Noul sistem de impozitare a firmelor: cine pierde şi cine câştigă. Câte victime face la Iaşi lovitura ministrului Mişa
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Noul sistem de impozitare a firmelor: cine pierde şi cine câştigă. Câte victime face la Iaşi lovitura ministrului Mişa

GALERIE
impozit profit
  • impozit profit
- +

Noul impozit pe cifra de afaceri, anunţat de ministrul Finanţelor pentru anul viitor, va lovi în special în firmele cu rate mici ale profitului. Conform calculelor realizate de „Ziarul de Iaşi“, firmele cu afaceri sub un milion de euro şi cu rate ale profitului mai mici de 7% vor plătit de anul viitor mai mulţi bani decât în prezent. Per total, la nivelul judeţului Iaşi, odată cu aplicarea acestui sistem de impozitare statul va pierde circa 15 milioane de euro.

„Ziarul de Iaşi“ a realizat o simulare prin care a studiat efectele impozitului pe cifra de afaceri pentru firmele cu afaceri mai mici de un milion de euro. Conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe, societăţile care au o cifră de afaceri mai mică de un milion de euro, adică circa 4,6 milioane lei, vor plăti de anul viitor la stat un impozit de 1% din cifra de afaceri, indiferent dacă au înregistrat câştig sau pierdere. Pentru societăţile din această categorie, dar fără angajaţi, se va aplica un impozit de 3% din cifra de afaceri. În prezent, aceste firme plătesc un impozit de 16% pe profit sau impozit de cifra de afaceri dacă înregistrează afaceri mai mici de 500.000 de euro (n.r.-se aplică opţional).

Astfel, conform calculelor noastre, dacă vorbim de o rată a profitului de până în 7% raportat la cifra de afaceri, firmele ies în pierdere, ajungând să plătească mai mult decât în prezent. Dacă rata profitului este de peste 7%, atunci acestea câştigă. În judeţul Iaşi, conform datelor oficiale, anul trecut şi-au declarat bilanţurile în jur de 19.000 de firme cu cifră de afaceri sub un milion de euro. Dintre acestea, peste 13.600 au raportat afaceri totale de 1,23 miliarde euro şi un profit de aproximativ 182,7 milioane euro. Un număr de 3.400 de societăţi sunt fără nici un angajat şi au declarat o cifră de afaceri de 92,8 milioane euro şi un profit brut de 25,8 milioane euro. Dacă se aplică exclusiv numai impo­zitul pe profit în sumă de 16% la datele din 2016, atunci se observă că statul obţinea un impozit de circa 29,2 milioane de euro. În schimb, dacă aplicăm cotele de 1% şi 3% la cifra de afaceri putem spune că impozitul colectat de stat va fi de 14,15 milioane de euro, cu aproape 15 milioane de euro mai puţin decât în prezent.

Explicaţia oficială este aceea că statul şi-a programat această pierdere deoarece doreşte ca firmele care plătesc impozitele să rămână cu mai mulţi bani, care folosiţi pentru investiţii sau salarii mai mari vor majora consumul şi implicit şi creşterea economică. Totuşi, odată ce firmele se obişnuiesc cu noul regim de taxare, se poate face o calibrarea foarte rapidă în cazul în cazul în care exe­cutivul nu este mulţumit de încasări şi cota poate fi urcată succesiv până ajunge la un nivel al încasărilor mulţumitor.

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Misa, a precizat în presă că aceasta este una dintre modificările prin care se va încuraja mediul de afaceri. În această direcţie, Guvernul are în vedere majorarea numărului microîntreprinderilor care să plătească un impozit de 1% pe ve­niturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la un milion de euro. În prezent, toate IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.

Conform celor publicate pe site-ul guvernului, modificările vizează: „Inclu­de­rea, în acest sistem, a tuturor firmelor care realizează venituri din consultanţă şi management, faţă de condiţia care există în prezent de a nu aplica acest sistem dacă realizează mai mult de 20% din aceste tipuri de venituri şi includerea în acest sistem şi a persoanelor juridice, care nu intrau sub incidenţa acestui impozit (din domeniul asigurărilor, pieţei de capital, din domeniul bancar, al jocurilor de no­roc şi din domeniul extracţiei resurselor naturale). Măsura este benefică mediului de afaceri având în vedere scăderea sarcinii fiscale şi reducerea costurilor aferente calcului şi administrãrii impozi­tului“, se precizează pe site-ul Guvernului.

Studiul de caz prezentat de „Ziarul de Iaşi“ este valabil numai la nivelul judeţului Iaşi şi nu a luat în calcul o fluctuaţie a profitului global sau a cifrei de afaceri totale în sensul scăderii sau creşterii. Este posibil, ca la nivelul întregii ţării, structura aface­rilor pe acest palier de sub un milion de euro să fie cu totul alta, rata profitului să fie una mai mică, posibil chiar sub 7% şi atunci statul să realizeze per total un câştig şi nu o pierdere aşa cum se întâmplă la nivelul judeţului nostru.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Condiţia sincerităţii

Lucian DÎRDALA

Condiţia sincerităţii

Problema este că noi avem alegeri acum, iar campania electorală ar trebui să fie intervalul în care să-i întrebăm pe politicieni cum vor proceda mai încolo. Dacă vrem să ameliorăm funcţionarea sistemului nostru politic, sinceritatea este una dintre condiţiile fundamentale.

Filmuletul zilei

opinii

Memoria Moldovei reloaded (II)

Florin CÎNTIC

Memoria Moldovei reloaded (II)

Dincolo de festivism şi artificii, se cuvine să vedem victoria de la Chişinău a Maiei Sandu printr-o lentilă de Realpolitik, dacă vrem să ne folosească la ceva. Iar arhivele oferă nu numai argumente identitare şi istorice, dar şi sugestii de bună guvernare.

De ce mă ocup cu literatura?

Radu PĂRPĂUȚĂ

De ce mă ocup cu literatura?

Într-un articol pe care l-am publicat cu ani în urmă în „Ziarul de Iaşi” scriam despre profesiunea mea de credinţă ca scriitor. În articolul „Scrisul” vorbeam despre faptul că scrierea literaturii îţi mănâncă toată viaţa. Scrisul şi gândul la scris îţi ocupă tot timpul, te devorează, nu te lasă ziua, îţi omoară nopţile, te chinuie în tren, în taxi, în parc şi vai! la serviciu, peste tot, clipă de clipă, zi de zi. 

Ca-n vis...

Nicolae TURTUREANU

Ca-n vis...

Ieri, o zi în care „m-am simţit”, adică n-am fost aşa nesimţit, ca-n altele. Dar proiectele matinale s-au zburătăcit. Mai întâi, am cedat insistenţelor (de câteva zile) ale „ăstora”, de-a-mi instala un nou program pe computer. La naiba, acum toate-s puse altfel, iar eu umblu ca un elefănţel printre porţelanuri... Şi nu pricep mai nimic. 

pulspulspuls

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Unde dai şi unde crapă, după un of exprimat la ceas de seară

Una scurtă pe azi tot din zona Ţaigherimii, stimaţi participanţi la trafic, dacă tot i-am avut în vizor în ultimele zile pe aceşti băieţi isteţi. 

Caricatura zilei

Licitație

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.