Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nouă lucruri pe care (nu) le ştim despre Sfântul Ioan Botezătorul

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

1) Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (29 august) este ultima sărbătoare a anului liturgic, an care începe pe 1 septembrie. Ioan Botezătorul e singurul sfânt din calendar a cărui zi de trecere la cele veşnice este prăznuită prin post.

2) Sfântul Ioan este inelul de legătură dintre Vechiul şi Noul Testament (Legământ). Este ultimul proroc şi, totodată, acela care Îl arată pe Iisus din Nazaret ca fiind Mântuitorul Cel îndelung aşteptat de poporul ales. După moartea sa, a mers cu sufletul în locuinţa morţilor, Raiul fiind închis. A continuat şi acolo să propovăduiască pe Iisus Hristos, pregătind venirea Acestuia în iad (şeol).

3) Cuvântul Ioan însemna, la origine, "Dumnezeu S-a milostivit". În greacă, echivalentul "Înaintemergătorului" este Prodromul - "cel care deschide calea". În Muntele Athos, Schitul românesc Prodromul este, aşadar, pus sub ocrotirea Sfântului Ioan.

4) Ioan Botezătorul s-a născut în chip minunat, când părinţii săi erau înaintaţi în vârstă. După cum citim în "Viaţa Sfântului Proroc Zaharia", mama lui Ioan, Elisabeta, era sora Anei, cea care a născut, tot la bătrâneţe, pe Fecioara Maria. Aşadar, Ioan şi Iisus erau rude, Elisabeta fiind mătuşa Maicii Domnului.

5) Pentru a scăpa de mânia lui Irod, care căuta să omoare pe pruncul Ioan, Elisabeta a fugit cu el în pustie. Prorocul Zaharia, nevrând să spună unde este fiul său, a fost ucis pe când slujea la Ierusalim, "între templu şi altar" (Matei 23, 35). Nu după mult timp, a murit şi Elisabeta. Pruncul Ioan a stat în pustie de pe la vârsta de 3 ani, până când s-a arătat "celor ce şedeau în latura şi în umbra morţii" (Matei 4, 16).

6) La început, copil fiind, Sinaxarul ne spune că Ioan "a fost hrănit de un înger". După aceea a învăţat să guste din hrana care se găsea în pustie. Din păcate, în chip eronat se menţionează în traducerile recente ale Evangheliei că hrana lui ar fi fost alcătuită din "lăcuste şi miere sălbatică" (Matei 3, 4). Atât unele tâlcuiri mai vechi, precum găsim la Sfântul Ioan Gură de Aur, cât şi traducerile de odinioară ne arată că nu despre insecta numită lăcustă este vorba, ci despre o plantă. Spre exemplu, în Biblia de la 1688 se spune: "şi hrana lui era vlăstare şi miare sălbatecă" (Matei 3, 4).

7) Ioan impresiona prin viaţa lui ascetică şi prin puterea cuvântului, nu prin fapte miraculoase: "Ioan n-a făcut nici o minune, dar toate câte Ioan a zis despre Acesta erau adevărate" (Ioan 10, 41). După moartea sa, sunt însă consemnate multe minuni săvârşite, de-a lungul secolelor, de Dumnezeu prin intermediul Sfântului Ioan.

8) În icoana numită Deisis ("rugăciune", în greacă) sunt zugrăviţi, de-a dreapta şi de-a stânga Mântuitorului, mijlocind pentru noi, Maica Domnului şi Sfântul Ioan Botezătorul. Contribuţia celor doi la istoria mântuirii este esenţială. Cuvântul lui Dumnezeu nu Se putea întrupa dacă Fecioara Maria nu ar fi primit, cu smerenie, vestea adusă ei de Arhanghelul Gavriil: "Fie mie după cuvântul tău" (Luca 1, 38). Pentru a putea "ridica păcatul lumii" (Cf. Ioan 1, 29), a fost nevoie de îngăduinţa lui Ioan care, la Iordan, "Îl oprea, zicând: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine? Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat" (Matei 3, 14-15). Pentru celelalte - Pătimirile Sale, Răstignirea, Coborârea la Iad şi Învierea, Înălţarea la Cer - Domnul nu a avut nevoie de acceptul nici unui om. Dar, pentru începutul lucrării mântuitoare, a fost nevoie de conlucrarea celei mai sfinte făpturi omeneşti, Maria Fecioara, şi a "celui mai mare între cei născuţi din femei" (Matei 11, 11).

9) Sunt foarte multe cazuri în istorie când, uneori după chinuri mari, s-a curmat viaţa unor sfinţi prin tăierea capului. Dacă în urma unor pătimiri cumplite unii mucenici îşi reveneau cu puterea harului, ca şi cum nimic nu i-ar fi vătămat, decapitarea a reprezentat întotdeauna punctul final. "Şi tăindu-i-se capul, de sabie s-a săvârşit" - iată o formulă care încheie multe sinaxare. La fel s-a întâmplat şi cu Ioan, al cărui cap a fost oferit pe tipsie de Salomeea mamei sale, Irodiada - care nu mai putea suporta mustrarea lui Ioan. O posibilă explicaţie ar fi faptul că Hristos este nu doar Capul Bisericii, ci şi al fiecăruia dintre noi. A renunţa la propriul cap este expresia fizică, vizibilă, a ceea ce se întâmplă mai înainte în plan duhovnicesc cu omul care "tot gândul îl robeşte, spre ascultarea lui Hristos" (II Corinteni 10, 5). E un alt mod de a mărturisi că ne încredinţăm viaţa cu totul lui Dumnezeu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri