sambata, 25.06.2022
Ieri, la Iaşi, reprezentanţii Ministerului Sănătăţiii au anunţat lansarea proiectului ce vizează construirea viitorului Spitalul Regional de Urgenţă. Există noutăţi faţă de cele prevăzute în studiul de fezabilitate. Spitalul va costa cu 20% mai mult decât se preconizase, dar, în schimb, va avea mai multe paturi de ATI. Primarul şi şeful CJ au prezentat şi noile planuri pentru infrastructura din zonă.
SRU va fi amplasat pe strada Moara de Vânt nr. 225, la o distanţă de 9 kilometri de centrul oraşului, şi va avea 850 de paturi, dintre care 330 pentru îngrijiri medicale, 18 săli de operaţie.
“Construcţia are 7 niveluri, din care două subterane, cinci supraterane, două etaje sunt comune. Partea extinsă a clădirii se întinde pe trei etaje: subsol, parter şi primul etaj, iar o parte din clădire se extinde pe trei etaje suplimentare - etajele doi, trei şi patru. În zona de jos este şi partea de ambulatorii, partea de imagistică. Sus este zona de săli de operaţii. Sunt 18 săli de operaţii. Sunt trei turnuri, de la etajul doi la etajul cinci, în care se vor afla unităţile de spitalizare. Pe acoperişul clădirii va fi construit un helioport. Spitalul va avea 850 de locuri pentru internare continuă”, a explicat Cristina Gafton, manager de proiect în cadrul MS. Ordinul de începere a serviciilor de proiectare a fost semnat în luna martie.
“Noutatea, spre deosebire de studiul de fezabilitate , este o creştere cu 20% a costurilor, de la 500 milioane euro la aproximativ 600 milioane de euro. Este o variantă draft a devizului general. Studiul de fezabilitate a fost aprobat în 2019, înainte de pandemie. De atunci, au crescut preţurile la materialele de construcţie. Mai este o mică modificare în ceea ce priveşte structura de paturi. A mai crescut numărul de paturi ATI de la 72 la 86", a adăugat Cristina Gafton. În acest moment, SRU are asigurată finanţarea din două programe, unul POR 2014-2020, cel de-al doilea, care este încă în discuţii cu Comisia Europeană, Programul Operaţional de Sănătate, unde pe prioritatea 4 sunt circa 700 mil. euro nerambursabili. Suplimentar, pentru SRU Iaşi, pentru partea de cofinanţare naţională, Cristina Gafton a declarat că MS a contractat un împrumut de 250 milioane euro.
“În cazul în care costurile vor creşte şi nu pot fi acoperite integral de aceste programe, inclusiv acest împrumut poate fi mărit prin actualizare legislativă”, a adăugat aceasta.
Străzile conexe vor fi lărgite
Implicarea autorităţilor locale constă în principal prin finanţarea proiectelor de infrastructură conexe, cum ar fi drumul de acces şi utilităţile. „Noi am reuşit să impunem proiectantului de la viitoarea autostradă şi o legătură între spitalul Regional de Urgenţă pe lângă Aeroportul Iaşi şi mai departe să se intersecteze cu viitoarea autostradă, undeva în zona Aroneanu, pe lângă să spunem celelalte comunicaţii pe care le vrem să le legăm cu oraşul pe zona C.A. Rosetti şi pe mai departe prin asigurarea de utilităţi. Extraordinar de important este de ştiut faptul că acea zonă are nevoie de utilităţi majore, este o construcţie de peste 150.000 mp, ne trebuie cel puţin o staţie electrică de 50 de megawaţi, de care deja am discutat-o cu E.On, ne trebuie de asemenea o resursă de apă şi gaze naturale consistentă. Prin urmare, lucrăm la acest lucru şi avem prevăzute câteva locaţii în care să instalăm aceste noi capacităţi de utilităţi publice şi vom merge în paralel cu construcţia noului spital”, a declarat primarul Mihai Chirica.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean, Costel Alexe, a spus că au fost modificate şi proiectele de infrastructură. Şoseaua C.A. Rossetti va fi lărgită la două benzi pe sens. Tot două benzi pe sens va avea şi drumul judeţean 282G, pe o lungime de şase kilometri, care va face legătura între SRU, Aeroport şi viitoarea şosea de centură Iaşi Nord.
“Discuţia cu municipalitatea este ca C.A. Rosetti din Podul de Fier până la rondul din Popricani să fie lărgit la două benzi pe sens, patru de toate, şi ne-am luat angajamentul, odată cu construirea Aeroportului: va fi şi cale de acces către SRU faptul că DJ 282G, practic 6 km de drum nou dinspre Aroneanu, să fie modernizat, reabilitat şi lărgit. Va asigura accesul la SRU şi la Aeroport.” a declarat Costel Alexe. Autorităţile locale şi centrale au dat asigurări că în acest an vor fi eliberate autorizaţiile pentru lucrările de infrastructură, iar din 2023 vor începe lucrările efectiv la SRU Iaşi.
Cuvinte cheie: + SRU, imagini, functionare, strazi, Banca Mondiala, Iasi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi
Adrian - tânărul grafician care desenează fără să vadă. Talent și boala necruțătoare GALERIE FOTO
Un “zgârie-nori” în boscheţi: bloc de 28 de etaje în capătul cartierului Dacia
Procurorii cer conducerii județului să recupereze prejudiciul cauzat de Costel Alexe
Copilul "zecist" din Voinești pleca dimineața pe întuneric la pregătire
O masterandă la Drept din Iaşi aprofundează studiile penale: prinsă de două ori băută la volan
Şeful CFR Iaşi rămâne bun de plată: a luat amendă din cauza kilogramelor în plus ale unei angajate
Începe distribuirea pastilelor de iodură de postasiu. Este nevoie de reţetă de la medicul de familie
Plecări pe bandă rulantă din Copou. Încă șase jucători trimiși acasă!
Vă amintiţi de Sorina, fata adoptată cu scandal? A susţinut primul concert de vioară
EXCLUSIV - Vasile, unicul elev de 10 la Evaluarea Națională din mediul rural ieșean! FOTO/ VIDEO
La ce ar trebui să fii atent atunci când începi să te joci la casino: trei obiceiuri de încercat (P)
Cercetătorii au descoperit modul în care creierul conectează amintirile
Saga Jiji&Mihăiţă - Nepoţelu’ revine în prim-plan: noi ponturi pentru vechi piste
Rocanotherworld #7 începe pe 23 iunie. Regulament, măsuri de siguranță și acces public
Anul acesta, IML Iași a avut doar o solicitare de testare a virginității
De ce nu rezolvă parlamentarii ieşeni problema aglomeraţiei de la Paşapoarte
Revenirea la „setările din fabrică”, posibil tratament pentru anxietate și alcoolism
“Hrana cosmică. Abordarea taoistă a sănătăţii şi longevităţii ” de Mantak Chia şi William Wei
Conf. dr. Ionut Nistor: Insuficiența renală acută se poate vindeca fără sechele
BodyTite, liposculptură cu radiofrecvență - o procedură explicată de medicul Costel Dobre
Ce ne spune domn Costel şi ce nu ne spune: iaca niscai ponturi!
(VIDEO) Crocodil pus pe fugă de un bătrân înarmat cu o tigaie
Chestiuni neştiute dar tare interesante despre un dosar bombă de la Iaşi
(VIDEO) Urs surprins la furat de cireșe, cocoțat în vârf de pom
De ce Elon Musk şi-a schimbat preferinţele electorale şi credibilitatea BBC a scăzut dramatic
Nicolae GRECUCe urmează după David? |
Eugen MUNTEANUCurentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV) |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCât de eficiente sunt pieţele? |
Alexandru CĂLINESCUFranţa, în echilibru fragil |
Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.