anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Nouă conferinţă la UMF: anatomia geometrică a picturii europene

GALERIE
UMF Iasi
 • UMF Iasi
- +

Artistul vizual Cristian Ungureanu va vorbi despre anatomia geometrică a picturii europene într-o nouă conferinţă din seria Conferinţelor „Grigore T. Popa”, organizate de către Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. La această manifestare UMF îi are ca parteneri pe cei de la Centre International de Recherches et Etudes Transdisciplinaires (CIRET) Paris şi Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” (UNAGE) Iaşi. Evenimentul va avea loc luni, 18 aprilie 2022, de la ora 18.00, în Aula „George Emil Palade”. 

Artistul Cristian Ungureanu a fost descris de către Grigore Ilisei într-un articol publicat în „Ziarul de Iaşi” pe 8 aprilie ca fiind un artist cercetători care a descompus şi înfăţişat anatomic peste 400 de capodopere, de la cele ale Sumerului, Egiptului, Antichităţii, Evului Mediu, Renaşterii, Barocului, Clasicismului până la artiştii moderni Mucha, Picasso, Salvador Dali.

„Din această impresionantă suită de «studii de caz», cum le numeşte Cristian Ungureanu, nu lipsesc creaţiile româneşti, cele din spaţiile sacre, precum Trei Ierarhi, ori operele sculptorului care a revoluţionat arta tridimensionalului, Constantin Brâncuşi. Radiografiile astfel rezultate, veritabile opere de artă la rându-le, tălmăcesc capacitatea plăsmuitorului de a lumina nevăzutul din miez. E cu putinţă să se întâmple miracolul pentru că execuţia este una impecabilă artistic”, a scris Grigore Ilisei în textul citat.

Cristian Ungureanu s-a născut în 1972 la Iaşi, a studiat pictura la UNAGE, a fost stabilit şapte ani în Italia şi s-a întors să predea la universitatea unde s-a format. Acesta este prorector al UNAGE din februarie 2020 şi a devenit şi coordonator de doctorate. Conform reprezentanţilor UMF Iaşi, cercetătorul a realizat peste 30 de expoziţii personale şi de grup în Italia, Franţa, Federaţia Rusă, Turcia şi România, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi colaborează cu Galeria de artă „Dana” din Iaşi. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

Pavel LUCESCU

Să ne pregătim pentru ce-i mai rău

La anumite intervale de timp, istoria pare să-şi iasă din minţi. Nu suntem departe, dimpotrivă, de un asemenea moment. Îl întrezărim şi îl simţim deja, dar e abia începutul. Nu ştim cât va dura mica apocalipsă, nu ştim de fapt nici cât de mică sau mare va fi şi nici cum voi ieşi din ea. Cei care vom ieşi. Dar ne putem pregăti, învăţând sau reînvăţând să fim mai buni. Cu ceilalţi şi cu noi înşine.

opinii

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

Iaşi, oraşul teilor

George PLEȘU

Iaşi, oraşul teilor

În niciun oraş rolul teilor nu este atât de important ca la Iaşi. Şi nu doar prin legătura cu Teiul lui Eminescu şi importanţa pe care poetul, sub influenţa folclorului german, unde era considerat copacul îndrăgostiţilor, a atribuit-o acestei specii. Ci prin modul în care mirosul teilor devine parte din patrimoniul intangibil al oraşului. Nu există ieşean, născut aici sau venit din alte părţi, ba chiar studenţi sau turişti, care să fi trecut în iunie prin capitala Moldovei şi să nu aibă amintiri unice legate de teii în floare.

Omul textual, noul protagonist postmodern

Codrin Liviu CUȚITARU

Omul textual, noul protagonist postmodern

Omul textual nu are o identitate stabilă, el migrează tipologic, în universul ficţional. Nu-şi arată niciodată fizionomia. Preferă imaginea „haşurată”, decompusă în „aburul” literaturii. Bret Easton Ellis este, indubitabil, unul dintre cei mai mari prozatori contemporani, un postmodernist pur-sânge.

pulspulspuls

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste

La cererea publicului, stimaţi telespectatori, revenim la cele spuse aicea pe la începutul săptămânii curente referitor la destinul tragi-cosmic al şmenului penal Skoda şi la rolul unui procurorel nepoţel al unei inculpate conţilieră personală de actual edil şef. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.