Noul stadion Iași, în formă de coroană regală. Macheta pusă pe masă de primarul Chirica
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 18.04.2021

Noul stadion Iași, în formă de coroană regală. Macheta pusă pe masă de primarul Chirica

GALERIE
stadion, coroana, regala
  • stadion, coroana, regala
- +

Acesta ar urma să aibă peste 24.000 de locuri.Mihai Chirica se angajează să-l finalizeze în mandatul viitor, şi crede că va primi bani şi de la Guvern 

Noul stadion propus de Primăria Iaşi în zona Moara de Vânt va avea peste 24.000 de locuri. Investiţia este estimată la aproape 550 milioane lei (inclusiv TVA), lucrările efective fiind în valoare de circa 455 milioane lei. Indicatorii tehnico-economici ai proiectului vor fi aprobaţi, săptămâna viitoare, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local (CL). Deocamdată, nu este clară sursa de finanţare, dar primarul Mihai Chirica a susţinut recent că ar urma să fie alocaţi bani inclusiv de la bugetul de stat. Construirea noului stadion este singurul obiectiv major pe care primarul l-a invocat într-o conferinţă de presă ca proiect care poate fi început şi finalizat într-un termen de patru ani (2020 – 2024).

Inspirat de coroana Regelui Ferdinand I

Potrivit municipalităţii, din punct de vedere arhitectural, noul stadion a fost inspirat din geometria coroanei Regelui Ferdinand I. „Au fost preluate astfel elementele cele mai puternice care o construiesc. Cele 8 lamele, care formează coroana, au fost multiplicate în 30 de elemente de susţinere”, se arată într-un document suport al hotărârii care urmează să fie adoptate de către CL. Studiul de fezabilitate prevede ca stadionul din Moara de Vânt să aibă o capacitate de 24.179 de spectatori. „Stadionul îndeplineşte condiţiile necesare găzduirii de meciuri din cupele europene în faze superioare”, se mai arată în document. Pentru amenajarea terenului vor fi efectuate mai multe tipuri de lucrări: sistematizare verticală, realizarea de alei şi trotuare de protecţie, realizarea de accese carosabile (partea de est-vest), realizarea de accese pietonale şi amenajarea unei circulaţii carosabile pentru acces în cazul autospecialelor de intervenţie, autocarelor, aprovizionare şi care TV.

„Arena Naţională, care are 50.000 de locuri, a costat circa 286 milioane de euro. Valoarea stadionului din Iaşi este estimată la circa 113 milioane euro, la circa 40% din valoarea Arenei Naţionale. Ducând costurile per scaun, la noi este mai ieftin locul cu aproximativ 25% faţă de arena din Bucureşti, dar are aceleaşi facilităţi, chiar mult mai bune sunt ale noastre, cu alte sisteme de sunet, de imagine, de siguranţă, lifturi, hotel, spaţii expoziţionale, toate elementele care pot asigura şi o sală de divertisment – concerte, atât prin prezenţa unor sisteme video de mare eficienţă, cât şi audio”, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

Indicatorii tehnici ai arenei vizează 24.179 de locuri pe scaune, o arie construită de 32.508 mp, o suprafaţă construită la subsol de 9.292 mp, un regim de înălţime cu până la 3 etaje (subsol, demisol, parter şi 3 etaje), o suprafaţă totală de alei pietonale şi borduri de 18.300 mp şi o suprafaţă carosabilă de peste 7.000 mp. În acelaşi timp, suprafaţa spaţiilor verzi ajunge la circa 30.000 mp, în timp ce suprafaţa terenului de fotbal ajunge la circa 10.500 mp. Studiul de fezabilitate aferente noii arene sportive a Iaşului a fost întocmit de firma ieşeană Sigm Home Project în cadrul unui contract încheiat cu Primăria Iaşi în valoare de 3,3 milioane lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De la Koudela la Schär, via Şovre

Nicolae GRECU

De la Koudela la Schär, via Şovre

Corectitudinea politică în sport începe să însemne respectarea ad litteram a unor reguli, indiferent cât de stupide ar fi.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (IV)

În acest episod, autorul serialului se referă critic la încercările unui cunoscut etnolog contemporan de a impune ideea existenţei unui „mit fondator” românesc, bazat pe figura împăratului roman Traian, cuceritor al Daciei.

Iar şi iar despre pocăinţă

pr. Constantin STURZU

Iar şi iar despre pocăinţă

Pocăinţă nu se poate face decât în timp. Când se termină timpul, omul nepocăit "se încremeneşte în moleşeala sufletului şi în nesimţire". Există şi atunci un soi de pocăinţă, dar "pocăinţa lui de acolo este un regret pentru viaţa lui greşit trăită, dar unit cu neputinţa de a se mişca din ea" (Părintele Dumitru Stăniloae). 

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cum a devenit Europa un model civilizaţional?

Ideile vehiculate în rubrica de azi, aparţinând marelui filozof francez Rémi Brague (1947-), deşi par străine de tărâmul economiei, au un rol important în înţelegerea modului cum s-au născut şi consolidat valorile şi instituţiile occidentale care caracterizează azi o naţiune civilizată, inclusiv sub raport economic.

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.