anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

Parlamentarii USL nu mai vor să audă de ANI şi DNA

Nouă deputaţi ieşeni au făcut de râs România în toată lumea

GALERIE
deputati
 • deputati
- +

Două treimi dintre deputaţii ieşeni au pus umărul la un scandal internaţional. Un proiect de lege care trebuia să pună în aplicare o hotărâre a Curţii Constituţionale de acum doi ani s-a transformat peste noapte, luând o formă care a provocat protestele instituţiilor anticorupţie, dar şi ale Ambasadei Statelor Unite, „îngrijorarea“ Olandei şi Marii Britanii, dar şi preocuparea Comisiei Europene. „E o furtună într-un pahar cu apă. Nimeni nu scapă de lege, nimeni nu capătă vreo «superimunitate»“, susţine liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu.

Pe 21 noiembrie, Senatul a a­dop­tat o lege compusă dintr-un singur articol. „Articolul 74.1 din Codul Penal, republicat în Mo­nitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu mo­dificările şi completările ulterioare, se abrogă“, era întregul text al legii. Legea fusese propusă spre adoptare Senatului în urma unei soluţii date de Curtea Con­stitu­ţională la o sesizare privind articolul respectiv din Codul Penal. Con­cret, acesta stabilea posibilitatea ca un inculpat pentru infrac­ţiuni economice să beneficieze de reducerea pedepsei dacă acoperea prejudiciul creat până la soluţio­narea cauzei în primă instanţă. Curtea a decis că prevederea este neconstituţională, întrucât crea o discriminare între inculpaţii condamnaţi deja şi cei încă cercetaţi pentru aceeaşi infracţiune. Senatul a luat act de decizia Curţii şi a decis abrogarea paragrafului din Codul Penal. În această formă, legea a fost trimisă spre aprobarea Camerei Deputaţilor. „Dimineaţă, la vot, ne-am trezit cu o formă a legii de care nu aveam cuno­ş­tinţă. De fapt, unii colegi nici nu au venit la vot, pentru că nu au fost anunţaţi de organizarea şe­dinţei. Modificările s-au făcut pe ascuns, seara târziu, după ce se anun­ţase că s-au terminat discu­ţiile în comisia juridică. Deputaţii din USL au mai rămas şi au băgat ce amendamente au vrut“, a ex­plicat deputatul PDL Camelia Bogdănici.

Practic, la singurul articol de lege propus de Senat, deputaţii din comisia juridică au adăugat 8 pa­gini de amendamente. Printre ace­stea se număra şi unul despre care deputatul liberal Relu Fenechiu spu­ne că a fost introdus doar pentru clarificare, dar care a stârnit furtuna de proteste. Din categoria funcţionarilor publici nominalizaţi în articolul 175 al Codului Penal au fost scoşi preşedintele, parlamentarii, avocaţii, notarii şi alţi practicanţi ai unor profesii li­berale. „Textul articolului 175, coroborat cu cele următoare ducea la situaţii absurde. Un simplu tonetar era considerat func­ţio­nar. Avocatul era funcţionar public, ceea ce era anormal, fiind vorba de o profesie liberală, nu de un angajat la stat. Un parlamentar putea fi cercetat pentru trafic de influenţă sau abuz în serviciu dacă cerea la rectificarea bugetului bani pentru o biserică. În for­ma pe care se discută atât, nu apa­re nicio superimunitate, ni­meni nu scapă de lege. Dacă cer şpagă unui om, nu răspund ca funcţionar public, dar răspund. Conflictul de interese rămâne. Şi aşa mai departe“, a explicat Fe­nechiu. O părere radical opusă au prezentat însă procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Astfel, nemaifiind funcţionari publici, demnitarii vor răspunde penal „în baza legilor speciale în baza că­rora îşi desfăşoară activitatea, precum şi a dreptului comun“. „Cate­goriile menţionate nu vor mai pu­tea fi cercetate şi sancţionate pentru infracţiuni comise în exer­ci­tarea atribuţiilor lor, pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate. De asemenea, inculpaţii trimişi în judecată ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi eliberaţi“, au argumentat reprezentanţii DNA.

Aceştia au menţionat şi că reglementările Consiliului Europei şi ONU, acceptate de România, cer statelor să dea o definiţie cât mai largă categoriilor funcţionarilor, nu să o restrângă.

Convenţiile CE şi ONU reglementează expres tocmai actele de corupţie ale membrilor forurilor legiuitoare. „Eu nu am participat la vot, pentru că acolo nu se vota o lege, ci o şmecherie. M-a dezgustat atât modificarea Codului Penal, cât şi complotul pentru încropirea legii amnistierii şi graţierii. Să te fu­rişezi noaptea şi să schimbi pro­iecte de lege ferit de ochii co­legilor, ai presei şi ai celor de bu­nă-credinţă mi se pare un lucru oribil în politică. E un act de banditism care, în ciuda ascunzişurilor pe care le-au căutat iniţiatorii, s-a văzut din toată ţara, ba chiar şi de la Ber­lin, din Londra şi de la Wa­shing­ton“, a spus deputatul PP-DD Viorel Blăjuţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.