, poate era evitabil, dar atâta timp cât a fost negativă la test, a fost operată“, a mai declarat Ioan Bîrliba. Referitor la acuzele venite din partea unor cadre medicale din interiorul Secţiei de Ortopedie precum că nu au primit toţi angajaţii echipamente de protecţie pentru că erau din zone de tampon, Ioan Bîr liba a negat şi a dat exemplu medi cil or, dar nu şi a asistenţilor medicali şi infirmierilor.

„Personalul medical a beneficiat de echipament de protecţie. Nu putem spune că am dus lipsă de aşa ceva. Drept dovată niciun medic din echipa operatorie nu este infectat. Este o dovadă clară că actul operator s-a desfăşurat sub protecţie deşi pacienta venise negativă“, a subliniat Ioan Bîrliba. Acesta a adăugat că, ieri, s-a dispus izolarea zonei respective, transferul celorlalţi pacienţi în zone intermediare şi s-a început dezinfecţia astfel încât spaţiul să poată fi redat circuitului. Medicii infecţionişti afirmă că pacienta s-ar fi putut infecta în perioada dintre ziua în care i-au fost luate probele pentru primul test şi până în momentul intrării în sala de operaţie, atât timp cât echipa operatorie a fost depistată negativ la testare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri