Noul stadion Iași, în formă de coroană regală. Macheta pusă pe masă de primarul Chirica
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 29.11.2020

Noul stadion Iași, în formă de coroană regală. Macheta pusă pe masă de primarul Chirica

GALERIE
stadion, coroana, regala
  • stadion, coroana, regala
- +

Acesta ar urma să aibă peste 24.000 de locuri.Mihai Chirica se angajează să-l finalizeze în mandatul viitor, şi crede că va primi bani şi de la Guvern 

Noul stadion propus de Primăria Iaşi în zona Moara de Vânt va avea peste 24.000 de locuri. Investiţia este estimată la aproape 550 milioane lei (inclusiv TVA), lucrările efective fiind în valoare de circa 455 milioane lei. Indicatorii tehnico-economici ai proiectului vor fi aprobaţi, săptămâna viitoare, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local (CL). Deocamdată, nu este clară sursa de finanţare, dar primarul Mihai Chirica a susţinut recent că ar urma să fie alocaţi bani inclusiv de la bugetul de stat. Construirea noului stadion este singurul obiectiv major pe care primarul l-a invocat într-o conferinţă de presă ca proiect care poate fi început şi finalizat într-un termen de patru ani (2020 – 2024).

Inspirat de coroana Regelui Ferdinand I

Potrivit municipalităţii, din punct de vedere arhitectural, noul stadion a fost inspirat din geometria coroanei Regelui Ferdinand I. „Au fost preluate astfel elementele cele mai puternice care o construiesc. Cele 8 lamele, care formează coroana, au fost multiplicate în 30 de elemente de susţinere”, se arată într-un document suport al hotărârii care urmează să fie adoptate de către CL. Studiul de fezabilitate prevede ca stadionul din Moara de Vânt să aibă o capacitate de 24.179 de spectatori. „Stadionul îndeplineşte condiţiile necesare găzduirii de meciuri din cupele europene în faze superioare”, se mai arată în document. Pentru amenajarea terenului vor fi efectuate mai multe tipuri de lucrări: sistematizare verticală, realizarea de alei şi trotuare de protecţie, realizarea de accese carosabile (partea de est-vest), realizarea de accese pietonale şi amenajarea unei circulaţii carosabile pentru acces în cazul autospecialelor de intervenţie, autocarelor, aprovizionare şi care TV.

„Arena Naţională, care are 50.000 de locuri, a costat circa 286 milioane de euro. Valoarea stadionului din Iaşi este estimată la circa 113 milioane euro, la circa 40% din valoarea Arenei Naţionale. Ducând costurile per scaun, la noi este mai ieftin locul cu aproximativ 25% faţă de arena din Bucureşti, dar are aceleaşi facilităţi, chiar mult mai bune sunt ale noastre, cu alte sisteme de sunet, de imagine, de siguranţă, lifturi, hotel, spaţii expoziţionale, toate elementele care pot asigura şi o sală de divertisment – concerte, atât prin prezenţa unor sisteme video de mare eficienţă, cât şi audio”, a declarat ieri primarul Mihai Chirica.

Indicatorii tehnici ai arenei vizează 24.179 de locuri pe scaune, o arie construită de 32.508 mp, o suprafaţă construită la subsol de 9.292 mp, un regim de înălţime cu până la 3 etaje (subsol, demisol, parter şi 3 etaje), o suprafaţă totală de alei pietonale şi borduri de 18.300 mp şi o suprafaţă carosabilă de peste 7.000 mp. În acelaşi timp, suprafaţa spaţiilor verzi ajunge la circa 30.000 mp, în timp ce suprafaţa terenului de fotbal ajunge la circa 10.500 mp. Studiul de fezabilitate aferente noii arene sportive a Iaşului a fost întocmit de firma ieşeană Sigm Home Project în cadrul unui contract încheiat cu Primăria Iaşi în valoare de 3,3 milioane lei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.