Noua schemă de minimis: finanţare nerambursabilă pentru investiţii de peste 1 milion euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Focus suplimentul „Iasul in Afaceri”

Noua schemă de minimis: finanţare nerambursabilă pentru investiţii de peste 1 milion euro

GALERIE
minimis
 • minimis
- +

Firmele mici şi mijlocii vor primi ajutor de stat de până la 5 milioane de euro prin noua schemă de minimis, în valoare totală de 200 de milioane de euro pentru perioada 2017-2023, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern.

                                                                                                                                  Mihaela Măriucă

În urma memorandumului adoptat de Guvern în 8 septembrie prin care îşi manifestă intenţia de a demara schema de ajutor de minimis, trebuie avute în vedere condiţiile de acordare a banilor, destul de re­strictive, aşa cum apar ele în proiectul de Hotărâre de Guvern prin care se va operaţionaliza schema.

Valoarea sprijinului de la stat va fi mai mică în cazul zonelor dezvoltate, pentru a atrage investiţii mai mari în zonele mai sărace. Firmele mici care fac afaceri în Bucureşti şi judeţul Ilfov vor primi ajutor de stat de numai 30% din valoarea totală a investiţiei, ceea ce înseamnă că trebuie să asigure din fonduri proprii 70% din investiţie. Pentru firmele mijlocii care fac investiţii în Bucureşti şi Ilfov, valoarea ajutorului de minimis este de numai 20%. În Regiunea Vest (judeţele Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin), valoarea ajutorului de stat va fi de 40% pentru firmele mici şi de 30% pentru cele mijlocii. În restul ţării, inclusiv Regiunea de Nord-Est, valoarea ajutorului de stat va fi de 70% din investiţie pentru firmele mici şi 60% pentru întreprinderile mijlocii.

Investiţiile realizate în cadrul schemei trebuie să fie de minimum 4,5 milioane de lei (circa 1 milion de euro), fără TVA. Astfel, în cazul unei afaceri derulate în Regiunea de Nord-Est, pentru a beneficia de schema de ajutorare, ar trebui să contribuie cu cel puţin 300.000 de euro pentru investiţie, fără TVA, urmând să primească 700.000 de euro de la stat, ca ajutor de minimis.

Nivelul maxim al ajutorului de stat acordat unui beneficiar în cadrul acestei scheme nu poate depăşi 22,5 milioane lei (circa 5 milioane de euro). Sectoare de afaceri care nu pot beneficia de acest ajutor: agricultura, distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice, fabricarea vinurilor, fabricarea berii, construcţii de clădiri, comerţ, transporturi, hoteluri şi alte facilităţi de cazare, restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie.


Cheltuielile eligibile

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, sunt considerate cheltuieli eligibile aferente investiţiilor iniţiale costurile fără TVA aferente realizării de construcţii (valoarea maximă considerată eligibilă în cazul activelor corporale de natura construcţiilor nu poate depăşi 1.650 lei/mp arie desfăşurată, respectiv echivalentul a 365 euro/mp arie desfăşurată), respectiv achiziţionării de active corporale şi/sau necorporale, precum şi cheltuielile legate de închirierea construcţiilor aferente investiţiei iniţiale, în scopul realizării unor obiective de investiţii. Guvernul estimează că va ajuta 200 de firme în această schemă de ajutor de minimis.

Mihaela Măriucă, consultant în afaceri, managing partner AVISSO

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X