Noua hartă politică a Iașului: cine a câștigat și cine a pierdut față de parlamentarele din 2020

marți, 03 decembrie 2024, 05:11
4 MIN
 Noua hartă politică a Iașului: cine a câștigat și cine a pierdut față de parlamentarele din 2020

Iașul are o nouă hartă politică, iar schimbările sunt majore față de parlamentarele din anul 2020. AUR este performerul: a reușit să-și dubleze numărul de voturi. Social-democrații au recuperat substanțial din voturile pierdute în 2020. USR a crescut ușor, iar liberalii au pierdut pe linie.

Patru partide și-au împărțit județul în urma alegerilor parlamentare de duminică. „Ziarul de Iași” prezintă o analiză comparativă cu o precizare importantă: voturile utilizate sunt cele pentru Senat, camera superioară a Parlamentului. Față de rezultatele de la Camera Deputaților, există o diferență semnificativă: PSD a câștigat municipiul Iași în fața USR.

Partidele au obținut mai multe voturi la Senat decât la Cameră

Cele patru partide care au avut cele mai multe voturi la scrutinul legislativ în județul Iași sunt PSD, AUR, USR și PNL. La Senat, aceasta este și ordinea în funcție de numărul de voturi obținute. La Camera Deputaților, PNL depășește USR.

Analizând voturile obținute de partide rezultă că organizațiile politice au obținut fiecare mai multe voturi la Senat decât la Camera Deputaților. Diferența a fost mai mare în cazul PSD (cu cca 3.900 voturi în plus la Senat), al USR (cca 3.200 voturi) și al AUR (cca 2.300 voturi), în timp ce la PNL a fost mult mai mică (cca 500 voturi).

PSD și-a crescut zestea de voturi, dar AUR este performerul

Față de anul 2020, PSD a obținut un număr suplimentar de circa 20.000 de voturi, având, pe total județ, peste 73.000 de voturi obținute. Creșterea este de 36%, în condițiile unei prezențe semnificativ mai mare la scrutinul de duminică față de cel din 2020. Toate partidele au avut creșteri la număr de voturi, mai puțin PNL. La Senat, liberalii au pierdut peste 3.200 voturi, în timp ce AUR a acumulat un plus de 30.000, iar USR peste 6.500 de voturi. Situația este similară și la Camera Deputaților.

O surpriză poate fi considerat faptul că PSD a avut mai multe voturi decât USR în municipiul Iași în ceea ce privește listele pentru Camera Deputaților. Diferența este de circa 800 de voturi. În schimb, la Senat, USR a depășit PSD în municipiu la aproape 300 de voturi.

AUR este performerul: acest partid a reușit să-și dubleze numărul de voturi față de acum 4 ani și a devenit a doua forță politică din județ. De exemplu, la Senat, AUR a obținut 26.000 de voturi în 2020, iar, duminică, partidul a fost votat de este 56.000 de alegători. Cifele sunt similare și la Cameră: cca 54.000 în 2024 față de 25.000 acum patru ani.

În 2020, AUR câștiga într-o singură comună (Deleni), acum a avut cele mai multe voturi în 21 comunități, inclusiv în comune din zona metropolitană Iași: Bivolari, Probota, Victoria, Golăiești, Ungheni, Holboca, Tomești, Focuri, Scânteia, Mogoșești-Iași, Dumești, Popești, Țibănești, Cotnari, Ceplenița, Cotnari, Scobinți, Hărmănești, Deleni, Mogoșești-Siret și Târgu Frumos. De remarcat că, la Camera Deputaților, față de localitățile enumerate anterior, AUR a câștigat și în Grajduri.

Surprizele SOS și POT: ambele partide au trecut pragul

SOS (partidul Dianei Șoșoacă) și POT (partid asociat lui Călin Georgescu) sunt celelalte două organizații politice care au trecut pragul electoral atât la Iași, cât și la nivel național. Niciunul dintre aceste partide nu exista în anul 2020, iar ambele au ca origine AUR.

SOS a fost înființat în noiembrie 2021, iar POT în martie 2023. Fondatorul SOS Diana Șoșoaca este fost senator AUR, iar fondatorul POT Anamaria Gavrilă este fost deputat AUR. În timp ce SOS a crescut constant în ultimii trei ani, POT a reușit această performanță în ultimele trei luni: POT a fost singurul partid care a anunțat că-l susține pe Georgescu înainte de turul I al prezidențialelor.

La Senat, SOS a avut peste 25.000 de voturi la nivelul întregului județ, iar POT aproape 20.000 de voturi, statistici similare, dar ușor mai mici, fiind și în cazul votului la Camera Deputaților. Cele două partide au obținut voturi în special în mediul rural.

Plutonul de sub pragul electoral: SENS, FD, REPER și PSDU

În județul Iași, un număr mare de voturi a fost obținut de SENS, un partid înființat de foști membri ai USR, la fel ca în cazul REPER. SENS a obținut atât la Senat, cât și Cameră peste 15.000 de voturi. FD și REPER au acumulat fiecare un număr de sub 8.000 de voturi.

O surpriză a fost clasarea Partidului Social Democrat Unit (PSDU) pe locul 10 din 22 competitori electorali. PSDU a obținut în județul Iași aproape 6.000 de voturi la Senat și circa 7.400 de voturi la Cameră. PSDU este un partid înființat recent de o avocată din București, iar voturile obținute de această organizație (inclusiv la nivel național) sunt puse pe seama confuziei între PSD și PSDU.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii