Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Noul an universitar începe cu promisiuni de investiții: ce proiecte au dus UAIC și UMF la bun sfârșit și ce urmează

GALERIE
deschidere_universitati_Iasi
  • deschidere_universitati_Iasi
- +

Universitățile de stat din Iași vor marca, pentru prima dată în ultimii ani, deschiderea anului universitar în zile diferite. Dacă la Agronomie ceremonia a avut loc, deja, pe 19 septembrie, ca de obicei - cu 2 săptămâni înainte de începutul lui octombrie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a organizat festivitatea duminică, în Aula George Emil Palade, în timp ce Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a deschis oficial anul universitar 2022 – 2023 luni, 26 septembrie, de la ora 10.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” din Iași. 

Tema centrală a celor două deschideri au reprezentat-o investițiile în infrastructură. Ambii rectori, în discursurile lor inaugurale, au prezentat, între altele, starea proiectelor de investiții, atât cele care urmează să se finalizeze, cât și cele care există, momentan, doar pe hârtie.

UMF lucrează la o parcare subterană

Prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, s-a concentrat în discursul său pe planurile de investiții ce urmează a fi derulate de către universitate pe termen mediu și scurt, dar care vor avea impact nu doar asupra instituției de învățământ superior medical, ci și asupra comunității locale. El a precizat că UMF este aproape de finalizarea documentației pentru un proiect major de investiții: un ansamblu imobiliar cu funcții multiple: bibliotecă, cantină, spații de parcare descoperite și subterane.

„Investiția, cu o valoare estimată de 10 milioane de euro, va fi localizată în str. Sărărie nr. 14 (fosta cantină Bagdasar). În același stadiu al finalizării documentației se află și proiectarea și execuția unei noi săli de sport, în strada Sărărie nr. 220, în valoare de 1,7 milioane de euro. Este un obiectiv pe care studenții noștri îl așteaptă demult, mă bucur să-i anunț că suntem aproape de transpunerea lui în realitate”, a declarat Viorel Scripcariu.

Rectorul a mai precizat că au fost alocate fonduri pentru reabilitarea, consolidarea sau reamenajarea mai multor obiective, precum Policlinica de Stomatologie Infantilă și Policlinica Stomatologie Adulți, căminele C9, C10 și 1 Mai A, cât și Institutul de Anatomie și actuala sală de sport.

„Valoarea acestor proiecte de investiții depășește 40 de milioane de euro, ele aflându-se în diferite stadii de implementare, de la etapa de pregătire a documentației și până la stadiul de contractare efectivă a lucrărilor. De asemenea, corpul principal al universității parcurge un proces de implementare a unui sistem ultramodern de semnalizare și protecție împotriva incendiilor, o investiție de peste 1 milion de euro în siguranța noastră, a tuturor”, a completat rectorul UMF Iași.

Casa Universitarilor, șase ani de la promisiune la inaugurare

Prof.dr. Tudorel Toader a vorbit la UAIC, flancat de IPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, cât și de PS Iosif Păuleț, episcop catolic de Iași. Ca o notă aparte, în sală au fost prezenți doar reprezentanții Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (rectorul – prof.dr. Aurelian Bălăiță), dar niciun alt reprezentant de la celelalte universități din stat. Din informațiile „Ziarului de Iași”, nu au fost lansate invitații către celelalte instituții de învățământ superior și rectorul UAIC a refuzat să participe și să delege reprezentanți la invitații primite de la alte universități pentru ceremoniile de deschidere a anului universitar.

În discursul său, Tudorel Toader a insistat asupra proiectului Casei Universitarilor, același pe care l-a prezentat public pentru prima dată în urmă cu 6 ani. Acesta a explicat că momentul inaugurării și al recepției va fi unul „cât mai aproape zilei de astăzi”. „Este o clădire de patrimoniu, dar după restaurare valoarea în sine i-a crescut; sperăm noi că și utilitatea va fi pe măsură”, a spus rectorul UAIC.

În discursul său, Tudorel Toader a insistat asupra proiectului Casei Universitarilor

Acesta a punctat și faptul că observatorul astronomic al UAIC este pe punctul de a fi finalizat, acolo derulându-se un proiect de reabilitare și consolidare finanțat de Compania Națională de Investiții. „Ziarul de Iași” a scris în mai multe rânduri despre condițiile improprii pentru desfășurarea activităților didactice existente la observator și despre aparatura care nu mai făcea față exigențelor științifice sau chiar observaționale. Acum, rectorul promite că observatorul va reintra în circuitul public.

CITEȘTE ȘI: Observatorul Astronomic din Copou, încă încâlzit cu sobe și fără racord la canalizare

„Îi redăm dimensiunea științifică prin Facultățile de Matematică și de Fizică, îi redăm dimensiunea educațională prin activitățile desfășurate acolo și dimensiunea socială, prin faptul că ieșenii vor putea să îl viziteze și să participe la evenimentele astronomice mai importante, cu explicații din partea specialiștilor celor două facultăți”, a specificat prof.dr. Tudorel Toader.

Se finalizează renovarea unei foste închisori devenită clădire cu spații didactice

Un alt proiect care se apropie de finalizare este Corpul E, fosta închisoare, aflat vizavi de Biblioteca Centrală Universitară. Finanțat printr-un proiect cu fonduri europene, rectorul a precizat că se află „într-un stadiu destul de bun de realizare” și că va fi folosit integral pentru a completa deficitul de spații al facultăților UAIC pentru activități didactice. Tradițional, în corpul respectiv își derulau orele facultățile de profil umanist, în special Literele. Printre proiectele enumerate de rector se numără și Corpul O, aflat în spatele stației de autobuz din Copou, care va fi o bibliotecă „modernă, deschisă, comună, pentru toate facultățile universității noastre”, lucrările desfășurându-se în prezent acolo.

În lista proiectelor care există doar în plan, Tudorel Toader a enumerat complexul sportiv de pe Sărărie cu bazin olimpic, pentru care s-a făcut un concurs arhitectural despre care „Ziarul de Iași” a scris în trecut, cât și căminul pentru care CNI promite finanțări din 2016. Astfel de cămine vor construi alte trei universități din Iași, pe aceeași linie de finanțare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri