Noul cartier de “zgârie nori” din zona industrială – clădiri cu 26 de etaje

joi, 05 mai 2022, 01:50
3 MIN
 Noul cartier de “zgârie nori” din zona industrială – clădiri cu 26 de etaje

Una dintre cele mai anoste zone actuale ale municipiului Iaşi ar urma să devină, în câţiva ani, un cartier absolut de nerecunoscut. Potrivit planurilor unor entităţi private, avizate deja la nivel de Primărie, perimetrul delimitat de intersecţia Calea Chişinăului – Primăverii, Dedeman, intersecţia Baza 3 şi Podul Tudor Vladimirescu, acum invadat în mare măsură de ruine industriale, va suferi modificări importante din punct de vedere urbanistic. Printre numeroase alte edificii cu funcţiuni diverse, perimetrul va fi “presărat” de mai multe clădiri de înălţimi fără precedent acum în Iaşi: de 22, 23, 25 şi chiar 26 de etaje. “Ziarul de IaşI” publică astăzi planurile urbanistice pentru această zonă în plină expansiune.

 

Una dintre cele mai înalte unităţi de cazare din Iaşi va fi construită la 3 km de centrul oraşului. Hotel Orizont SRL a iniţiat un plan urbanistic zonal pentru construirea unui apart-hotel la intersecţia dintre Calea Chişinăului şi bld. Tudor Vladimirescu, lângă actualul magazin Leroy Merlin. Zona este una în plină reconfigurare urbanistică, iar principalele funcţiuni ale noilor clădiri vor fi locuinţe, birouri, servicii şi spaţii comerciale. În vecinătatea noului apart-hotel sunt în pregătire sau în derulare proiecte precum Silk District, extinderea Iulius Mall, Casa Auto, Everland şi alte iniţiative similare.

Apart-hotelul va avea 22 de niveluri

Potrivit proiectului de PUZ, care va fi dezbătut public la Primărie pe 16 mai, imobilul ar urma să aibă un regim de înălţime cu trei niveluri în subsol, demisol, parter, mezanin, 15 etaje şi un etaj tehnic şi o înălţime maximă de 68 metri. Compania deţine în proprietate un teren de peste 2.600 mp, iar 40% din suprafaţă va fi ocupată de noua construcţie, 35% vor fi circulaţii auto, alei şi parcări, în timp ce 25% vor fi spaţii verzi. Câteva zeci de metri pătraţi vor fi cedaţi domeniului public pentru completarea circulaţiei pietonale şi intersecţiei dintre cele două străzi amintite mai sus. „Pe teren nu există construcţii şi nu este împrejmuit. În prezent, terenul este ocupat de o platformă betonată asfaltată şi există un drum de legătură secundar între Calea Chişinăului şi parcarea Leroy Merlin”, se precizează în proiectul de PUZ.

În principal, funcţiunea clădirii va fi de apart-hotel, dar va avea şi spaţii comerciale, birouri şi servicii. Peste drum de apart-hotel, pe cealaltă parte a Căii Chişinăului, se află în construcţie complexul Silk District, iar investitorul Prime Kapital a făcut deja demersuri pentru reconfigurarea intersecţiei Calea Chişinăului – T. Vladimirescu din resurse financiare proprii, în cadrul unui parteneriat cu Primăria Iaşi. Modernizarea acestei intersecţii apare ca o prioritate şi în proiectul de PUZ propus de Hotel Orizont. „Accesul auto va fi realizat dinspre drumul din partea de sud a amplasamentului – Calea Chişinăului şi va avea lăţimea de minim 7 m”, se mai precizează în PUZ.

Zona este în plină dezvoltare

În proiect, Hotel Orizont a inclus şi un plan de situaţie cu actualele şi viitoarele dezvoltări imobiliare din zonă. În primul rând, este menţionat complexul Silk District, ansamblu în cazul căruia a fost aprobată o înălţime maximă a clădirilor de 105 metri (25 etaje). În plan opus, spre Splai Bahlui Mal Drept, este amintit un proiect aprobat în 2014 (clădire de birouri cu 10 etaje) precum şi proiectul (în lucru) de extindere a Iulius Mall cu un imobil de 26 etaje. Un proiect care nu este inclus în PUZ este unul iniţiat ceva mai recent de omul de afaceri Bogdan Piţigoi, tot în zona studiată: Casa Auto SRL are în avizare, între garajul CTP şi Leroy Merlin, amenajarea unui complex de birouri, cu un regim de înălţime de până la 18 etaje. Planul de încadrare a investiţiei mai cuprinde zona intersecţiei Calea Chişinăului – bld. Primăverii, unde sunt amintite două proiecte: Everland (complex cu clădiri de până la 20 etaje) şi un proiect aprobat în 2020 ce prevede, peste drum de Everland, un imobil cu 23 etaje (înălţime maximă – 100 metri).

Nu în ultimul rând, în planul de situaţie este invocat şi un „PUZ în lucru” pentru construirea unui ansamblu cu funcţiuni mixte care ar acoperi actuala zonă a magazinului Leroy Merlin, proiect despre care nu sunt cunoscute detalii la acest moment. Cert este că zona delimitată de intersecţia Calea Chişinăului – Primăverii, Dedeman, intersecţia Baza 3 şi Podul Tudor Vladimirescu va suferi modificări importante din punct de vedere urbanistic în anii următori, având în vedere amploarea proiectelor propuse de investitori particulari.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii