anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Noul SRU, prezentat ieri oficial de Ministerul Sănătăţii la Iaşi: va fi mai mare şi mai scump. Cum vom ajunge acolo?

GALERIE
SRU_Picture5
 • SRU_Picture5
- +

Ieri, la Iaşi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţiii au anunţat lansarea proiectului ce vizează construirea viitorului Spitalul Regional de Urgenţă. Există noutăţi faţă de cele prevăzute în studiul de fezabilitate. Spitalul va costa cu 20% mai mult decât se preconizase, dar, în schimb, va avea mai multe paturi de ATI. Primarul şi şeful CJ au prezentat şi noile planuri pentru infrastructura din zonă.

 

SRU va fi amplasat pe strada Moara de Vânt nr. 225, la o distanţă de 9 kilometri de centrul oraşului, şi va avea 850 de paturi, dintre care 330 pentru îngrijiri medicale, 18 săli de operaţie.

“Construcţia are 7 niveluri, din care două subterane, cinci supraterane, două etaje sunt comune. Partea extinsă a clădirii se întinde pe trei etaje: subsol, parter şi primul etaj, iar o parte din clădire se extinde pe trei etaje suplimentare - etajele doi, trei şi patru. În zona de jos este şi partea de ambulatorii, partea de imagistică. Sus este zona de săli de operaţii. Sunt 18 săli de operaţii. Sunt trei turnuri, de la etajul doi la etajul cinci, în care se vor afla unităţile de spitalizare. Pe acoperişul clădirii va fi construit un helioport. Spitalul va avea 850 de locuri pentru internare continuă”, a explicat Cristina Gafton, manager de proiect în cadrul MS. Ordinul de începere a serviciilor de proiectare a fost semnat în luna martie.

“Noutatea, spre deosebire de studiul de fezabilitate , este o creştere cu 20% a costurilor, de la 500 milioane euro la aproximativ 600 milioane de euro. Este o variantă draft a devizului general. Studiul de fezabilitate a fost aprobat în 2019, înainte de pandemie. De atunci, au crescut preţurile la materialele de construcţie. Mai este o mică modificare în ceea ce priveşte structura de paturi. A mai crescut numărul de paturi ATI de la 72 la 86", a adăugat Cristina Gafton. În acest moment, SRU are asigurată finanţarea din două programe, unul POR 2014-2020, cel de-al doilea, care este încă în discuţii cu Comisia Europeană, Programul Operaţional de Sănătate, unde pe prioritatea 4 sunt circa 700 mil. euro nerambursabili. Suplimentar, pentru SRU Iaşi, pentru partea de cofinanţare naţională, Cristina Gafton a declarat că MS a contractat un împrumut de 250 milioane euro.

“În cazul în care costurile vor creşte şi nu pot fi acoperite integral de aceste programe, inclusiv acest împrumut poate fi mărit prin actualizare legislativă”, a adăugat aceasta.

Străzile conexe vor fi lărgite

Implicarea autorităţilor locale constă în principal prin finanţarea proiectelor de infrastructură conexe, cum ar fi drumul de acces şi utilităţile. „Noi am reuşit să impunem proiectantului de la viitoarea autostradă şi o legătură între spitalul Regional de Urgenţă pe lângă Aeroportul Iaşi şi mai departe să se intersecteze cu viitoarea autostradă, undeva în zona Aroneanu, pe lângă să spunem celelalte comunicaţii pe care le vrem să le legăm cu oraşul pe zona C.A. Rosetti şi pe mai departe prin asigurarea de utilităţi. Extraordinar de important este de ştiut faptul că acea zonă are nevoie de utilităţi majore, este o construcţie de peste 150.000 mp, ne trebuie cel puţin o staţie electrică de 50 de megawaţi, de care deja am discutat-o cu E.On, ne trebuie de asemenea o resursă de apă şi gaze naturale consistentă. Prin urmare, lucrăm la acest lucru şi avem prevăzute câteva locaţii în care să instalăm aceste noi capacităţi de utilităţi publice şi vom merge în paralel cu construcţia noului spital”, a declarat primarul Mihai Chirica. 

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, a spus că au fost modificate şi proiectele de infrastructură. Şoseaua C.A. Rossetti va fi lărgită la două benzi pe sens. Tot două benzi pe sens va avea şi drumul judeţean 282G, pe o lungime de şase kilometri, care va face legătura între SRU, Aeroport şi viitoarea şosea de centură Iaşi Nord.

Discuţia cu municipalitatea este ca C.A. Rosetti din Podul de Fier până la rondul din Popricani să fie lărgit la două benzi pe sens, patru de toate, şi ne-am luat angajamentul, odată cu construirea Aeroportului: va fi şi cale de acces către SRU faptul că DJ 282G, practic 6 km de drum nou dinspre Aroneanu, să fie modernizat, reabilitat şi lărgit. Va asigura accesul la SRU şi la Aeroport.” a declarat Costel Alexe. Autorităţile locale şi centrale au dat asigurări că în acest an vor fi eliberate autorizaţiile pentru lucrările de infrastructură, iar din 2023 vor începe lucrările efectiv la SRU Iaşi.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.