Nouă deputaţi ieşeni au făcut de râs România în toată lumea
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 15.05.2021

Parlamentarii USL nu mai vor să audă de ANI şi DNA

Nouă deputaţi ieşeni au făcut de râs România în toată lumea

GALERIE
deputati
  • deputati
- +

Două treimi dintre deputaţii ieşeni au pus umărul la un scandal internaţional. Un proiect de lege care trebuia să pună în aplicare o hotărâre a Curţii Constituţionale de acum doi ani s-a transformat peste noapte, luând o formă care a provocat protestele instituţiilor anticorupţie, dar şi ale Ambasadei Statelor Unite, „îngrijorarea“ Olandei şi Marii Britanii, dar şi preocuparea Comisiei Europene. „E o furtună într-un pahar cu apă. Nimeni nu scapă de lege, nimeni nu capătă vreo «superimunitate»“, susţine liderul PNL Iaşi, Relu Fenechiu.

Pe 21 noiembrie, Senatul a a­dop­tat o lege compusă dintr-un singur articol. „Articolul 74.1 din Codul Penal, republicat în Mo­nitorul Oficial al României, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu mo­dificările şi completările ulterioare, se abrogă“, era întregul text al legii. Legea fusese propusă spre adoptare Senatului în urma unei soluţii date de Curtea Con­stitu­ţională la o sesizare privind articolul respectiv din Codul Penal. Con­cret, acesta stabilea posibilitatea ca un inculpat pentru infrac­ţiuni economice să beneficieze de reducerea pedepsei dacă acoperea prejudiciul creat până la soluţio­narea cauzei în primă instanţă. Curtea a decis că prevederea este neconstituţională, întrucât crea o discriminare între inculpaţii condamnaţi deja şi cei încă cercetaţi pentru aceeaşi infracţiune. Senatul a luat act de decizia Curţii şi a decis abrogarea paragrafului din Codul Penal. În această formă, legea a fost trimisă spre aprobarea Camerei Deputaţilor. „Dimineaţă, la vot, ne-am trezit cu o formă a legii de care nu aveam cuno­ş­tinţă. De fapt, unii colegi nici nu au venit la vot, pentru că nu au fost anunţaţi de organizarea şe­dinţei. Modificările s-au făcut pe ascuns, seara târziu, după ce se anun­ţase că s-au terminat discu­ţiile în comisia juridică. Deputaţii din USL au mai rămas şi au băgat ce amendamente au vrut“, a ex­plicat deputatul PDL Camelia Bogdănici.

Practic, la singurul articol de lege propus de Senat, deputaţii din comisia juridică au adăugat 8 pa­gini de amendamente. Printre ace­stea se număra şi unul despre care deputatul liberal Relu Fenechiu spu­ne că a fost introdus doar pentru clarificare, dar care a stârnit furtuna de proteste. Din categoria funcţionarilor publici nominalizaţi în articolul 175 al Codului Penal au fost scoşi preşedintele, parlamentarii, avocaţii, notarii şi alţi practicanţi ai unor profesii li­berale. „Textul articolului 175, coroborat cu cele următoare ducea la situaţii absurde. Un simplu tonetar era considerat func­ţio­nar. Avocatul era funcţionar public, ceea ce era anormal, fiind vorba de o profesie liberală, nu de un angajat la stat. Un parlamentar putea fi cercetat pentru trafic de influenţă sau abuz în serviciu dacă cerea la rectificarea bugetului bani pentru o biserică. În for­ma pe care se discută atât, nu apa­re nicio superimunitate, ni­meni nu scapă de lege. Dacă cer şpagă unui om, nu răspund ca funcţionar public, dar răspund. Conflictul de interese rămâne. Şi aşa mai departe“, a explicat Fe­nechiu. O părere radical opusă au prezentat însă procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Astfel, nemaifiind funcţionari publici, demnitarii vor răspunde penal „în baza legilor speciale în baza că­rora îşi desfăşoară activitatea, precum şi a dreptului comun“. „Cate­goriile menţionate nu vor mai pu­tea fi cercetate şi sancţionate pentru infracţiuni comise în exer­ci­tarea atribuţiilor lor, pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate. De asemenea, inculpaţii trimişi în judecată ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate ar putea fi eliberaţi“, au argumentat reprezentanţii DNA.

Aceştia au menţionat şi că reglementările Consiliului Europei şi ONU, acceptate de România, cer statelor să dea o definiţie cât mai largă categoriilor funcţionarilor, nu să o restrângă.

Convenţiile CE şi ONU reglementează expres tocmai actele de corupţie ale membrilor forurilor legiuitoare. „Eu nu am participat la vot, pentru că acolo nu se vota o lege, ci o şmecherie. M-a dezgustat atât modificarea Codului Penal, cât şi complotul pentru încropirea legii amnistierii şi graţierii. Să te fu­rişezi noaptea şi să schimbi pro­iecte de lege ferit de ochii co­legilor, ai presei şi ai celor de bu­nă-credinţă mi se pare un lucru oribil în politică. E un act de banditism care, în ciuda ascunzişurilor pe care le-au căutat iniţiatorii, s-a văzut din toată ţara, ba chiar şi de la Ber­lin, din Londra şi de la Wa­shing­ton“, a spus deputatul PP-DD Viorel Blăjuţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.